Academia Română - Trei candidaţi, în cursa pentru funcţia de preşedinte

Academia Română - Trei candidaţi, în cursa pentru funcţia de preşedinte

Bogdan Simionescu, unul dintre cei patru actuali vicepreşedinţi ai Academiei, Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca, şi Victor Voicu, actual secretar general al Academiei, sunt cei trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române, care va fi votat joi, după ce Cristian Hera, preşedintele interimar, a decis să nu se înscrie în cursă.

A murit violonistul Dan Enăşescu

A murit violonistul Dan Enăşescu

Violonistul Dan Enăşescu, membru al Filarmonicii "George Enescu" din 1972, s-a stins la vârsta de 67 de ani.  Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, de la ora 13.00,  la biserica Sf. Gheorghe Nou (monumentul Kilometrul zero, Piata Sf. Gheorghe).

VIDEO Daniel Sandu, regizorul filmului „Un pas în urma serafimilor“: „Ca să pot da socoteală unui preot superior, trebuie să mă cucerească prin nişte valori“

VIDEO Daniel Sandu, regizorul filmului „Un pas în urma serafimilor“: „Ca să pot da socoteală unui preot superior, trebuie să mă cucerească prin nişte valori“

Regizorul Daniel Sandu a vorbit, la Adevărul Live, despre filmul său, „Un pas în urma serafimilor”, câştigător a opt premii Gopo, film despre experienţele din spatele unui seminar teologic, aşa cum le-a trăit de altfel regizorul însuşi pe parcursul a cinci ani, cu abuzuri de putere, cu abuzuri financiare şi psihologice.

Corina Şuteu, fost ministru al Culturii: „Mentalitatea guvernelor din Europa de astăzi este că ministerele culturii sunt nişte sinecuri”

Corina Şuteu, fost ministru al Culturii: „Mentalitatea guvernelor din Europa de astăzi este că ministerele culturii sunt nişte sinecuri”

Miercuri, Corina Şuteu, fost ministru al Culturii, a ţinut o conferinţă despre ce înseamnă cultura europeană în prezent şi despre relevanţa acesteia pentru identitatea europeană. Şuteu a vorbit despre felul în care sunt văzuţi europenii de cei de pe celelalte continente, despre documentele care vizează cultura, create de consiliul Europei, dar şi despre locul pe care îl ocupă ministerele culturii în cadrul guvernelor.

Gopo 2018. Mesajul Adei Solomon, pentru guvernanţi: „Sunt lucruri foarte mici pe care le puteţi schimba, astfel încât artiştii să se simtă onoraţi la ei acasă”

Gopo 2018. Mesajul Adei Solomon, pentru guvernanţi: „Sunt lucruri foarte mici pe care le puteţi schimba, astfel încât artiştii să se simtă onoraţi la ei acasă”

Marţi seară, la Gala Premiilor Gopo, producătorul filmului „Un pas în urma serafimilor”, Ada Solomon, a ridicat unul dintre cele opt premii acordate acestuia, transmiţând un mesaj guvernanţilor, în care a punctat că artiştii pot fi făcuţi să se simtă respectaţi la ei în ţară prin lucruri mici. Solomon a explicat că vieţile cineaştilor sunt mai dificile decât ar părea, ei fiind nevoiţi să se arate „puternici, strălucitori, extraordinari”.

Sunt mai multe tipuri de concediu, de la cel în care vizitezi o altă ţară şi eşti în mişcare toată ziua, din muzeu în muzeu, la cel în care ai o problemă şi vei avea nevoie de vreo şase zile de stat la ghişee, concediul în care zaci la soare, cel în care urci pe munţi, concediul în care te vezi cu familia, sapi în grădină, renovezi casa sau pur şi simplu stai toată ziua în pat şi citeşti sau te uiţi la filme. Eu pun pe listă şi concediul TIFF.

acum 6 zile · comentarii (5)

Sâmbătă 14 aprilie, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a găzduit un eveniment special, prilejuit de aniversarea celor 80 de ani ai baritonului şi profesorului universitar Nicolae Constantinescu, unul dintre importanţii artişti ai Operei bucureştene, însemnat cadru didactic al prestigioasei instituţii de învăţământ care, demnă de toată lauda, a găsit de cuviinţă să-l onoreze printr-o sărbătorire strălucită.

acum 8 zile · comentarii (2)

Aplauze prelungite, aclamaţii entuziaste, nesfârşite rechemări la rampă; suplimente muzicale oferite la solicitarea insistentă a publicului... Atmosfera unei generoase comunicări i-a însoţit pe muzicienii români pe parcursul întregului serial al concertelor susţinute la sfârşit de martie în Kuwait City, în fabulosul complex cultural Sheikh Jaber Al-Ahmad (JACC). Nici nu putea fi altfel!

acum 21 zile · comentarii (2)

Nu e 1 Aprilie. Tocmai când constatam că dl secretar de stat Mădălin Voicu nu s-a ţinut de cuvânt când promitea, la momentul ungerii celui de-al şaselea interimar (Ştefan Ignat), că va anunţa în luna Martie data concursului pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, website-ul Ministerului Culturii a publicat anunţul privind concursul.

acum 22 zile · comentarii (0)

Am avut şansa să mă ocup, în ultimii zece ani, de promovarea unor evenimente de muzică clasică, multe dintre ele de anvergură naţională. Recent, am fost invitat să dau o mână de ajutor pentru campania de promovarea în online a primului turneu de recitaluri al sopranei Teodora Gheorghiu în România.

acum 23 zile · comentarii (1)

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

acum 26 zile · comentarii (1)

O descriere a sindromului post-traumatic, suferit de foştii combatanţi din războaiele duse de America, dar şi o radiografie a corupţiei care macină societatea americană la vârf, lucruri care pe drept cuvânt l-au făcut să fie considerat „Şoferul de taxi“ al secolului XXI, este filmul scoţienei Lynne Ramsay, „N-ai fost niciodată aici“, pentru care Joaquin Phoenix a primit premiul de interpretare la Cannes.

acum 26 zile · comentarii (0)