În legătură cu timbrul literar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul românesc de altădată, care funcţiona armonios după reglări succesive ale relaţiilor dintre oameni de-a lungul a sute de ani, exista un simţ al ocrotirii artiştilor. Îmi aduc aminte că în Boroaia, un sat dintre Fălticeni şi Târgu Neamţ în care îmi petreceam vacanţele la bunica din partea mamei, am fost martor, în îndepărtata mea copilărie, la o reacţie care m-a impresionat.

În acel sat, ca şi în altele din nordul Moldovei, exista obiceiul ca atunci când cineva avea de făcut o muncă grea să vină toţi vecinii să-l ajute. Aşa s-a întâmplat şi într-o vară când bunica trebuia să prăşească porumbul. S-au prezentat cu sape în mâini mai mulţi ţărani, iar printre ei şi unul care, în mod obişnuit, cânta la vioară  la horă, la nunţi sau la alte petreceri.

Un ţăran bătrân, susţinut şi de alţii, i-a spus vioristului:

− Pe tine nu te lăsăm la prăşit! Îţi strici mâinile cu care cânţi aşa de frumos!

Compar această reacţie cu grosolănia celor care protestează împotriva timbrului literar. Ţăranii din satul românesc de altădată plăteau în mod spontan „timbru literar“, cu o graţie morală care s-a pierdut complet azi.

Aş fi înţeles să se declanşeze o discuţie aprinsă având cu totul alt obiect şi anume pretenţia a sute de autori fără talent de a se considera scriitori. Această impostură, da, trebuie combătută, este vorba de oameni care uzurpă calitatea de scriitor (şi ar fi păcat, într-adevăr, ca societatea să plătească „timbru literar“ pentru ei). Eu am dus pe cont propriu o campanie împotriva imposturii, publicând printre altele o carte despre 250 de cărţi proaste şi realizând la TVR Cultural ani la rând emisiunea „Tichia de mărgăritar“. Dar fenomenul are resurse de vitalitate inepuizabile, se autoregenerează.

Culmea este că printre cei care combat azi cu înverşunare legea timbrului literar se află, în afară de editori celebri prin rapacitate, şi numeroşi autori fără talent care se tot străduiesc de ani de zile să pară scriitori.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite