Regizorul Radu Jude: „Mi-am dat seama, nu numai că nu sunt în stare să găsesc puritatea limbajului cinematografic, dar nici nu mă mai interesează” 0

Marţi, regizorul Radu Jude a fost invitatul serilor de Film şi Literatură din Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR). Jude a vorbit despre cum a ajuns să se îndepărteze de filmul realist, despre motivul pentru care filmele româneşti de astăzi se îndepărtează de literatură, dar şi despre textele care stau în spatele replicilor din „Aferim!”, precum şi despre anumite detalii legate de realizarea filmului „Inimi cicatrizate”.

Regizorul Radu Jude: „Mi-am dat seama, nu numai că nu sunt în stare să găsesc puritatea limbajului cinematografic, dar nici nu mă mai interesează” Vezi comentarii 0

O nouă premieră la Teatrul Mic. O piesă premiată cu Pulitzer, „Ţinutul din miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci

O nouă premieră la Teatrul Mic. O piesă premiată cu Pulitzer, „Ţinutul din miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci

Pe 30 septembrie şi 1 octombrie, de la ora 18.30, la Teatrul Mic, va avea loc premiera unei piese câştigătoare, în 2008, a Premiului Pulitzer pentru dramaturgie: „Ţinutul din mizeul verii”, de Tracy Letts. Din distribuţie fac parte actori precum Rodica Negrea, Cuzin Toma, Dana Dembinski-Medeleanu, Claudiu Istodor, Silvana Mihai sau Ionuţ Vişan. Spectacolul este regizat de Vlad Massaci.

Bucharest Photofest 2017 debutează pe 25 septembrie

Bucharest Photofest 2017 debutează pe 25 septembrie

Bucharest Photofest, cu tema fotografia documentară şi lansat sub sloganul "Let’s get visual!", va avea loc între 25 septembrie şi 8 octombrie în mai multe spaţii din Capitală, care vor găzdui 35 de evenimente - expoziţii, proiecţii de filme, dezbateri, workshopuri şi prezentări de portofoliu.

Opera Oedipe de Enescu răsună de la Bucureşti la Londra, sub conducerea lui Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului George Enescu | festivalul george enescu

Opera Oedipe de Enescu răsună de la Bucureşti la Londra, sub conducerea lui Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului George Enescu

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la Bucureşti, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu,  pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

Scriitorul Filip Florian, finalist la Premiul Angelus 2017

Scriitorul Filip
Florian, finalist la Premiul Angelus 2017

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus” din acest an, cu romanul „Zilele regelui”, apărut la editura Polirom. Romanul, recompensat cu premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan, a fost publicat în limba polonă în toamna anului trecut, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

Tudor Giurgiu filmează „Apropierea“ în Spania

Tudor Giurgiu filmează „Apropierea“ în Spania

Regizorul Tudor Giurgiu începe, în luna octombrie, filmările pentru cel de-al patrulea lungmetraj din cariera sa, "Apropierea". Bazat pe cunoscutul roman cu acelaşi titlu al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, filmul va fi turnat în Spania şi România, avându-l în distribuţie pe Mihai Smarandache, alături de actori spanioli renumiţi: Belén Cuesta, Ariadna Gil sau Luis Bermejo.

FRAGMENT Scriitoarea franceză Catherine Cusset vine la Bucureşti pentru lansarea celui mai recent roman, „Celălalt pe care-l adoram”

FRAGMENT Scriitoarea franceză Catherine Cusset vine la Bucureşti pentru lansarea celui mai recent roman, „Celălalt pe care-l adoram”

Miercuri, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas Cişmigiu şi joi, de la 18.30, la Institutul Francez, scriitoarea franceză Catherine Cusset îşi dă întâlnire cu cititorii cu ocazia lansării romanului „Celălalt pe care-l adoram”, câştigător al premiilor Liste Goncourt-Le Choix roumain, Le Choix belge şi Le Choix suisse. Adevărul.ro prezintă, în premieră, un fragment din romanul semnat de Cusset.

Tineri muzicieni au concertat în  celebra biserică St. Martin-in-the-Fields de la Londra, iar scurtmetraje româneşti sunt prezentate la Bristol

Tineri muzicieni au concertat în  celebra biserică St. Martin-in-the-Fields de la Londra, iar scurtmetraje româneşti sunt prezentate la Bristol

Mai multe evenimente, care au în prim plan tineri tineri artişti români, au loc la Londra în aceste zile.  Pe 19 septembrie, protagoniştii „Seriei muzicale româneşti” de la celebra biserică St. Martin-in-the-Fields de la Londra au fost violoncelistul Cornelius Zirbo şi pianistul Dimitri Malignan, laureaţi ai Concursului Naţional „Mihail Jora”, ediţia 2016.

…obişnuiesc să le amintesc acest lucru tinerilor mei colaboratori. Fie că sunt studenţi sau elevi, fie că sunt tineri profesionişti sau sunt începători care dibuie cu anume stăruinţă pe drumul fără de sfârşit al artei muzicale; …de fiecare dată, pentru a fi îndreptăţită, implicarea întru muzică nu poate fi decât totală. Iar aceasta dacă gândul ţinteşte spre înalt, dacă dorinţa comunicării devine imperioasă.

luna trecuta · comentarii (0)

Se împlinesc 49 de ani de când, în noaptea de 20 spre 21 august 1968, începea cea mai mare operaţiune militară din Europa de după cel de-a Doilea Război Mondial. Atunci, 600.000 de soldaţi aparţinând forţelor militare din Uniunea Sovietică, Germania răsăriteană, Polonia, Bulgaria şi Ungaria, unite prin prevederile Pactului de la Varşovia, au ocupat prin surprindere Cehoslovacia, au operat ceea ce a fost calificat drept „normalizare“.

luna trecuta · comentarii (7)

Ieri, 19 august, s-a împlinit un an de la dispariţia cunoscutului muzician Adrian Enescu. Cu o promptitudine emoţionantă cei care-i cultivă memoria stimulaţi de actriţa Adina Popescu care i-a fost soţie au marcat momentul prin apariţia unui volum omagial cu titlul „Adrian Enescu 4ever“, tipărit la editura Tracus Arte şi lansat la librăria Cărtureşti-Verona.

luna trecuta · comentarii (2)

România există datorită unor eroi. Eroi demni, repere de curaj, patriotism şi integritate. Eroi cu biografii care întrec şi cele mai spectaculoase scenarii de film. Eroi de care însă ştiu tot mai puţini români. Am susţinut mereu că vorbim prea puţin despre cei care ne fac sau ne-au făcut mândri în lumea întreagă.

luna trecuta · comentarii (16)

Doi tineri bucureşteni – Alina Pătru şi soţul ei, Radu Bârlă –, fondatori ai Asociaţiei Renascendis, şi-au părăsit carierele din capitală (lucrau la Muzeul Naţional de Artă), s-au stabilit în Felmer şi şi-au dedicat activitatea punerii în valoare a patrimoniului săsesc (în principal religios) din Braşov, Făgăraş şi, în viitor, restul Ardealului. Fac astfel ce-ar trebui să facă statul român – putrid, corupt şi într-o agonie urât mirositoare.

luna trecuta · comentarii (1)

Înainte de a exista Festivalul, a fost Muzicianul. Complet, în aproape toate ipostazele posibile: compozitor, virtuoz al viorii, dirijor, profesor – strălucitor în toate – mai puţin muzicolog (deşi era un expert în muzica lui Bach) sau critic. Dar mai ales un motor al vieţii muzicale româneşti.

luna trecuta · comentarii (0)

Am făcut la începutul verii o listă cu cele mai interesante cărţi pe care le citisem anul acesta, până la momentul respectiv, şi pe care le recomandam. Acum, că ne-au mai rămas doar două săptămâni de vară calendaristică (şi încă mai există posibilitatea unui concediu), cred că ar fi OK dacă v-aş spune şi ce mi-a plăcut mie din ce am citit vara asta.

luna trecuta · comentarii (11)

Acolo unde se varsă Dunărea-n mare se încăpăţânează să existe, la vârsta buletinului, un festival de FILM. Şi nu întâmplător am pus majuscule, pentru că indiferent despre ce ar mai fi vorba la „Anonimul”, Filmul (cu F mare) este tot ce contează, iar oamenii străbat adevărate drumuri iniţiatice pentru a vedea la capătul lumii o mulţime de filme bune.

luna trecuta · comentarii (4)

Unul dintre cei mai longevivi supravieţuitori ai ororilor naziste a venit în Tabăra Internaţională de Studiu şi Prietenie (10-24 iulie 2017, ediţia cu numărul 62) organizată de Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, la care au luat parte elevi din 24 de state. Reprezentantul delegaţiei noastre a fost Marian Cloşca, elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul" din Slobozia.

luna trecuta · comentarii (7)

Cineastul bulgar Stefan Komandarev dovedeşte că, dincolo de naraţiunile incorporate în el, un film poate servi şi ca un pretext pentru o dezbatere despre starea naţiunii. Komandarev, care s-a impus în 2008 cu al doilea lungmetraj al său, „Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ”, distribuit şi în România, a mai scris şi regizat ulterior două lungmetraje de cinema, activând în paralel şi ca producător.

luna trecuta · comentarii (0)

La opt luni de la prima emisiune („Revelion 1956“),Televiziunea Română îşi încerca forţele într-o nouă aventură. Aceea de a monta şi de a transmite „în direct“ (pe vremea aceea nu intrase încă în modă şi în limbajul cotidian cuvântul „live“, nici nu prea erau create condiţiile de a se recurge la „conserve“) primul spectacol de teatru realizat cu mijloace proprii. În studio, carevasăzică.

luna trecuta · comentarii (1)

Nu doar turismul litoral al bulgarilor îl întrece cu mult pe cel al românilor, dar şi grădinile de vară de la sud de Dunăre sunt utilizate destul de serios pentru... operă. Opera din Varna susţine o adevărată stagiune estivală în aer liber: Lucia di Lammermoor, Attila, Carmen, Aida, Manon Lescaut, o gală de operă şi una de balet, alături de Don Quixote, dar şi musicalurile Cats, Cei trei muşchetari, Contele de Monte Cristo şi Shakespeare in Love.

luna trecuta · comentarii (0)

Aş putea să scriu un serial întreg cu mesaje care se vor inteligente purtate pe tricouri prin Bucureşti. De exemplu, azi am văzut mesajul acesta: „One day they will start a war. And no one will take part in it.” („Într-o zi ei vor începe un război. Şi nimeni nu va lua parte la el.”) Pare deştept, nu? Totuşi, ceva nu se leagă. Să vedem ce.

luna trecuta · comentarii (5)