„Sieranevada“, cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2017. Lista completă 0

Peliculele „Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) şi „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”, potrivit unui comunicat al organizatorilor. Gala Premiilor Gopo 2017 va avea loc pe 21 martie la Teatrul Naţional Bucureşti.

„Sieranevada“, cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2017. Lista completă Vezi comentarii 0

Spectacolul „Cod Roşu!“ se arată la Clubul Dramaturgilor

Spectacolul „Cod Roşu!“ se arată la Clubul Dramaturgilor

Luni seară, în spectacolul-lectură Cod Roşu!, de Olga Delia Mateescu, va avea loc la Clubul Dramaturgilor. În spectacol, joacă actorii Alexandra Sălceanu, Sorina Ştefănescu, Irina Ungureanu, Ionuţ Kivu. Spectacolul, regizat Ionuţ Kivu,  va fi urmat de comentarii şi aprecieri ale publicului moderate de Horia Gârbea, preşedintele Filalei Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor.

Premiile César 2017: Isabelle Huppert şi „Toni Erdmann“, printre marii favoriţi ai galei

Premiile César 2017: Isabelle Huppert şi „Toni Erdmann“, printre marii favoriţi ai galei

Cinematografia franceză îşi premiază, vineri seară, cele mai bune filme şi cei mai buni artişti din anul 2016. Cu această ocazie, site-ul Europe1.fr a publicat un articol despre culisele ceremoniei şi un top al favoriţilor la premiile César, în rândul cărora se remarcă actriţa Isabelle Huppert, cu rolul din filmul „Elle”, şi lungmetrajul „Toni Erdmann”, o coproducţie cu participare românească, nominalizat la categoria „cel mai bun film străin”.

„Adevărul“ se distribuie marţi, 28 februarie, împreună cu ediţia de acum 110 ani a „Adeverului“ despre răscoalele ţărăneşti de la 1907

„Adevărul“ se distribuie marţi, 28 februarie, împreună cu ediţia de acum 110 ani a „Adeverului“ despre răscoalele ţărăneşti de la 1907

„Adevărul“ continuă campania de redescoperire a istoriei prin intermediul paginilor de ziar. După ce anul trecut au fost reeditate ediţii din 1871 şi 1916, săptămâna viitoare va ieşi, din nou, de sub tipar ziarul din 28 februarie 1907. Este momentul în care izbucnesc răscoalele ţărăneşti din Moldova şi Muntenia.

„Patetica“ lui Ceaikovski la Ateneu, în viziunea lui Jin Wang, un dirijor de origine chineză

„Patetica“ lui Ceaikovski la Ateneu, în viziunea lui Jin Wang, un dirijor de origine chineză

Joi şi vineri seară, de la  ora 19.00, Orchestra  Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Jin Wang, va avea în program lucrări de Joseph Haydn (Simfonia nr. 6, în re major, Dimineaţa), Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul în do major pentru flaut, harpă şi orchestră, KV 299), Piotr Ilici Ceaikovski (Simfonia nr. 6, în si minor, op. 74, „Patetica”). Solişti vor fi Ion BogdanŞtefănescu (flaut) şi Ion Ivan-Roncea(harpă).

30.000 de bilete la Festivalul Enescu 2017, epuizate în primele ore de la punerea în vânzare. Ce concerte şi recitaluri mai sunt disponibile

30.000 de bilete la Festivalul Enescu 2017, epuizate în 
primele ore de la punerea în vânzare. Ce concerte şi recitaluri mai sunt disponibile

Bilete pentru concertele unor vedete ale muzicii clasice precum violoniştii Anne-Sophie Mutter şi Julian Rachlin şi dirijorul Valery Gergiev sunt încă disponibile pentru ediţia 2017 a Festivalului Enescu. De asemenea,  publicul mai poate găsi bilete la premiere multimedia şi la interpretări celebre ale unor lucrări esenţiale de George Enescu.

Bogdan Stanoevici şi Sanda Ladoşi, directori ai Circului Globus din Bucureşti

Bogdan Stanoevici şi Sanda Ladoşi, directori ai Circului Globus din Bucureşti

Bogdan Stanoevici a fost numit director general interimar al Circului Globus din Bucureşti, iar Sanda Ladoşi va ocupa poziţia de director adjunct interimar, responsabil cu domeniul artistic, prin dispiziţia primarului general Gabriela Firea. Noua echipă managerială are ca misiune relansarea spectacolelor de circ, în noua „eră” în care nu mai sunt permise numerele de dresură de animale.

