Din România, în Grecia

Din România, în Grecia

Albumul „Colecţie de artă românească. Marina Dimitropoulos“ a apărut recent la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Editat în remarcabile condiţii grafice şi tipografice, albumul prezintă o parte din cele 300 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale colecţionarei din Grecia.

La răscruce de drumuri

La răscruce  de drumuri

Expoziţia de artă „Bessarabia maia“ este deschisă la Galeria Art Society. Peste 100 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, dintre care 53 venite din Republica Moldova, formează prima expoziţie de artă basarabeană deschisă la Bucureşti din 1922.

Muzică clasică între claxoane

Muzică clasică între claxoane

Bucharest Music Film Festival a prezentat recitaluri camerale, jazz şi proiecţii. E vară, e cald, toţi cei care doresc să-şi păstreze relaţia amicală cu viaţa culturală şi-ar dori ca aceasta să „iasă“ în aer liber.

Artă din Rusia la Amsterdam

Artă din Rusia la Amsterdam

Ermitajul din capitala Olandei este găzduit din această vară în clădirea Amstelhof, construită în stil clasic în anul 168. La inaugurarea noii clădirii a Ermitajului din Amsterdam, o ramură a Muzeului din Sankt Petersburg, au participat Regina Beatrix a Olandei şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

În vânzarea publică din King Street, dedicată artei impresioniste şi moderne, pictura „Au Parc Monceau“ („În Parcul Monceau“), de Claude Monet (1840-1926), a depăşit semnificativ evaluarea specialiştilor (3,5 - 4 milioane de lire sterline), fiind achiziţionată cu 6.313.250 de lire.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Roma. „Nancy Spero – Blue”. Expoziţia conţinând colajele artistei americane Nancy Spero va fi deschisă la Studio Stefania Miscetti, până la data de 23 octombrie.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Madrid. Concert al grupului „The Pretenders” la sala Riviera din Capitală, la 1 iulie. Băieţii vor prezenta noul lor disc, „Break Up The Concrete”.

Teribila noapte a beţiei

Teribila  noapte a beţiei

“Marea mahmureală” e o combinaţie inteligentă între “Petrecerea burlacilor” şi “Memento”.Povestea are evoluţii surprinzătoare, iar personajele sunt atent schiţate şi reuşesc să se desprindă de primul nivel al şablonului pe care îl întruchipează.

Nu rataţi!

Nu  rataţi!

Manic Street Preachers Journal for Plague Lovers (Columbia, 2009) Unul dintre cele mai bune albume ale începutului de an şi al nouălea al trupei din Ţara Galilor. Revigorant şi electrizant,

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Drouot Richelieu, Paris Record mondial Într-o licitaţie din 17 iunie, organizată de societăţile de vânzare J.J.Mathias, Baron Ribeyre&Associes, o sculptură din seria „Gânditorul“

În inima lucrurilor

În inima lucrurilor

Până la 30 iunie, Galeria Apollo din Bucureşti găzduieşte expoziţia artistului clujean Teodor Botiş.Cu un loc bine determinat în plastica românească, pictorul septuagenar dovedeşte, în selecţia de la Apollo, o incredibilă capacitate de evoluţie.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Salamanca. Expoziţia de fotografie ”Minunile voinţei” a artistei Julia Montilla, la Galeria Patio de Escuelas din localitate, până la 28 iunie. Barcelona. Katy Perry în concert la

O seară de vară

O seară de vară

De la piese contemporane la Beethoven, cu Orchestra Naţională Radio.Pătrunzând din căldura de afară în plăcuta răcoare a Ateneului, eram convinsă că ultima seară a stagiunii 2008-2009 a Orchestrei Naţionale Radio va avea o atmosferă specială.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Bologna. „Filippo de Pisis: Întoarcerea în Italia“. Expoziţia pictorului  va putea fi vizitată la Museo Morandi, până la data de 19 iulie. Milano. „Monet şi Japonia.

Ordonanţa de modificare a Legii cinematografiei a picat în Camera Deputaţilor fără niciun fel de dezbatere. E un conflict de generaţie, s-a zis de la tribuna Parlamentului, s-au primit avertismente grave din partea unor organizaţii. Ei bine, să vedem mai pe-ndelete care-au fost gravele avertismente - poate, aşa, aflăm şi de ce despre ele nu s-a putut discuta. Şi de ce ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale tace în continuare.

acum 15 ore · comentarii (1)

Proiectul de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei, proiect care se află pe agenda plenului Camerei Deputaţilor din data de 22-23 mai 2017.

acum 3 zile · comentarii (0)

Spre finalul stagiunii Operei Naţionale Bucureşti, se conturează, retrospectiv, o structură aparte în concepţia repertorială, primele luni aducând o avalanşă de evenimente cu totul speciale, în care s-au regăsit şi oaspeţi din galeria „celor mari” pe plan internaţional - fie în gale fastuoase, de operă sau de balet -, fie în premiere ce s-au succedat lunar, alternând,

acum 4 zile · comentarii (0)

S-a întâmplat şi anul acesta celebrul eveniment „Noaptea Muzeelor”. Ce-i drept, mai promovată a fost mişcarea de protest a muzeografilor care a precedat pomana culturală, pentru că vremea ploioasă nu i-a mai scos pe români din case ca în alte dăţi, dar nici de această dată nu au lipsit cozile la care oamenii au aşteptat ore în şir.

acum 5 zile · comentarii (16)

Aida Garifullina şi Julia Lezhneva – două voci venite din est, două soprane ruse care au atras atenţia criticii şi publicului; două voci tinere (Aida Garifullina are 29 ani, Julia Lezhneva, 27 ani) care deja fac o importantă carieră internaţională. Ambele au contract cu casa londoneză de discuri Decca şi ambele şi-au lansat în prima parte a anului 2017 un nou album.

acum 18 zile · comentarii (0)

Mi-ar fi plăcut să merg şi joi la concertul de la Ateneu, dar am cedat ispitei de a revedea excelenta producţie a lui Stephen Barlow pentru Rigoletto, de la ONB. Însă, aşa cum s-au aşezat lucrurile, muzica Simfoniei destinului de la Ateneu devine un preambul excelent (dar şi un standard înalt de interpretare) în aşteptarea lui Fidelio la ONB (14 Mai).

acum 20 zile · comentarii (0)

Am mers la cele două spectacole, stimulat de distribuţii tinere şi de un oaspete străin. În prima privinţă, este clar că managementul Operei Naţionale Bucureşti se orientează către întinerirea afişului, în măsura în care vocalitatea rolurilor se pretează abordării de către unii cântăreţi aflaţi la începuturile carierelor, demersuri de multe ori riscante dar, dacă sunt precaut gândite, funcţionează şi atrag.

acum 20 zile · comentarii (0)

Mihaela Martin, plecată în Germania din 1986, a cântat joi şi vineri Concertul în la minor, op. 53, pentru vioară şi orchestră de Antonin Dvorak, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, condusă de Christian Badea. Violonista spune, într-un interviu, că a constatat, în România, o absenţă a tinerilor violonişti.  Artista punctează că acasă este acum, pentru ea, acolo "unde este fiul ei".

acum 21 zile · comentarii (1)

Dacă nu mă înşeală memoria, cred că sunt mai bine de doi ani de când ONB nu a mai prezentat Rigoletto. Ar putea să vă pară drept impardonabilă lipsa mea de precizie, dar, conform unui principiu românesc după care „istoria începe cu ultimul manager”, website-ul Operei Naţionale nu mai conţine nici un fel de date istorice.

acum 21 zile · comentarii (0)