InstaCannes, rubrica Eugeniei Vodă. Unde fugim de pe planetă

InstaCannes, rubrica Eugeniei Vodă. Unde fugim de pe planetă

Tema refugiaţilor a revenit în mai multe filme din Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, care se încheie duminică la Cannes. Din punct de vedere estetic, cel mai ambiţios a fost filmul unguresc „Luna lui Jupiter“, în care un refugiat sirian tânăr, fragil, cu un aer de înger trist, are puterea de a pluti prin aer, într-o lume confuză, bântuită de inumanitate, de absurdul terorismului, de haos şi de frică.

VIDEO Armand Assante, întâlnire cu Răzvan Vasilescu la TIFF, la zece ani după premiera „California Dreamin'”

VIDEO Armand Assante, întâlnire cu Răzvan Vasilescu la TIFF, la zece ani după premiera „California Dreamin'”

Nume mari ale cinematografiei îşi dau întâlnire la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, între 2 şi 11 iunie. Alături de starul francez Alain Delon şi Sir Derek Jacobi, va sosi la Cluj actorul american Armand Assante. Spectatorii îl vor revedea alături de Răzvan Vasilescu, la 10 de ani de la întâlnirea memorabilă din „California Dreamin’”, în „The Wanderers”, un fantasy horror filmat în România.

INTERVIU Pianista Cătălina Butcaru, de la Viena la Bucureşti: „Avem nevoie pur şi simplu de Beethoven“

INTERVIU Pianista Cătălina Butcaru, de la Viena la Bucureşti: „Avem nevoie pur şi simplu de Beethoven“

După succesul de anul trecut, când au susţinut trei recitaluri pe scenele din România, concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, şi pianista Cătălina Butcaru revin în România cu alte evenimente muzicale. Beethoven şi Brahms sunt de această dată compozitorii-vedetă ai recitalurilor cuprinse în periplul muzical dedicat publicului românesc, de la Bucureşti, Sibiu şi Timişoara (30 mai, 31 mai, 2 iunie).

Ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu a îndemnat la lectură, în deschiderea Bookfest: „Citiţi, citiţi, cititul vă face inteligenţi şi fericiţi“ FOTO

Ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu a îndemnat la lectură, în deschiderea Bookfest: „Citiţi, citiţi, cititul vă face inteligenţi şi fericiţi“ FOTO

Miercuri, de la ora 12.00, a avut loc deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, unde au fost prezenţi ambasadorii Israelului, Statelor Unite şi Suediei, ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene şi Sergiu Nistor, consilier prezidenţial.

Aida Garifullina şi Julia Lezhneva – două voci venite din est, două soprane ruse care au atras atenţia criticii şi publicului; două voci tinere (Aida Garifullina are 29 ani, Julia Lezhneva, 27 ani) care deja fac o importantă carieră internaţională. Ambele au contract cu casa londoneză de discuri Decca şi ambele şi-au lansat în prima parte a anului 2017 un nou album.

acum 18 zile · comentarii (0)

Într-o cronică pe care am consacrat-o spectacolului intitulat Kafka, 5 vise de la Teatrul “Odeon” din Bucureşti, spectacol în a cărui gramatică regizorul Dragoş Galgoţiu amesteca, din păcate destul de imprecis şi cam fără măsură, felurite fragmente din marile proze ale celebrului autor de origine cehă, îmi exprimam bucuria că îl vedem pe scenă pe Kafka.

acum 19 zile · comentarii (0)

Mi-ar fi plăcut să merg şi joi la concertul de la Ateneu, dar am cedat ispitei de a revedea excelenta producţie a lui Stephen Barlow pentru Rigoletto, de la ONB. Însă, aşa cum s-au aşezat lucrurile, muzica Simfoniei destinului de la Ateneu devine un preambul excelent (dar şi un standard înalt de interpretare) în aşteptarea lui Fidelio la ONB (14 Mai).

acum 20 zile · comentarii (0)

Am mers la cele două spectacole, stimulat de distribuţii tinere şi de un oaspete străin. În prima privinţă, este clar că managementul Operei Naţionale Bucureşti se orientează către întinerirea afişului, în măsura în care vocalitatea rolurilor se pretează abordării de către unii cântăreţi aflaţi la începuturile carierelor, demersuri de multe ori riscante dar, dacă sunt precaut gândite, funcţionează şi atrag.