S-a încetăţenit în critica teatrală românească divizarea literaturii dramatice scrisă de Anton Pavlovici Cehov în două mari categorii. Se vorbeşte obsesiv şi astăzi despre momentul de răscruce reprezentat de Pescăruşul, piesa din 1895 care ar fi marcat începutul etapei cu adevărat cehoviene din creaţia marelui dramaturg.

acum 5 zile · comentarii (0)

Stagiunea curentă de la Ateneu, deşi pare sub semnul provizoratului odată cu dispariţia lui Nicolae Licareţ, fostul director artistic şi eminenţă cenuşie a instituţiei vreme de o jumătate de secol, oferă câteva surprize plăcute. Una dintre ele, absolut neaşteptată, este invitarea unei mari pianiste, obişnuită a Festivalului Enescu, Elisabeth Leonskaja.

acum 7 zile · comentarii (0)

Doar avem juraţi, nu? Se ştie că la Berlinală au mare trecere filmele cu ceva încărcătură socială şi cu tradiţii, arătate în detaliu, cu cât mai primitive cu atât mai bine, dacă se poate exotice, şi undeva pierdute în timp, de ce nu? Dimineaţa de miercuri a început cu un portughez, să-ţi tai venele şi mai multe nu, Colo (regia: Teresa Villaverde, care a avut un scurt în omnibusul Bridges of Sarajevo, unde genial era cel al lui Cristi Puiu).

acum 7 zile · comentarii (4)

Mai exact, cum poate un guvern PSD să distrugă o idee de stânga. Una dintre primele iniţiative ale nou-instalatului guvern social-democrat a fost mărirea unor salarii, începând cu 1 februarie – prin Ordonanţa de urgenţă 2/2017. E vorba, întâi, de mărirea cu 50% a salariilor angajaţilor din teatre, opere, filarmonici, iar apoi de mărirea cu 20% a salariilor angajaţilor din administraţia publică locală.

acum 8 zile · comentarii (5)

PREŢIOS Sau „frecţie la piciorul de lemn“, s-ar putea subintitula recentul film al lui Gore Verbinski, „O terapie pentru viaţă“, prin care regizorul încearcă cu orice preţ să fie „artist“, fără a-l ţine însă puterile. Filmul „A Cure for Wellness“ (titlu absolut neinspirat tradus la noi motamo prin „O terapie pentru viaţă“!) avea toate premisele care-l transformau într-o nouă apariţie foarte interesantă.

acum 8 zile · comentarii (0)

V.A. Un personaj nemaipomenit, într-adevăr, dincolo de marele scriitor este omul Petru Dumitriu! D.S. Bineînţeles! Îşi făcuse o frizură specială, şi-şi dădea, cu ce se dau acuma puştii, o briantină, un gel special, şi îşi făcea freza ca a împăraţilor romani, cunoscută din busturile celebre, un breton pe frunte lipit cu gelul ăsta şi tunsoarea cu breton...

acum 8 zile · comentarii (1)

Nu vom putea lăuda vreodată îndeajuns extraordinara muncă depusă de Gabriela Creţia, în calitate de competentă, eficientă şi, mai ales, sensibilă traducătoare, şi de Astrid Cambose, cea care cu o devoţiune şi o minuţie cu totul ieşite din comun a asigurat selecţia şi îngrijirea textelor, a scris prefaţa, a întocmit tabelul şi notele celor două tomuri de Scrisori către Monica de Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu.

acum 8 zile · comentarii (0)

În... mileniul trecut, am descoperit, la Staatsoper Viena, o partitură mai puţin cunoscută din creaţia verdiană - Simon Boccanegra -, beneficiind de o distribuţie superbă, cu Thomas Hampson în rolul Dogelui şi Ferrucio Furlaneto în Fiesco. O muzică absolut cuceritoare, pe care, în 22 iunie 2001, au ascultat-o şi melomanii noştri, la sala Radio, în cadrul ciclului „Opera în concert” ce-şi propunea prezentarea unor partituri ce nu figurau în repertoriul teatrelor lirice din ţară.

acum 12 zile · comentarii (0)

În ajun de alegeri, locale sau parlamentare, o mare frenezie pune stăpânire pe parlamentarii patriei: cu nouă luni înainte de scrutinul pentru Senat şi deputăţie, se umple ţara de proiecte de legi, una mai năstruşnică decât alta. Scopurile sunt două – pe de o parte, impresionarea electoratului, pe de altă parte, îngroşarea CV-ului parlamentarilor (acuzaţi destul de des de lipsă de activitate).

acum 12 zile · comentarii (3)

Este foarte iubită datorită personajul „Knitbone Pepper”, în traducere „Tătănuş Pipăruş”, câinele fantomă, personajul principal al unei serii de volume care a cucerit Anglia. Din decembrie anul trecut, Tătănuş este şi prietenul copiilor din România. Faceţi cunoştinţă cu autoarea britanică ale cărei poveşti amuză şi stimulează copiii de pretutindeni: Claire Barker!

acum 12 zile · comentarii (0)

Anul acesta, Orchestra Naţională Radio a prezentat în concert Simon Boccanegra, una dintre cele mai frumoase compoziţii ale lui Verdi, în ciuda unei popularităţi destul de reduse până recent. Readucerea în atenţie a lui Simon i se datorează lui Plácido Domingo, care şi-a început cariera de bariton cu acest rol, după 40 de ani de tenorat.

acum 13 zile · comentarii (0)

Un eveniment de semnificaţie s-a dovedit a fi fost recentul concert bucureştean al cvartetului de coarde Ad Libitum, concert susţinut în cadrul stagiunii camerale a Formaţiilor Muzicale Radio. Un eveniment... pentru că recitalul s-a constituit într-un debut al unei noi integrale a cvartetelor beethoveniene; ...anunţată de Alexandru Tomescu, primul violonist al formaţiei; ...o integrală care se va desfăşura pe durata a trei stagiuni.

acum 13 zile · comentarii (0)

A trecut mult timp de când nu îşi mai amintea nimic. De la ultimul pahar. Tăiase, scurt şi violent, legătura cu trecutul. Îşi făcuse curaj sa asculte o voce care îi vorbea demult. Îşi privise îndelung paharul de vin. Roşu, aspru şi plin de tanin. Îi plăcea să mişte paharul, ţinându-l în lumina unei lumânări. În urmele lăsate de lichidul uleios şi-ar fi citit cu plăcere viitorul, aşa cum ghicesc vrăjitoarele în cafea. Dar nu în acea noapte.

acum 13 zile · comentarii (0)

Printre prostii ale Guvernului Grindeanu şi proteste cum n-a mai văzut această ţară, unele lucruri merg mai departe, la adăpost de luminile rampei. Zilele acestea, Parlamentul României (deocamdată, Senatul) decide dacă aprobă sau respinge modificările adoptate de Guvernul Cioloş (prin Ordonanţa de urgenţă 91/2016) la Legea Cinematografiei din 2005.

acum 14 zile · comentarii (6)

ISTORIE Alegând, pentru debutul ei în lungmetraj, să povestească o amintire de familie, regizoarea de origine română Anca Miruna Lăzărescu atinge, poate involuntar, în filmul său câteva dintre cele mai sensibile chestiuni geopolitice ale momentului. „La drum cu tata“ („Die Reise mit Vater“, în originalul german) este debutul în lungmetraj al regizoarei de origine română (stabilită, împreună cu familia, de multă vreme, din 1990, în Germania) Anca Miruna Lăzărescu.

acum 15 zile · comentarii (0)

Consemnez în cele ce urmează trei premiere din trei teatre diferite - Teatrul Naţional din Târgu Mureş- Compania Liviu Rebreanu, Teatrul Bacovia din Bacău şi Teatrul Nottara din Bucureşti. Noi, cei aflaţi în Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, urmărim o nouă versiune scenică a Scrisorii pierdute. Piesa-cult, piesa arhicunoscută a literaturii dramatice româneşti.

acum 16 zile · comentarii (7)

În urmă cu şase ani, pe 3 februarie 2011, era înmormântat vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Marele ierarh de la Cluj lăsa în urmă o biografie inegalabilă şi o moştenire din care nu încetăm să ne inspirăm. Iată una dintre frumuseţile prin care ne luminează viaţa şi dincolo de mormânt: iconostasul lui Oravitzan de la Biserica „Schimbarea la Faţă” din centrul capitalei transilvane.

acum 16 zile · comentarii (0)