Greenpeace a dat buzna în curtea Parlamentului. Rezultat: 47 de activişti - amendaţi, Legea Minelor - aviz pozitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de activişti ai asociaţiei Greenpeace, veniţi în România din zece ţări, au escaladat, luni dimineaţă, gardul Palatului Parlamentului pentru a săpa în mod simbolic după aur, în semn de protest faţă de exploatarea cu cianuri. Activiştii au fost duşi pe rând la secţiile de Poliţie şi amendaţi. În acest timp, forma adusă la zi a Legii Minelor a trecut de comisii.

Un grup de activişti străini din zece ţări alături de câţiva din România, toţi membri ai Greenpeace, asociaţie ce luptă pentru protecţia mediului, au sărit gardul Palatului Parlamentului, luni dimineaţă, înarmaţi cu târnăcoape şi lopeţi şi au început să sape gropi. Scopul a fost acela de a-i sensibiliza pe parlamentarii români, pentru a respingea noua formă a Legii minelor, aflată în dezbatere, care ar permite, printre altele, exploatarea pe bază de cianuri de la Roşia Montană.

Dintre cei care au protestat în curtea Casei Poporului, doar şase erau români, restul fiind din Canada, Statele Unite ale Americii, Austria, Ungaria, Polonia, Germania, Cehia şi Croaţia. După protestul neanunţat, manifestanţii s-au ales cu amenzi. Conform Jandarmeriei, 47 de oameni au fost sancţionaţi cu câte 500 de lei pentru „pătrunderea ilegală în sediile unor autorităţi publice şi refuzul de a-l părăsi la cererea organelor de ordine“.

Filmul protestului Greenpeace de luni dimineaţă

„A fost ironic ce am făcut”

Unul dintre voluntarii Greenpeace veniţi în Bucureşti este Maria, o tânără de 21 de ani, din Austria. Acasă, ea a militat împotriva unei practici agricole toxice pentru albine. În urma protestului, substanţa dăunătoare a fost interzisă, ceea ce îi dă speranţe tinerei că lupta pentru salvarea Roşiei Montane are şanse. „Dacă Roşia Montană Gold Corporation are dreptul să sape după aur unde vrea prin România, eu m-am hotărât să fac acelaşi lucru în curtea Palatului Parlamentului“, a spu Maria.

Un alt activist venit în Bucureşti este neamţul Heiko, care locuieşte în Austria. A ajuns duminică în Bucureşti, pleacă astăzi şi nu a apucat să vadă oraşul, pentru că a venit cu un scop precis: să atragă atenţia lumii întregi că se opune proiectului minier de la Roşia Montană. A ieşit din Secţia 17 de Poliţie, unde a petrecut două ore, încrezător că acţiunea de la Palatul Parlamentului „va schimba ceva în România”. „A fost ironic ce am făcut în curtea Parlamentului, dar am vrut să-I facem pe oameni să vadă unde e problema“, a spus Heiko.

Ce este Greenpeace

Greenpeace este o organizaţie internaţională prezentă în peste 40 de ţări fondată în 1971, filiala din România

fiind deschisă în 2007. Greenpeace acţionează pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Potrivit site-ului acestora, organizaţia nu acceptă donaţii de la guverne sau companii, ci se bazează doar pe contribuţii de la persoane fizice, având 2,8 milioane de susţinători în întreaga lume.

Legea minelor a trecut de comisii

Comisiile de Industrii şi Administraţie din Camera Deputaţilor au avizat, luni seara, Legea minelor. „Am ajuns la un numitor comun şi la o formă convenită a legii în USL“, a declarat deputatul PNL George Scutaru. Potrivit acestuia, Legea minelor a fost modificată, pentru a nu exista suspiciuni că ar fi dedicată unei companii, în condiţiile în care conţinea mai multe pasaje preluate din proiectul de lege privind Roşia Montană. Următorul pas este ca legea să ajungă în Camera Deputaţilor, pentru a primi votul final. (Iulia Marin)

Un protest ratat în judeţul Timiş

În acest timp, un grup de tineri care militează duminică de duminică în centrul Timişoarei, ba împotriva proiectului de la Roşia Montană, ba împotriva gazelor de şist, au încercat să organizeze o acţiune de prostest în localitatea Cenei.

Aceştia au avut informaţia că sunt cetăţeni nemulţumiţi de activităţile celor de la Prospecţiuni SA, care au început lucrările de explorare a terenurilor în judeţul Timiş, în vedera căutării de petrol şi gaze naturale. Ba mai mult, erau dispuşi să îi ajute pe oameni să îndepărteze cablurile şi echipamentele firmei de prospecţiuni, care sunt pe câmp.

Alte recomandări:

În jur de 200 de oameni au protestat în Piaţa Universităţii din Capitală. Trei manifestanţi au fost duşi la Secţia 3 de Poliţie

Manifestanţii care se opun exploatării miniere de la Roşia Montană şi explorării gazelor de şist au ieşit din nou în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea. În jur de 200 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Protest autorizat în Piaţa Victoriei din Capitală. Câţiva bucureşteni au cerut publicarea normelor care permit eutansierea maidanezilor sănătoşi

Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) a organiza, sâmbătă, un nou protest faţă de problema maidanezilor din Capitală. Manifestaţia a fost autorizată şi s-a desfăşurat în Piaţa Victorei, de la ora 11.00 până la ora 13.00.

Comuna Pungeşti, declarată „zonă specială de siguranţă publică“

Conducerea Poliţiei Vaslui a emis o dispoziţie prin care comuna Pungeşti devine „zonă specială de siguranţă publică“, fapt ce presupune controlul strict al oamenilor şi vehiculelor care tranzitează localitatea.

Proteste în Capitală, în solidaritate cu Pungeşti. Peste 100 de persoane, împiedicate de jandarmi să blocheze strada

Peste o sută de persoane care s-au adunat, sâmbătă, la fântâna de la Universitate pentru a protesta faţă de explorarea gazelor de şist, exprimându-şi susţinerea pentru protestatarii de la Pungeşti, au fost împiedicaţi de jandarmi să blocheze bulevardul, aceştia intenţionând să meargă spre Guvern.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite