Ce pictori în viaţă sunt o investiţie sigură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
pictura calator

Mai mulţi artişti români contemporani au intrat în licitaţii. Ştefan Câlţia în ţară şi Adrian Ghenie peste hotare sunt liderii primelor generaţii de artişti români care obţin încă din timpul vieţii consacrarea.

Alături de ei, câteva zeci de nume s-au impus deja prin performanţele din licitaţii şi prin prezenţa în colecţii publice şi private care le garantează pe termen lung atractivitatea. Arta contemporană este investiţia cu cel mai mare potenţial de creştere, iar riscurile, cel puţin punctual, devin din ce în ce mai mici.

32 dintre cele 64 de semnături prezente în ultima licitaţie de artă contemporană, organizată de Artmark în ultima zi din ianuarie, reprezintă autori în viaţă. Aceştia au o pondere crescută şi în licitaţiile generaliste de la Alis şi Goldart, unde au putut fi văzute inclusiv lucrări datate în anul curent.

Pe lângă riscul presupus de arta contemporană, şi care poate fi rezumat ca temere că un autor sau un stil poate ieşi din modă şi îşi poate pierde lichiditatea pe termen lung, artiştii în viaţă prezintă şi multe avantaje investiţionale. Cele mai importante sunt autenticitatea absolută (întrucât autorii pot autentifica ei înşişi operele ce le sunt atribuite), dar şi o libertate comercială completă.

Conform Legii 182/2000, operele artiştilor în viaţă nu pot fi clasificate în Patrimoniul Naţional, ceea ce face ca acestea să poată fi comercializate oricând, fără nicio restricţie sau formalitate, în ţară sau în străinătate.

Autorii din Indicele Art Consacrat

Răspunzând volumelor de tranzacţionare din licitaţii, Indicele Art Consacrat (singurul cuantificator de cotă existent pe piaţa românească) cuprinde din noiembrie 2012 un număr de 31 de artişti în viaţă ale căror opere sunt luate în calcul atunci când se stabileşte preţul mediu al picturii româneşti. Imediat după includerea acestora, valoarea indicelui a crescut de la 1.829 de puncte la 2.107 puncte.

Cu peste 100 de opere prezente în licitaţii şi o distribuţie în multe colecţii private, autori nou-intraţi ca Teodor Brădean, Augustin Costinescu, Radu Dărângă, Dan Hatmanu şi Petre Velicu prezintă anumite certitudini investiţionale. Cel mai adesea, preţurile lucrărilor acestor artişti sunt în jur de 1.000 de euro, cu maxime de 4.762 de euro pentru Dan Hatmanu şi 3.750 de euro pentru Teodor Brădean.

Creşterea volumelor de tranzacţionare a determinat o convergenţă a preţurilor spre punctul de maximă lichiditate a pieţei, cuprins în intervalul 850-1.500 de euro.

Câlţia, sigurul peste 10.000 de euro

Cel mai bine poziţionat dintre artiştii care vând predominant în ţară este pictorul Ştefan Câlţia. Cu lucrări de mari dimensiuni şi un stil inconfundabil, enigmatic, desprins din începuturile Renaşterii, Câlţia este singurul pictor în viaţă care a reuşit în licitaţiile de la Bucureşti vânzări la sume de peste 10.000 de euro. Trei dintre operele sale au depăşit această valoare, recordul personal fiind de 16.000 de euro, preţ obţinut de pânza „Întâlnirea“ în decembrie 2011.

Alte 9 tablouri ale sale s-au situat în intervalul 5-10.000 de euro. Preţul mediu calculat în Indexul Art Consacrat este de 4.510 euro, în creştere cu 19%. În total, 79 de opere ale sale au fost prezentate pe piaţa terţiară (a licitaţiilor de artă), jumătate dintre acestea
fiind litografii şi desene.

Alături de Câlţia, alţi doi pictori au reuşit numeroase vânzări şi preţuri de peste 5.000 de euro. Sorin
Ilfoveanu, cu 92 de opere în
licitaţii şi un record personal de 7.500 de euro, şi Viorel Mărginean, cu 63 de opere şi un record de 8.000 de euro, beneficiază de un interes comercial constant.

Pictorii Francisc Chiuariu, Mircea Suciu, Şerban Savu, Dumitru Gorzo şi Roman Tolici au făcut vânzări interesante, fie în ţară, fie în străinătate, dar volumul lor de tranzacţionare este încă mic.

Dintre sculptori se remarcă Mircea Roman, cu 47 de opere în licitaţii şi un record de 9.375 de euro. Artiştii tineri vând predominant în străinătate, cel mai mare preţ fiind de 53.000 de euro, obţinut de Adrian Ghenie.

Fraţii Tobias au reuşit şi ei mai multe adjudecări în licitaţii de prestigiu, iar nume ca Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Victor Man s-au impus deja drept certitudini ale artei europene.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite