La coadă la cărţi, în bikini

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul verii, la mare, deasupra plajelor cu mii de oameni întinşi la soare, poate fi văzut câte un avion trăgând după el un banner cu numele unei mărci de bere sau de bomboane de ciocolată. Dacă aş avea bani, aş comanda şi eu unul, pe care aş scrie cu litere mari: „Gigi Todor“.

Mi-ar plăcea − şi mi s-ar părea justificat – să văd acest nume trecând lent pe cerul albastru, pentru că este numele unui om demn de admiraţie, care va rămâne fără îndoială în istoria cărţii româneşti.

Gigi Todor, poet (talentat) şi om de afaceri (mai puţin talentat) organizează în fiecare an, la Mangalia, un târg de carte particular, la care participă nu numai localnici, ci scriitori şi iubitori de literatură din toată ţara. Avantajul organizării unui asemenea târg, vara, la malul mării este tocmai acesta: se află aici, în concediu sau în vacanţă, oameni din întreaga ţară, într-o stare de spirit favorabilă lecturii (sau măcar cumpărării cărţilor!)

„La mare, la mare,/ Fetiţele sunt goale“

Cu pasiune pentru literatură şi admiraţie faţă de scriitori, dar şi cu o mare investiţie de efort şi chiar cu spirit de sacrificiu, Gigi Todor a organizat acest târg, „Carte la nisip“, începând din 1990, în fiecare an. Este primul târg de carte particular din România. Şi are o audienţă imensă. „La mare, la mare/ Fetiţele sunt goale“, se spune într-un cântec cândva la modă. Da, dar aceste fetiţe (aproape) goale stau la coadă la autografe. Şi nu stau numai ele. Ci şi mulţi alţi turişti, unii în bikini, alţii în halate, alţii în costume de vară. M-am aflat eu însumi, ca autor, în situaţia fericită de a vedea o coadă fără sfârşit formată din oameni mai mult sau mai puţin îmbrăcaţi în faţa măsuţei pe care scriam dedicaţii. Soţia mea, Domniţa Ştefănescu, se uita dezaprobator la mine, dar când a dat şi ea autografe, pe volumul „11 ani din istoria României“, părea mult mai înţelegătoare şi chiar încântată. Este, drept, pe ea o prezentase publicului un Adonis al culturii şi diplomaţiei româneşti, Adrian Cioroianu.

Toată floarea cea vestită...

În cei 25 de ani (un sfert de secol!) de când funcţionează târgul de carte estival al lui Gigi Todor,  s-au perindat prin spaţiul lui toate grupările şi direcţiile literare, de la clasici în viaţă şi până la „noul val“ („ce e val, ca valul trece“, comentam eu, cu aerul că nu fac decât să citez din Eminescu). S-au întâlnit cu publicul Ana Blandiana, Romulus Rusan, Nicolae Manolescu, Sorin Lavric, Nicolae Breban, Petru Popescu, Matei Vişniec, Mircea Dinescu, Ileana Mălăncioiu, Grigore Vieru, Octavian Paler, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Marin Mincu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Gabriela Adameşteanu, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Tania Radu, Daniel Cristea-Enache, Gabriel Dimisianu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Denisa Comănescu, Mircea Martin, Dan Alexandru Condeescu, Z. Ornea, Ion Ţugui, Dan-Silviu Boerescu şi mulţi, mulţi alţii. Au venit, în afară de scriitori, şi actori (Radu Beligan), cântăreţi (Grigore Leşe), şefi de stat (Traian Băsescu), pictori, generali, oameni politici, compozitori, coregrafi, cineaşti, teleaşti, ziarişti (poate şi agenţi ai SRI!). toată floarea cea vestită  a lumii româneşti de azi. A fost prezent însuşi Regele Mihai.

Baia în mare şi baia de cultură

De obicei, pavilioanele cu cărţi sunt aşezate direct pe plajă, oferindu-le vilegiaturiştilor posibilitatea ca după o baie în mare să facă imediat şi o baie de cultură. Cele mai captivante sunt discuţiile directe dintre cumpărătorii de cărţi şi scriitori. Târgul de carte inventat de Gigi Todor este un loc în care se practică nu numai comerţul propriu-zis, ci şi comerţul de idei. Gigi Todor a creat de fapt o instituţie de cultură de o mare efervescenţă, cum mai există puţine în România. Şi tot el veghează ca în acest spaţiu să nu pătrundă vulgaritatea sau prost-gust. Polemici? Da. Afirmaţii excentrice? Da. Explozii de râs? Da. Dar niciodată pseudocultură sau kitsch. Enigmatic şi generos, iubind literatura mai mult decât banii, secondat de frumoasa lui soţie, Camelia, şi de Ionel Dumitrescu (unul dintre cei mai talentaţi critici literari din România), Gigi Todor face mari servicii culturii scrise din România. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite