Theodor Aman, marile preţuri ale micilor tablouri
0Mai multe picturi de mici dimensiuni ale lui Aman au depăşit valori de adjudecare de 100 de euro pe centimetru pătrat.Mai multe picturi de mici dimensiuni ale lui Aman au depăşit valori de adjudecare de 100 de euro pe centimetru pătrat.
Theodor Aman este fondatorul şcolii româneşti de pictură (în timpul lui Cuza) şi primul pictor român care a depăşit statutul de zugrav/ilustrator, ajungând la o artă autentică. Este cel mai important autor de dinainte de Nicolae Grigorescu, iar operele lui au fost intens tranzacţionate în ţară.
Ultimii cinci ani au adus însă o constantă scădere a preţurilor medii obţinute de lucrările sale, după o explozie a acestora în 2006 şi 2007. Recordul personal al lui Aman datează din 2007 şi este de 36.875 de euro, preţ obţinut de „Portretul unei doamne“, lucrare cu dimensiunile 20x13 cm.
Cifrele uimitoare ale unui miniaturist
Cel mai mare preţ mediu calculat pentru picturile lui Theodor Aman (conform Indexului Pieţei de Artă) a fost înregistrat în 2007 şi s-a ridicat la 365.931 de euro pentru o lucrare. Cifrele nu reprezintă însă preţuri de adjudecare, ci cota calculată după o metodologie care ţine cont de dimensiunile medii ale tablourilor româneşti.
Theodor Aman a lucrat multe opere de mici şi foarte mici dimensiuni (chiar şi tablouri de 6x10 cm), adjudecate adesea cu peste 10.000 de euro fiecare. Preţul pe centimetru pătrat al acestor picturi – înmulţit cu suprafaţa medie a tablourilor româneşti (45x48 cm) – duce la sume de inventar la care Aman îi depăşeşte pe toţi liderii clasamentelor de vânzări (Luchian, Tonitza şi Grigorescu).
El are ca singur rival un alt autor cunoscut pentru opere miniaturale, Ion Andreescu. Pentru comparaţie, preţul mediu anual în 2012 pentru Grigorescu a fost de 183.000 de euro, iar Luchian şi Tonitza au fost sub 100.000.
În acelaşi an, Aman a avut un preţ mediu de 252.676 de euro, în scădere faţă de anii precedenţi, dar încă extrem de mare după standardele pieţii interne. Evident, preţurile efective au fost mult mai mici, recordul anual fiind de 24.000 de euro pentru o pictură 24x14 cm. Alte opere s-au tranzacţionat însă şi cu peste 150 de euro centimetrul pătrat.
Debut pe piaţa internaţională
La 122 de ani de la moarte, Theodor Aman şi-a făcut în acest an debutul în casele de licitaţii internaţionale. În ianuarie, o lucrare cu semnătura sa (dar cu un stil mai apropiat de Ludovic Bassarab, extrem de ilustrativă şi tradiţionalistă) a fost vândută în Israel cu echivalentul a 2.733 de euro (dimensiuni: 15x24 cm). O a doua prezenţă internaţională a lui Aman a fost în Statele Unite, în licitaţia de pictură europeană de pe 8 mai, la Bonhams.
Estimat la 10-15.000 de dolari, tabloul „O vedere din parc“ (23,6x14 cm) a fost adjudecat cu 12.500 de dolari (aproape 10.000 de euro). Preţul pe centimetru pătrat a fost de 28 de euro, semnificativ mai mic decât în ţară, dar la o cotă care, calculată după metodologia internaţională, înseamnă un preţ echivalent cu 93.500 de euro pentru un tablou cu dimensiuni standard (50x65 cm, conform catalogului Akoun).
Aman în negru şi alb
Preţurile foarte mari ale picturilor lui Aman practicate după 2007 au dus la scăderea volumului de tranzacţionare a acestora. Theodor Aman a continuat şi continuă însă să fie foarte activ în licitaţii, îndeosebi cu lucrări de grafică şi gravuri în acvaforte.
Noii colecţionari care îşi fac simţită prezenţa în sălile de licitaţii în ultimii ani apreciază posibilitatea de a cumpăra, la preţuri ce încep cu câteva sute de euro, operele în alb/negru ale lui Aman, prestigioase şi foarte uşor de purtat într-un interior modern.
Peste 100 de gravuri şi 50 de desene ale lui Theodor Aman au fost vândute în licitaţii în ultimii ani, iar frecvenţa apariţiei acestora pe piaţă a crescut în ultimele luni.
1.120 de euro este preţul mediu al lucrărilor de grafică ale lui Aman în primele tranzacţii din 2013.