Postmoderni sub semnul lui Caravaggio

Postmoderni sub semnul lui Caravaggio

Cineaşti şi artişti vizuali contemporani se revendică din arta celui mai modern dintre vechii maeştri. La patru secole de la moartea enigmaticului Caravaggio, pictura sa continuă să fascineze şi, mai mult, să influenţeze regizori, fotografi şi specialişti în imagine din întreaga lume.

Dobrogea, Dobrogea!

Dobrogea, Dobrogea!

Tărâmul dintre Dunăre şi mare pare uitat de timp şi de tăvălugul civilizaţiei, fiind un izvor nesecat de inspiraţie pentru artiştii fotografi. Expoziţia „Baroc de Dobrogea 2008-2010“, de la Palatul Parlamentului, prezintă fotografii reali-zate în ultimii trei ani de absolvenţii uneia dintre cele mai serioase şcoli de fotografie din România.

Muzica clasică şi ştirile

Muzica clasică şi ştirile

Incidentul decolării întârziate de la Shanghai din cauza aranjării greşite a bagajelor din avion a fost transformat într-o ştire de televiziune. Până la urmă ce contează? Dacă exişti la ştiri sau dacă eşti elementul incontestabil pozitiv al unei zile reprezentative pentru imaginea României la Expoziţia Mondială din China?

De ce iubesc străinii limba română

De ce iubesc străinii limba română

Interpreţii, cercetătorii, romaniştii, „îndrăgostiţii“, părinţii unor copii adoptaţi din România şi nu, în ultimul rând, pasionaţii de literatura lui Cărtărescu sunt printre cei interesaţi de cultura noastră. Săptămâna trecută, s-a încheiat la Braşov cea de-a 16-a ediţie a Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate pentru cetăţenii străini de Institutul Cultural Român (ICR).

„Ziua fiarei“ se arată la Râşnov

„Ziua fiarei“ se arată la Râşnov

La Festivalul de Film Istoric, care începe peste două zile, va rula premiera regizată de Mihail Konovalciuk, un art-movie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Veşti bune pentru iubitorii de drumeţii şi de festivaluri de film: Festivalul de Film Istoric, aflat la cea de-a doua ediţie (de data aceasta internaţională), va dura 10 zile, până la 15 august, la Râşnov.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

În 1857, autorităţile turce concesionaseră construirea Portului Constanţa companiei engleze „Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.“.

Eroi de hârtie

Eroi de hârtie

Personaje ale imaginarului colectiv popular, devenite deja clasice, cum ar fi Tarzan, Dick Tracy sau Superman au fost inventate de benzile desenate.

Reţetă culturală

Reţetă culturală

Pelicula a primit cele mai multe voturi în pofida romanului semnat de Ian McEwan. Filmul lui Joe Wright, care s-a făcut remarcat după ecranizarea „Mândrie şi Prejudecată“ inspirată din romanul lui Jane Austen, ajutat de o distribuţie de excepţie, a fost marele favorit al premiilor cinematografice ale anului 2008. Cu Keira Knightley şi James McAvoy, filmul este, fără îndoială, unul de excepţie cu de toate: dragoste, război şi

Un nou Caravaggio iese la lumină

Un nou Caravaggio iese la lumină

La 400 de ani de la moartea pictorului, ziarul Vaticanului a anunţat că s-a găsit un tablou necunoscut al lui Caravaggio. „L’Osservatore Romano“, publicaţia Vaticanului, susţine că „Martiriul Sfântului Laurenţiu“ ar fi opera maestrului clarobscuru-lui, adăpostită de o biserică din Roma.

Ioana Bradea: „Există un sens al absenţei, al liniştii, al tăcerii“

Ioana Bradea: „Există un sens al absenţei,  al liniştii,  al tăcerii“

La cinci ani după ce a câştigat Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România cu un roman controversat, „Băgău“, Ioana Bradea a revenit cu o nouă carte – „Scotch“. Departe de lumea festivalurilor literare şi a colocviilor, Ioana Bradea trăieşte o viaţă tihnită, alături de cei doi copii şi de iubitul ei. Seara, după ce toată lumea adoarme, Ioana se întoarce la literatură.

Un Dürer postmodern - Fotogalerie

Un Dürer postmodern - Fotogalerie

Volumul „Parc(o)urs" reflectă, într-o somptuoasă prezentare, opera lui Tudor Banuş, artist care (re)aduce stilurile Renaşterii şi Barocului în lumea contemporană. Manierismul în artă nu este mort sau perimat, ci îşi găseşte o fascinantă continuare prin opera multor străluciţi artişti contemporani.

Sunt mai multe tipuri de concediu, de la cel în care vizitezi o altă ţară şi eşti în mişcare toată ziua, din muzeu în muzeu, la cel în care ai o problemă şi vei avea nevoie de vreo şase zile de stat la ghişee, concediul în care zaci la soare, cel în care urci pe munţi, concediul în care te vezi cu familia, sapi în grădină, renovezi casa sau pur şi simplu stai toată ziua în pat şi citeşti sau te uiţi la filme. Eu pun pe listă şi concediul TIFF.

acum 6 zile · comentarii (5)

Sâmbătă 14 aprilie, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a găzduit un eveniment special, prilejuit de aniversarea celor 80 de ani ai baritonului şi profesorului universitar Nicolae Constantinescu, unul dintre importanţii artişti ai Operei bucureştene, însemnat cadru didactic al prestigioasei instituţii de învăţământ care, demnă de toată lauda, a găsit de cuviinţă să-l onoreze printr-o sărbătorire strălucită.

acum 8 zile · comentarii (2)

Aplauze prelungite, aclamaţii entuziaste, nesfârşite rechemări la rampă; suplimente muzicale oferite la solicitarea insistentă a publicului... Atmosfera unei generoase comunicări i-a însoţit pe muzicienii români pe parcursul întregului serial al concertelor susţinute la sfârşit de martie în Kuwait City, în fabulosul complex cultural Sheikh Jaber Al-Ahmad (JACC). Nici nu putea fi altfel!

acum 21 zile · comentarii (2)

Nu e 1 Aprilie. Tocmai când constatam că dl secretar de stat Mădălin Voicu nu s-a ţinut de cuvânt când promitea, la momentul ungerii celui de-al şaselea interimar (Ştefan Ignat), că va anunţa în luna Martie data concursului pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, website-ul Ministerului Culturii a publicat anunţul privind concursul.

acum 22 zile · comentarii (0)

Am avut şansa să mă ocup, în ultimii zece ani, de promovarea unor evenimente de muzică clasică, multe dintre ele de anvergură naţională. Recent, am fost invitat să dau o mână de ajutor pentru campania de promovarea în online a primului turneu de recitaluri al sopranei Teodora Gheorghiu în România.

acum 23 zile · comentarii (1)

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

acum 26 zile · comentarii (1)

O descriere a sindromului post-traumatic, suferit de foştii combatanţi din războaiele duse de America, dar şi o radiografie a corupţiei care macină societatea americană la vârf, lucruri care pe drept cuvânt l-au făcut să fie considerat „Şoferul de taxi“ al secolului XXI, este filmul scoţienei Lynne Ramsay, „N-ai fost niciodată aici“, pentru care Joaquin Phoenix a primit premiul de interpretare la Cannes.

acum 26 zile · comentarii (0)
Postari Recente