acum 20 zile · comentarii (0)

Mihaela Martin, plecată în Germania din 1986, a cântat joi şi vineri Concertul în la minor, op. 53, pentru vioară şi orchestră de Antonin Dvorak, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, condusă de Christian Badea. Violonista spune, într-un interviu, că a constatat, în România, o absenţă a tinerilor violonişti.  Artista punctează că acasă este acum, pentru ea, acolo "unde este fiul ei".

acum 21 zile · comentarii (1)

Dacă nu mă înşeală memoria, cred că sunt mai bine de doi ani de când ONB nu a mai prezentat Rigoletto. Ar putea să vă pară drept impardonabilă lipsa mea de precizie, dar, conform unui principiu românesc după care „istoria începe cu ultimul manager”, website-ul Operei Naţionale nu mai conţine nici un fel de date istorice.

acum 21 zile · comentarii (0)

Un remarcabil act diplomatic şi de solidaritate internaţională ortodoxă s-a petrecut duminica trecută la Râmnic în Catedrala Arhiepiscopiei de sine care numără, cum bine se ştie, peste şase veacuri de slujire creştină în Oltenia de sub munte - prilejuit de sărbătoarea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica - ocrotitor, alături de Antim Ivireanu, al Râmnicului.

acum 22 zile · comentarii (7)

Un bărbat află că are cancer. Bărbatul este scriitor şi decide să scrie o carte în care să noteze tot ce i se întâmplă, tot ce îi trece prin minte, aproape terapeutic. Tu eşti cititorul. Tu eşti cel care află ultimul deznodământul. La început nu ţi se promite nimic, doar că la final ai putea afla dacă, după operaţie şi chimioterapie, cancerul a dispărut ori ba.

acum 23 zile · comentarii (10)

Cu mai bine de şapte decenii în urmă, prin decret regal, la Timişoara a luat fiinţă Opera Română care, sub conducerea reputatei soprane Aca de Barbu, a reuşit, cu mari eforturi, cu entuziasm şi dăruire, să structureze un ansamblu, să formeze un nucleu de solişti şi dirijori tineri de reală calitate şi să realizeze prima producţie prin care teatrul a marcat deschiderea oficială, în 27 aprilie 1947 - Aida de Verdi.

acum 24 zile · comentarii (0)

Este bine-cunoscut faptul că evoluţia statelor învecinate este interdependentă (de exemplu, obţinerea independenţei de către statele balcanice la sfârşitul sec. XIX-lea sau prăbuşirea „cortinei de fier” din ’89, începând de la zidul Berlinului, ca într-un joc al pieselor de domino). Din păcate, problema iugoslavă, inclusiv a recentului conflict din zonă, nu reprezintă o prioritate a istoriografiei româneşti recente.

acum 25 zile · comentarii (22)

Naturală, deschisă, modestă, Maia Morgenstern ne-a dat prilejul să o descoperim de nenumărate ori prin filmele sale, prin rolurile sale, prin jocul său fascinant. A fost, este şi va fi mereu femeia fără ascunzişuri, fără regrete, fără tăceri. Pe 1 mai, actriţa împlineşte 55 de ani.

acum 26 zile · comentarii (0)

E anul 2011. Hitler se trezeşte din senin pe un maidan într-un Berlin pe care îl recunoaşte cu greu. Fostul dictator are 56 de ani, e în putere şi pus pe fapte mari. Se reacomodează treptat cu contemporaneitatea, politica internă şi cea externă şi îşi dă seama că mersul actual al lumii îi este favorabil planurilor.

acum 27 zile · comentarii (0)

Am ales câteva rânduri din cel mai recent roman al scriitorului Marian Coman, „Haiganu. Furia Oarbă”, care va fi prezentat în cadrul East European Comic Con 2017 (5 - 7 mai, Romexpo, Bucureşti). O carte de 240 pagini, iar fiecare capitol are ilustraţii realizate de graficianul Andrei Moldovan.

acum 28 zile · comentarii (0)