VIDEO În Culisele Bucureştiului, la Adevărul Live: " În momentul de faţă, Cărtureşti depăşeşte profilul unei librării"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Daniela- Istrate - Cristian Neagoe si Daniel Voinea la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Alina Daniela- Istrate - Cristian Neagoe si Daniel Voinea la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Miecuri, la Adevărul Live a fost invitat Daniel Voinea, brand manager Cărtureşti Carusel, care ne va explica, împreună cu colegii săi Cristian Neagoe şi Alina Daniela- Istrate, organizatori Street&Train Delivery, „cine” este Cărtureşti,  ce reprezintă pentru piaţa de carte din România şi ce se pregăteşte anul acesta la Street şi Train Delivery.

Principalele declaraţii:

Întrebat de jurnalista Sabrina Valeriu cum a luat naştere acest proiect numit astăzi "Cărtureşti", brand managerul Cărtureşti Carusel, Daniel Voinea a oferit detalii de culise, "de pe vremuri": "A fost o libărie mică, de 40 m pătraţi, deschisă în locul unui magazin de construcţii. Pe vremea aceea se găseau foarte greu cărţi, toate librăriile se închideau şi se deschideau magazine de haine în locul lor. Editurile nu aveau cărţi şi, îniţial, nu voiau să ne dea nici nouă cărţi, spunând că suntem sortiţi eşecului. Prima locaţie a " Cărtureşti" a fost pe Edgar Quinet. Încă ne gândim să aducem înapoi acea Arcă a lui Noe."

Daniel Voinea: "Cea mai nouă librărie este Caruselul, iar proiectul a dus spaţiul la un alt nivel de frumuseţe. El a devenit viral, a circulat pe internet foarte mult şi nu ne-am aşteptat ca România să ajungă să fie menţionată ca având una dintre cele mai frumoase librării din lume."

Sabrina Valeriu: "Cum v-a venit ideea de Bistro?"

Daniel Voinea: "Mi se pare că e o completare foarte frumoasă a spaţiului, iar faptul că nu se fumează ajută foarte mult, având în vedere că sunt foarte multe cărţi. Te poţi bucura de la etaj, de la Bistro, de tot ceea ce se întâmplă jos.Lucrăm cu arhitecţi foarte buni. Are şi un beci clădirea."

Sabrina Valeriu: "Nu vă este frică să nu fie oamenii absorbiţi atât de mult de decor, încât să uite să mai cumpere cărţi?"

Alina Daniela Istrate, organizator Street&Train Delivery ne mărturiseşte: "Pe lângă designul uimitor, eşti înconjurat de cărţi şi nu ai cum să uiţi să le cumperi".

Cristian Neagoe, organizator Street&Train Delivery o completează pe colega sa, spunând: "Pe de altă parte, cartea nu este doar un decor, iar asta a fost ideea specială a Cărtureştiului, să pună în valoare şi în atmosferă ideea de cultură. Cărtureştiul chiar a făcut multe pentru oraş, nu numai pentru Bucureşti, pentru multe dintre clădirile monument din România."

Daniel Voinea intervine: "Asta a fost abordarea noastră întotdeauna, nu am vrut să facem doar o librărie în care să vindem cărţi, majoritatea publicului Cărtureşti vine pentru atmosferă, dar noi ne facem treaba bine, iar majoritatea clienţilor pleacă şi cu o carte. Ne ajută să ne poziţionăm pe piaţă, pentru că sunt foarte importante vânzările. La început s-a vorbit despre noi că suntem elitişti, iar apoi s-a ajuns la "librăria hipsterilor"."

Cristian Neagoe ne spune, cu o sinceritate debordantă, că în Cărtureşti cartea dispare din spatele geamului, iar omul poate să stea comod, să o citească."

Sabrina Valeriu: "Cum a pornit ideea de Street Delivery?"

Cristian Neagoe: "A pornit de la constatarea că Bucureştiul a devenit o mare parcare, unde trebuie să faci slalom printre maşini. Eu eram PR pe atunci la Cărtureşti, iar ideea era de ce se putea face cu acea stradă de la Verona. Trebuia modelată cu idei, cu triburi creative, cu proiecte de arhitectură, de urbanism, arte vizuale."

Anul acesta, Street Delivery va avea loc pe 12,13,14 Iunie, pe strada Arthur Verona.

Cărtureşti este un concept store care funcţionează ca o librărie şi ca agent cultural. Prima librărie din reţeaua Cărtureşti a fost lansată la sfarşitul anului 2000. În prezent, reţeaua Cărtureşti numără 16 librării-concept cu acelaşi nume, în Bucureşti şi în alte oraşe din România.

Cărtureşti lucrează cu peste 300 de furnizori din ţară şi din străinătate, oferind peste 15.000 de cărţi diferite, 5.000 de albume muzicale, 1.500 de albume de artă, 500 de filme şi 400 de sortimente de ceaiuri. De asemenea, Cărtureşti găzduieşte anual peste 300 de evenimente culturale. În librăriile Cărtureşti au avut loc întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi artişti din lume, precum Mario Vargas Llosa, Ibrahim Ferrer, Pascal Bruckner, Jonathan Coe şi Frederic Beigbeder.

Vă mai recomandăm:

INTERVIU Jean Chrissoveloni, proprietarul clădirii care găzduieşte Cărtureşti Carusel: „La 21 de ani, din playboy, tata devenea cel mai important bancher!“

Urmaşul unor celebri bancheri greco-români din perioada interbelică, Jean Chrissoveloni (71 de ani) povesteşte traseul familiei sale: de la viaţa de lux din timpul monarhiei la traiul sărăcăcios din anii comunismului, de la prieteniile cu regina Maria sau Marcel Proust la afacerile şi chiar slăbiciunile moştenite din tată-n fiu, apoi de la exilul occidental la reîntoarcerea în „jungla“ democraţiei româneşti.

Efect de Carusel: ce legătură există între succesul librăriei Cărtureşti şi taxarea cărţilor

Dezbaterea publică pe tema taxării culturii se suprapune cu fastuasa inaugurare, în centrul Bucureştilor, a celei mai mari librării din ţară - Cărtureşti Carusel. Să fie pură coincidenţă? Adevărul Financiar vă prezintă o nouă perspectivă.

OPINIE Crişan Viorel Atanasiu, arhitect: „Cărtureşti Carusel”, librăria snobilor 

Miercuri 11 februarie – ştire „pe surse”: se deschide noua librărie Cărtureşti în fosta bancă Chrisoveloni pe Lipscani nr. 55. M-am comportat ca un jurnalist: la ora 18 am fost în faţa uşii păzită de bodyguarzi. Nici legitimaţia emisă de Ministerul Culturii nu i-a înduplecat să mă primească înăuntru la evenimentul inaugurării „oficiale”.

FOTO Librăria Cărtureşti Carusel şi-a deschis porţile

Librăria Cărtureşti Carusel, cea mai mare din România, a fost deschisă joi dimineaţa, la ora 10.00, într-o clădire-monument istoric din Centrul vechi al Bucureştiului, confiscată de comunişti şi revendicată de proprietari în 2007. Aproximativ 10.000 de volume se regăsesc pe standurile celor şase niveluri ale librăriei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite