76 de ani de la Pogromul legionar din Bucureşti

76 de ani de la Pogromul legionar din Bucureşti

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România organizează ceremoniile religioase iudaice şi evenimentele inaugurale, ştiinţifice şi culturale dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi omagierii celor care au pierit şi care au suferit acum 76 de ani, pe 21-22 ianuarie 1941, în Pogromul din Bucureşti. Totodată, cu acest prilej, Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta în acest weekend spectacolul Bucureşti 41 Tur-Retur.

Ştefan Petică, 140 de ani de la naştere. Gălăţean de origine, primul poet simbolist român a trăit doar 27 de ani

Ştefan
Petică, 140 de ani de la naştere. Gălăţean de origine, primul poet simbolist român a trăit doar 27 de ani

Facultatea de Litere – Universitatea din Craiova, având ca parteneri Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Biblioteca Municipală „Ştefan Petică” Tecuci, organizează pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie o serie de evenimente culturale care urmează să se desfăşoare în contextul celebrării a 140 de ani de la naşterea întâiului simbolist român, scriitorul Ştefan Petică.

Maramureşul seduce cu sunete lumea academică internaţională

Maramureşul
seduce cu sunete lumea academică internaţională

The Deep Sound of Maramures, un proiect care integrează, în structuri artistice contemporane, cercetări antropologice din aria acustică tradiţională, va fi prezentat publicului larg, în cadrul unei transmisii online din Vişeul de Sus, un eveniment realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, care se va bucura de recenzia specială a profesorului Ricardo de  Ostos, arhitect experimentalist din Londra.

Se reia conflictul pe Casa Nanu-Muscel

Se reia conflictul pe Casa Nanu-Muscel

Întreruperea, timp de zece luni, a lucrărilor de consolidare şi restaurare a Casei Nanu-Muscel nu au afectat monumentul istoric, a declarat pentru News.ro rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, care îşi menţine intenţia de a face plângere penală fostului ministru Alexandrescu. La rândul său, demnitarul spune că nu a făcut decât să apere patrimoniul, conform News.ro.

Comemorarea victimelor Holocaustului, la ICR Stockholm

Comemorarea victimelor Holocaustului, la ICR Stockholm

În contextul exercitării de către România a preşedinţiei IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) şi pentru marcarea în Suedia a Zilei Internaţionale a Victimelor Holocaustului, Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei organizează luni, pe 23 ianuarie 2017, de la ora 17.30, la sediul Institutului, o serie de evenimente dedicate acestor momente.

Dorina Chiriac va fi Micul Prinţ la Teatrul de Comedie

Dorina Chiriac va fi Micul Prinţ la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie prezintă miercuri 25 ianuarie, ora 19.00, la sala Radu Beligan premiera oficială a spectacolului Micul Prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, regia Alexandru Dabija, scenografia şi video Mircea Cantor, muzica Ada Milea, costume Andrada Chiriac, asistent scenografie Simona Marcu, creaţie vulpe Tiberiu Toitan şi Oana Micu.

Concert in memoriam Ion Voicu la Sala Radio, cu Alexandru Tomescu şi Mădălin Voicu

Concert in memoriam Ion Voicu la Sala Radio, cu Alexandru Tomescu şi Mădălin Voicu

La 20 de ani de la dispariţia lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert  In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră, KV 219 de Mozart. În deschidere, orchestra va interpreta Uvertura operei Wilhelm Tell  de Rossini, iar după pauză Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 – Italiana de F. Mendelssohn.

Am văzut acum câteva zile, pentru a treia oară, „Lucia di Lammermoor”, opera lui Gaetano Donizzeti, în viziunea marelui regizor Andrei Şerban. Îmi plăcuse foarte tare şi prima şi a doua oară, când am văzut montarea la Opera din Iaşi, dar nu mă aşteptam ca acum, la cea de-a treia vizionare, când Andrei Şerban a revizitat „Lucia...” punând-o în scenă la Opera din Bucureşti, să mă emoţioneze cel mai mult.

acum 3 zile · comentarii (4)

„Adevărul“ vă propune un clasament al celor mai bune filme difuzate pe marile noastre ecrane în anul cinematografic 2016, despre care aţi putut citi în cronicile de film de pe print sau online. Este vorba strict de cele care au avut premiera oficială românească în 2016, de aceea foarte multe dintre ele au de fapt ca an de producţie... 2015.

acum 22 zile · comentarii (0)

În urmă cu două decenii şi jumătate înceta de facto existenţa Uniunii Sovietice. Gorbaciov intra în istorie prin faptul de a fi proclamat, total împotriva voinţei sale, falimentul unei construcţii ideologice şi militare de proporţii. După un sfert de secol, constatăm cel puţin patru atitudini consecvente. Prima: epoca post-sovietică nu este automat şi post-totalitară. Este motivul pentru care, altminteri decât la noi sau în alte ţări est-europene, în mediile ruseşti nu se vorbeşte despre tranziţie.

acum 22 zile · comentarii (9)

