Roşia Montană Gold Corporation, investigată într-un scandal de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul în care s-ar realiza, exploatarea de aur de la Roşia Montană ar fi cea mai mare din Europa
În cazul în care s-ar realiza, exploatarea de aur de la Roşia Montană ar fi cea mai mare din Europa

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este investigată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un caz de spălare de bani care are în centru activităţile unei companii numită Kadok, a declarat Jonathan Henry, preşedintele-director general al Gabriel Resources, citat de către CBC News.

El a spus că procurorul „a ordonat extinderea investigaţiei şi începerea urmăririi penale“ împotriva unui număr de peste 40 de societăţi. Henry a spus că RMGC a comandat îmbrăcăminte de circa 300.000 de dolari de la Kadok. Executivul a menţionat că nu are toate detaliile privind hainele, pentru că acest lucru nu este relevant, însă a adăugat că acestea sunt legate de activităţile miniere ale societăţii.

„Suntem una din cele peste 40 de companii, toate societăţi legitime în România, care s-a întâmplat să facă afaceri cu un grup de companii care nu au plătit taxele către statul român“, a mai precizat Henry.

Oficialul a mai spus că RMGC cooperează pe deplin cu autorităţile. „Niciun angajat sau membru al managementului nu este vizat“, a mai dclarat şeful Gabriel Resources.

Potrivit jurnaliştilor de la RISE Project, RMGC a plătit peste un milion de lei către Kadok Interprest – o firmă cu domiciliul fiscal în Ploieşti pe care procurorii o califică drept „fantomă”. Informaţia figurează într-un referat întocmit de anchetatori în luna octombrie. Kadok Interprest SRL este investigată în cazul „Păvaleanu”, fiind acuzată de operaţiuni comerciale fictive în cadrul unui circuit de spălare de bani.

În acest dosar a fost arestat Marcel Păvăleanu, fost consilierul de la Secretariatul General al Guvernului.

Gabriel controlează 80,69% din acţiunile RMGC, restul participaţiilor fiind deţinute de către statul român, prim compania Minvest.

Mai puteţi citi:

Legea minelor, respinsă în Parlament. PNL a înclinat balanţa

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, respins de Senat, a intrat astăzi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, la mai puţin de 24 de ore de la emiterea avizului favorabil de către comisiile de specialitate sesizate.

O mână de oameni au participat la protestul împotriva Legii Minelor

Numărul celor care s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Timişoara pentru a protesta împotriva Legii Minelor nu a depăşit cifra 14

FOTO VIDEO UPDATE Activiştii Roşia Montană au ocupat sediile partidelor din Cluj

Activiştii Roşia Montană de la Cluj au ocupat, marţi dimineaţa, sediile partidelor politice din Cluj-Napoca în semn de protest faţă de proiectul de modificare a Legii Minelor care se votează azi, 10 decembrie, în Parlament.

UPDATE Protestul faţă de Legea Minelor s-a terminat. Manifestanţii au părăsit clădirea Avocatului Poporului

Bucureştenii care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat încă o dată, luni dimineaţă, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de exploatarea minieră pe bază de cianură. Manifestaţia a început încă de la ora 9.30 şi s-a terminat în jurul orei 15.30, după câteva ore în care protestatarii au ocupat clădirea Avocatului Poporului.

VIDEO Premierul Victor Ponta, „arestat“ la Prefectura Constanţa

Un protest spontan are loc în dimineaţa de marţi, 10 decembrie, la Constanţa. Un grup de manifestanţi s-au strâns pe platoul din faţa instituţiei, demonstrând împotriva Legii mineritului care a primit un aviz favorabil pentru a fi votată.

Greenpeace a dat buzna în curtea Parlamentului. Rezultat: 47 de activişti - amendaţi, Legea Minelor - aviz pozitiv

Peste 40 de activişti ai asociaţiei Greenpeace, veniţi în România din zece ţări, au escaladat, luni dimineaţă, gardul Palatului Parlamentului pentru a săpa în mod simbolic după aur, în semn de protest faţă de exploatarea cu cianuri. Activiştii au fost duşi pe rând la secţiile de Poliţie şi amendaţi. În acest timp, forma adusă la zi a Legii Minelor a trecut de comisii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite