Normele de atestare a produselor montane au fost aprobate azi de Guvern. Ce este produsul montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
traseu munte bucegi foto dana mihai

În şedinţa de azi a Guvernului a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri în ceea ce priveşte condiţiile de utilizare a menţiunii de calitate „produs montan“.

Prin noul act normativ se implementează prevederile Regulamentului (UE) nr. 665/2014  de completare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte condiţiile de utilizare a menţiunii facultativă de calitate „produs montan“.

Ce condiţii îndeplineşte produsul montan

** Producţia de lapte şi ouă trebuie realizată în zona montană
** Pentru produsele obţinute din carne, acesta trebuie să provină de la animale crescute în zonă montană cel puţin două treimi din viaţă
** În cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie să petreacă cel puţin un sfert din viaţă pe păşuni din zone montane
** La producţia vegetală se poate aplica menţiunea „produs montan“ doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană
** Dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane, acesta nu trebuie să deţină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

Unde începe zona montană

Munţii reprezintă forme de relief cu altitudini absolute de peste 800 de metri, cu versanţi şi pantă accentuată.

România are aprobată la Comisia Europeană baza de date ce specifică zona montană conform Ordinului nr. 355/2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitării şi listei unităţilor administrativ-teritoriale din zona montană defavorizată şi a prevederilor pct. 8.2.10.3.1.2. al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a României pentru perioada 2014-2020.

Atestarea se obţine de la MADR

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va fi desemnat ca autoritate competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan“.

Tot Ministerul Agriculturii se va ocupa şi de gestionarea Registrului Naţional al Produselor Montane, precum şi cu verificarea respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii facultativă de calitate „produs montan”.

„Adoptarea Hotărârii de Guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce priveşte implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate «produs montan»“, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite