Se întâmplă în Banat

Se întâmplă în Banat

Festivalul Internaţional „Timişoara muzicală“ a ajuns anul acesta la ediţia a 35-a. În oraşul de pe Bega soarele apune mai târziu şi luna plină este mai rotundă. Cel puţin aşa le pare unor bucureşteni veniţi la Festivalul „Timişoara muzicală“, sub numele Orchestrei Naţionale Radio, după 28 de ani de la ultimul concert susţinut aici.

Nu rataţi!Joanna Newsom „Have One on Me“

Nu rataţi!Joanna Newsom „Have One on Me“

Harpista, pianista şi cantautoarea americancă de 28 de ani Joanna Newsom se află la al treilea album. Cu toate acestea, „Have One on Me“, având-o pe ea ca producător şi lansat în Statele Unite la sfârşitul lunii februarie, reprezintă un produs muzical matur, ce invită la ascultare atentă şi introspecţie.

Cele mai mari roluri Hamlet din România

Cele mai mari roluri Hamlet din România

Constantin Nottara, George Vraca, George Calboreanu, Gheorghe Cozorici, Ştefan Iordache, Ion Caramitru, Adrian Pintea, Marcel Iureş l-au interpretat magistral pe prinţul Danemarcei. Criticul de teatru Ion Parhon, alături de redactorul Mariana Ciolan, a realizat un ciclu de emisiuni, „Hamlet după Hamlet“, difuzate de Radio România Cultu-ral şi transpuse pe CD-uri.

O competiţie a filmelor scurte şi tari

O competiţie a filmelor scurte şi tari

Între 5 şi 9 mai, în Timişoara se va desfăşura cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort. Explorând cele mai recente creaţii filmice ale autorilor tineri, evenimentul urmăreşte să creeze un nou centru gravitaţional al domeniului cinematografic în partea de vest a ţării.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Situată pe Bulevardul Revoluţiei, Catedrala Catolică din Arad a fost ridicată între anii 1902 și 1904, după planurile arhitectului Emil Tabakovics, în stil renascentist.

Vă mai amintiţi de... Saşa Pană

Vă mai amintiţi de...  Saşa Pană

Cetitor, deparazitează-ţi creierul - sunt cuvintele cu care se deschide poezia „Manifest“, scrisă de Saşa Pană. „Strigăt de timpan / avion / t.f.f. – radio / televiziune / 75h.p / marinetti / breton / vinea / tzara / ribemont – dessaignes / arghezi / brâncuşi / theo van doesburg / ura uraaaaaa uraaaaaaa / arde maculatura bibliotecilor“.

Reţetă culturală

Reţetă culturală

Nominalizată la Premiile Oscar 2010 pentru „Cel mai bun film străin“, pelicula propusă de Franţa este o dramă sumbră, cu acţiune lentă şi cu un impact puternic emoţional.

Grace Kelly: graţie şi eleganţă

Grace Kelly:  graţie şi eleganţă

La Victoria & Albert Museum din Londra este expusă, până la 26 septembrie, garderoba prinţesei Grace, una dintre cele mai populare actriţe ale anilor ’50. Grace Kelly (1929-1982),una dintre cele mai fotografiate femei ale seco-lului XX, era renumită pentru frumuseţea şi eleganţa sa.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Madrid. Concert al grupului rock din SUA Sourvein, la Sala Excalibur Metal, la 29 aprilie, între orele 20.00 şi 23.45. Preţul biletului, între 10 şi 13 euro.

Într-adevăr, tradiţionalul concert de operă al Orchestrelor şi Corurilor Radio a avut în acest început de an – perioadă obişnuită de desfăşurare – o distribuţie de roluri principale alcătuită din cântăreţi care s-au format la Cluj-Napoca şi şi-au continuat carierele în străinătate, precum şi din actuali solişti ai Operei Naţionale Române din municipiul de pe Someş.

acum 7 zile · comentarii (0)

Orchestra Naţională Radio a continuat şi la începutul acestui an tradiţia prezentării unei opere în concert. S-a renunţat la titlul de Opera rara dat acestui eveniment pentru că, cel puţin de când există blogul Despre Opera, doar Ariadna auf Naxos şi La Favorita puteau pretinde acest statut, şi doar în plan naţional.

