Simbolurile existenţei

Simbolurile existenţei

Expoziţia „Marin Gherasim. Memoriei lui George Apostu“ este deschisă la Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu“. Organizată cu prilejul omagierii unuia dintre cei mai interesanţi sculptori români, care ar fi împlinit acum 75 de ani, manifestarea de la Bacău cuprinde 65 de picturi, realizate de Marin Gherasim între 1975 şi 2009.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Săptămâna trecută, importanta casă de licitaţie a pus în vânzare opere de artă cu subiecte inspirate de Orient, care s-au dovedit demne de interesul colecţionarilor.

Garbarek, senzitivul

Garbarek, senzitivul

Aşa cum orice lucru bun trebuie fatalmente să aibă şi un sfârşit, Bucharest Masters of Jazz Festival a adus în faţa publicului ultimul program al ediţiei 2009. După nume importante precum Brandford Marsalis, Mike Stern, Chick Corea sau Eliane Elias, ultimul concert a prilejuit întâlnirea cu un reputat saxofonist norvegian.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

„Good Evening, New York City", cel mai recent material discografic semnat de Paul McCartney , disponibil şi pe suport DVD, ce va fi lansat la 7 decembrie în Marea Britanie, este un omagiu adus The Beatles şi în special lui John Lennon.

Cărţile noi ale scriitorilor români

Cărţile noi ale scriitorilor români

Dintre zecile de lansări de la Târgul Gaudeamus, care s-a încheiat recent, am ales cele mai proaspete volume semnate de scriitori în vogă: Vladimir Tismăneanu, Ioana Pârvulescu, Matei Florian sau Matei Vişniec. „Un roman poliţist sau de epocă“, „o explozie de spontaneitate democratică“ sau „o carte de o frumuseţe stranie“ sunt câteva dintre ofertele literare pe care vi le propunem.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Buziaşul, situat în judeţul Timiş din Banat, a fost declarat oraş în 1956. Cu toate acestea, exista aici o localitate declarată balneară încă din anul 1819.

Vă mai amintiţi de...Gheorghe Petraşcu

Vă mai amintiţi de...Gheorghe Petraşcu

Autoportret cu bonetă roşie, Peisaj din Veneţia, Anemone, Trandafiri, Flori, mere şi cărţi, Toledo – Poarta San Martin sunt cinci lucrări de pictură caracterizate printr-o unitate stilistică în care coloritul grav, dramatic joacă rolul esenţial în evocarea obiectelor şi peisajelor.

Adevăruri de altădată: O benzină albastră

Adevăruri de altădată: O benzină albastră

Pe când maşinile erau utilizate aproape exclusiv în perioadele de loisir – „weekend, turism, excursii...” – exista un tip de benzină special concepută pentru a face ca aceste escapade să fie „mai plăcute şi mai economice”: benzina albastră Ethyl-Unirea.

Cronică de moravuri: Cafea Avedis

Cronică de moravuri: Cafea Avedis

Ucenic al celebrului cafegiu armean din Bucureştii vechi, Avedis Carabelaian, şi autor al cărţii „Confesiunile unui cafegiu“, Gheorghe Florescu a continuat să prepare cafeaua „Avedis“ chiar şi în cele mai severe perioade ale „comerţului socialist“, în pofida sistemului şi în virtutea lui.

...a readus magia muzicii enesciene împreună cu sunetele primei Rapsodii în la major, într-o nouă haină timbral-sonoră! În adevăr, celebra Rapsodie enesciană a putut fi audiată la Ateneul Român, săptămâna trecută, într-o nouă înveşmântare instrumentală, una cu totul captivantă, imaginativă, strălucitoare; ...în cadrul recitalului cameral oferit de formaţia RaRo.

GHIVECI Regizorul Jon Watts şi armata lui de scenarişti încearcă să îngrămădească de toate în noul „Spider-Man: Homecoming“: film cu supereroi, film de acţiune, comedie delirantă şi teen movie (film cu adolescenţi, despre viaţa în colegiu). Culmea este că, în mare, le şi reuşeşte, filmul fiind, în orice caz, o comedie excelentă, dar şi o meditaţie despre ce mai înseamnă anarhismul în ziua de azi, când toţi avem o familie de întreţinut.

acum 13 zile · comentarii (0)

La capătul unei alei umbroase şi răcoroase, Intrarea Armaşului, se află una dintre cele mai elegante galerii de artă din Bucureşti, 418 Contemporary Art Gallery, „păstorită” de Fundaţia Joana Grevers. S-a intrat aici în ultima lună de vizitare a unei excelente expoziţii, cu lucrările a 9 artişti reprezentaţi de galerie în cei 9 ani de existenţă. Totodată, programul Fundaţiei continuă în centrul cultural de la Cetate, pe malul Dunării.

acum 17 zile · comentarii (1)

Am văzut spectacolul în sală, în februarie 1993 şi rememorările sunt puternice, mai ales acum, când producţia lui Andrei Şerban se reia în celebrul teatru, după peste trei decenii de la premieră şi programări ciclice, semn de înaltă apreciere valorică. În rolul Liù cântase Angela Gheorghiu.

acum 17 zile · comentarii (0)

Recunosc, titlul este excesiv, mergând pe ideea evidentă că noul ministru al culturii a fost directorul unor tabloide. La o privire mai atentă, avem măcar dovada unei experienţe de management privat, spre deosebire de profilul standard al intelectualului universitar, sau al activistului de partid, nu prea eficienţi în a cârmui corabia culturii româneşti. Vom vedea.

acum 23 zile · comentarii (0)

După Aida, înregistrată în studio în 2015, un succes care a făcut lumea să viseze la vremurile de altădată ale industriei fonografice, anunţul despre debutul lui Jonas Kaufmann în Otello a zgândărit toate pasiunile şi discuţiile, astfel încât încă de la începutul anului acesta era limpede care este evenimentul cel mai aşteptat al lumii operatice.

acum 25 zile · comentarii (2)

TANDRU Un studiu asupra singurătăţii şi al felului în care se îndrăgostesc doi oameni, aparent complet diferiţi, realizează regizoarea maghiară Ildikó Enyedi în filmul ei „Despre trup şi suflet“, distins cu prestigiosul Urs de Aur la Festivalul de la Berlin de anul acesta. Beneficiază de arta a doi actori fabuloşi, Alexandra Borbély şi Géza Morcsányi.

acum 28 zile · comentarii (1)
Postari Recente