TV Story

TV Story

Luni, 12 august 2002, Sanoma Hearst Romania, unul dintre cele mai mari grupuri de presa din Romania, a lansat un nou ghid TV pentru doua saptamani. TV Story este o publicatie bilunara si cuprinde,

"Spaima mea de panza alba"

O vizita in atelierul unui pictor iti da intotdeauna sentimentul de patrundere intr-o lume la care parca nu stii cum sa te raportezi. Nu sunt doar tablourile, ca intr-o expozitie bine gandita, ci este

Vank, debut in lumea modei

Vank, debut in lumea modei

Gata, s-a hotarat: pe 15 august, trupa Vank are lansare. De la ora 22, in clubul BackStage, tot romanul doritor sa vada cum arata hainele cele noi ale imparatului, pardon, ale grupului, e asteptat la

Infractionalitatea culturala

Infractionalitatea culturala

Ieri, in cadrul conferintei de presa organizate de MCC, Razvan Theodorescu a "delectat" jurnalistii prezenti cu subiecte de sezon: impresii din calatoriile sale, infractiuni inregistrate in domeniul

Dacă şi-ar fi dat demisia în anul 1985 (să zicem), N.C. ar fi murit probabil în patul său, regretat de unii şi bucurându-i pe alţii. Dar nu a făcut-o ‒ şi a terminat printr-o umilire supremă, ca un comandant încă suprem al forţelor armate în cursul dimineţii care, în cursul după-amiezii, a ajuns să facă autostopul pe un drum din Dâmboviţa.

acum 23 zile · comentarii (93)

Fascinaţia pentru Churchill rămâne intactă, arată filmul regizorului britanic Joe Wright, „Darkest Hour. Ziua decisivă“, care, dincolo de „trecute vieţi“ din timpul războiului mondial, ne poate face să înţelegem cum funcţionează un sistem parlamentar real, în aceste zile când partidul unic a cam pus democraţia românească pe butuci.

acum 23 zile · comentarii (1)

Nu mă îndoiesc că aţi auzit multe persoane care folosesc conjuncţia „căci“, în mod greşit, în locul celei fireşti „că“. Eroarea este veche, au fost vremuri când se credea că a fost eliminată, dar democraţia ne-a readus-o sau, mai degrabă, s-a adeverit principiul că în limbă „nimic nu se pierde“.

acum 23 zile · comentarii (4)

Încă şi mai importantă rămâne acea senzaţie de tinereţe pe care Neagu Djuvara o iradia la orice apariţie. Indiferent de vârsta despre care vorbim, acest om a murit tânăr. În preajma lui, toţi ceilalţi, oameni de la 7 la 77 de ani, cum se spune, ne simţeam copii. Sub privirea lui ştrengară de om inteligent, Istoria şi istoriile căpătau o formă şi un conţinut.

acum 24 zile · comentarii (8)

La final de 2017, am editat, împreună cu Raluca Voinea, o carte despre performance-ul românesc post-1990, cu interviuri ale unor artişti din arte vizuale, dans şi teatru care lucrează în performance art, acest termen atât de uzat şi abuzat, menit să definească o artă inclasabilă, inevitabil ancorată în chestionarea realului prin activarea efemerului.

acum 25 zile · comentarii (4)

Jean Giraudoux se dovedea extrem de sigur atunci când, în 1929, afirma că propune  o a treizecişiopta versiune scenică a unuia dintre cele mai celebre mituri ale Antichităţii. În schimb, maghiaro-austriacul Ödōn von Horvath era considerabil mai prudent atunci când, în 1936, revenea la donjuanismul lui Tirso de Molina, ajuns la o culme a celebrităţii graţie penei lui Molière şi scria “Don Juan se întoarce de la război”.

acum 26 zile · comentarii (0)

Trecuseră doar patru ani de la Marea Unire, cicatricile războiului erau vizibile, ţesutul naţional al românismului în toate regiunile sale încă era adolescent, la est, pericolul comunismului  neliniştea graniţa iar Iaşiul, bătrâna capitală a Moldovei, era scena unor tensiuni între studenţii naţionalişti şi minoritatea evreiască.

acum 26 zile · comentarii (7)

Un număr apreciabil de lingvişti au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra unei greşeli persistente: folosirea lui „ca şi” în locul lui „ca” în contexte în care nu se fac comparaţii. Am scris şi eu despre acest fenomen, precum şi oroarea românilor faţă de cacofonie, dar socotesc că revenirea este oricând binevenită.

luna trecuta · comentarii (28)

Cunoaşterea trecutului prin ochii unui trăitor al istoriei are avantajul inegalabil de a înţelege istoria în timpul ei, aşa cum s-a desfăşurat fără imperfecţiunile de analiză la care suntem supuşi noi, cei de astăzi ai istoriei de ieri. Un argument în acest sens îl reprezintă întâlnirea cu istoricul Neagu Djuvara care a avut nobleţea de-a ne oferi câteva adevăruri istorice la întrebări ale căror răspunsuri păreau incontestabile.

luna trecuta · comentarii (6)

„Urzeala teatrului“, cu subtitlul „Principiile de analiză şi construcţie a textului dramatic“, este, în mod declarat, un curs universitar scris de Ana-Maria Nistor, profesor de discipline teoretice („Istoria teatrului universal“, „Teatru contemporan“, „Analiza textului teatral“) la Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti.

luna trecuta · comentarii (0)

Un teribil manifest ecologist realizează regizorul american Alexander Payne în noul său film, „Downsizing. Mini-oamenii“, ca şi o elegie pentru un ipotetic sfârşit al speciei, dar asta numai după ce Payne identifică exact ceea ce ne-a adus în situaţia aceasta: lăcomia, şi numai lăcomia.

luna trecuta · comentarii (2)