„Cestiunea arzătoare la ordinea zilii” (ah, Caragiale, ce bine şi frumos le spui!) este numirea premierului, aşa-i? Ba nu, ameninţarea cu suspendarea preşedintelui. Chestii grave, de importanţă naţională, cu care nu te joci. Eu am alta: cât de prost stăm cu piaţa de carte şi cu cititul. Are legătură cu primele două.

acum 23 zile · comentarii (17)

De câţiva ani, ne-am obişnuit ca Orchestra Română de Tineret să ofere, lunar, câte un concert sub cupola Ateneului, desigur pe lângă cele prezentate în Festivalul de la Sinaia, în Festivalul „Enescu” sau peste hotare. Dar în luna decembrie, ansamblul a rezervat publicului un adevărat „serial” de programe din cele mai diverse, susţinute la doar câteva zile distanţă unul din altul.

acum 23 zile · comentarii (0)

Il est né le divin enfant... psalmodiază armonios copiii în noaptea de Crăciun când preotul aşază cu multă delicateţe pruncul în ieslea luminoasă din faţa altarului. În sudul Franţei oamenii au rămas profund ataşaţi de această tradiţie iniţiată de Francisc de Assisi acum mai bine de şapte secole. Scena Nativităţii în stil provensal este povestea unei lumi ideale, la ani lumină de haosul care domneşte azi pe pământ.

acum 27 zile · comentarii (22)

Seară de tihnă, lumină şi reculegere în preajma sărbătorii Naşterii Domnului, seară lirică în care opera şi musicalul s-au îngemănat în chip sublim cu colindul românesc, miniatura tradiţională dăruită acum Crăciunului prin vocile unor tineri performeri, multiplu laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” şi ai Concursului Naţional al Liedului Românesc.

acum 27 zile · comentarii (1)

O poveste pentru omuleţi şi pentru oameni mari. Pentru cei mari şi poate interesaţi de chestiuni lingvistice, vom face, spre final, şi un excurs etimologic. Simpaticul moş, a cărui sosire este aşteptată în noaptea acesta, era, la începuturi, Sf. Nicolae (c. 270-c. 345 d. Hr.) preţuit de toţi creştinii şi care, în Occident, apare mai târziu, în unele iconografii, reprezentat cu barbă albă şi cu o mantie roşie.

acum 27 zile · comentarii (48)

Mâine este Crăciunul. Cea mai veselă zi a anului, un cadou pe care îl aşteptam, ştim că vine, întotdeauna la timp, chiar dacă nu îl merităm. De aceea trebuie să îl multiplicăm, în măsura posibilităţilor fiecăruia. Să ne bucurăm, ca nişte copii mai mici sau mai mari ce suntem.

acum 28 zile · comentarii (0)

Igor Dodon a depus astăzi o coroană cu flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, ridicat în centrul oraşului Chişinău pentru celebrarea a 10 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pe 16 mai 1812, Imperiul Ţarist avea să rupă jumătate din Moldova lui Ştefan cel Mare. Partea de la Vest de Prut avea să se unească cu Ţara Românească şi să formeze din 1859, de facto, un singur stat.

acum 28 zile · comentarii (27)

Pentru colecţia mea cuminte de icoane ţărăneşti pictate pe lemn aflată în Paraclisul de la Slătioara am primit, de curând, din partea unui prieten, o înduioşătoare înfăţişare a Naşterii Domnului izvorâtă, din câte mi s-a spus, din atelierul slujit de măicuţele unei mănăstiri din Oltenia de sub munte, chiar de sub munte, cu numele Jgheaburi, de la adăpătoarea oilor şi vitelor.

acum 28 zile · comentarii (0)

Nu ştiu dacă există o perioadă mai potrivită pentru ascultarea muzicii lui Bach, decât înainte de Crăciun: în iureşul cadourilor, meselor, nervilor, traficului infernal din marile oraşe, lucrările lui Bach aduc acea stare de linişte sufletească cu care ar trebui să întâmpinăm, de fapt, Naşterea Domnului.

acum 29 zile · comentarii (0)

De-a lungul vremii, comentând momente diverse din lumea muzicală de aici sau de peste hotare, mi-am propus să le privesc cumva „din afară”, astfel încât să pot analiza (pe cât posibil) cu obiectivitate fiecare aspect în parte, lăudând realizările sau reuşitele unor interpreţi aflaţi (şi) la început de drum în carieră, criticând eventuale neîmpliniri sau erori de abordare a unor partituri, dar cu argumente serioase şi detaliate.

acum 29 zile · comentarii (2)

Săptămâna trecută, Iaşul a fost gazda unor manifestări coordonate de Departamentul CENTENAR, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Banca Naţională a României, prin care s-a marcat trecerea a 100 de ani de la un moment important din istoria noastră, când autorităţile române au fost nevoite să se refugieze aici după ce Bucureştiul a fost ocupat de armata germană.

acum 30 zile · comentarii (13)

Dinamismul şi ambiţia managementului scenei lirice din municipiul de pe malurile Someşului, ale directorului general Florin Estefan, atrag atenţia în mod constant, prin politica premierelor, regularitatea şi structura diversă a afişului, alcătuirea distribuţiilor. Recent, a avut loc prima reprezentare scenică naţională a operei „Puritanii” de Vincenzo Bellini.

acum 30 zile · comentarii (0)
Postari Recente