acum 8 zile · comentarii (5)

Preşedintele Iohannis tocmai a retrimis în Parlament o modificare la Legea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, pe care România a trebuit s-o armonizeze cu o directivă europeană, în ceea ce priveşte organismele de gestiune colectivă a drepturilor, sub ameninţarea unui infringement cu penalităţi de 43.000 euro pe zi.

acum 8 zile · comentarii (33)

Filarmonica a deschis oficial anul 2018 cu un concert al cărui afiş se ridica la nivelul unei ţări europene. Dana Ciocârlie a cucerit presa muzicală franceză cu înregistrarea integralei Schumann pentru pian solo (Chocs de l’année în revista Classica), în timp ce Christian Badea e inclus într-un top 10 al celor mai bune DVD-uri de operă, propus de revista americană Opera News (e vorba de La bohème, de la Opera din Malmö).

acum 8 zile · comentarii (0)

Ştiut este faptul că Filarmonica bucureşteană este una dintre primele, dintre cele mai vechi instituţii de cultură ale ţării. Fapt atestat istoric, a fost înfiinţată de Eduard Wachmann în urmă cu un secol şi jumătate, cu două decenii înainte de inaugurarea somptuosului palat al Ateneului Român.

acum 9 zile · comentarii (0)

Celebrul regizor austriac Michael Haneke încearcă să atace indirect, în noul său film „Happy End“, problema refugiaţilor africani care invadează Europa şi a indiferenţei noastre faţă de soarta acestora, dar – deşi filmul are forţă artistică şi distribuie actori formidabili – e departe de capodoperele care l-au consacrat.

acum 10 zile · comentarii (1)

Am încheiat anul 2017 cu un proiect despre obiectele pe care le salvăm când ne schimbăm viaţa. De la diploma confiscată de vameşi la oglinda de buzunar găsită miraculos într-o geantă, de la stiloul „Pelikan” la râvnita pereche de blugi, peste 20 de autori români şi-au povestit obiectul pe care l-au luat cu ei păşind într-un nou, definitiv sau temporar, orizont al vieţii. Un filozof francez explică demersul din perspectiva lumii de azi.

acum 13 zile · comentarii (3)

În urmă cu un an, pe 5 ianuarie 2017, preluam pentru a doua oară mandatul de ministru al Culturii. La nici 24 de ore de la depunerea jurământului aveam să mă confrunt cu primul scandal, creat din nimic şi pornit de obsesia anti-PSD a unora. Într-un elan creator specific tehnocratului matur, pentru Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, foştii miniştri nu pregătisera nimic.

acum 16 zile · comentarii (29)

În urmă cu cinci ani, la data de 4 ianuarie 2013, publicam, pe blogurile adevarul.ro, textul purtând titlul de mai sus. Era prilejuit de moartea regizorului de film Sergiu Nicolaescu. Îmi asumam atunci riscul de a nu miza pe evocarea „amintirilor pioase“, de a nu ascunde adevărul şi de a împărtăşi adevărul meu referitor la „viaţa şi opera lui Sergiu Nicolaescu“.

acum 18 zile · comentarii (6)

Dacă v-aţi trezit mai târziu şi n-aţi mai prins concertul Filarmonicii de la Viena, profitaţi de timpul liber şi navigaţi pe website-ul Medici TV pentru a vedea o operă de iarnă, La bohème de la Opéra National de Paris (disponibilă online până în Martie), marele scandal artistic al operei de la sfârşitul anului 2017.

acum 20 zile · comentarii (2)

O apariţie mai veche de la Vellant nu trebuie lăsată deoparte, pentru că este cu adevărat remarcabilă. Este vorba despre „Dealuri şi cîmpii: Ion Ţuculescu şi Horia Bernea. Antropogeografii atavice“, catalog al unei expoziţii de-acum doi ani de la Craiova, cu un concept, atât expoziţional, cât şi publicistic, aparţinându-i istoricului de artă Erwin Kessler. E pentru prima dată când cei doi titani ai picturii româneşti sunt văzuţi în conexiune.

acum 24 zile · comentarii (0)