FRAGMENT „Agentul nostru Victor”, de Stejărel Olaru.Pacepa: „Ilustrează perfect naivitatea din acei ani a spionajului politic al Securităţii în Occident”

FRAGMENT „Agentul nostru Victor”, de Stejărel Olaru.Pacepa: „Ilustrează perfect naivitatea din acei ani a spionajului politic al Securităţii în Occident”

Volumul „Agentul nostru Victor”, de Stejărel Olaru, reprezintă o incursiune în biografia lui Silviu Crăciunaş, alias agentul Victor, considerat o legendă a rezistenţei anticomuniste, unul dintre cei mai versatili colaboratoi externi ai Securităţii. „Adevărul” prezintă, în avanpremieră, fragmente din volumul semnat de  Olaru, apărut la editura Polirom.

Străzi din Bucureşti şi numele lor. Personalităţi din arhitectură şi artă, volum semnat de Aurel Ionescu

Străzi din Bucureşti şi numele lor. Personalităţi din arhitectură şi artă, volum semnat de Aurel Ionescu

Volumul Personalităţi din arhitectură şi artă" continuă seria „Străzi din Bucureşti şi numele lor”, dedicată străzilor cu nume de persoane, apărută în colecţia „Planeta Bucureşti” a Editurii Vremea. Primul volum s-a intitulat „Nume de aviatori” ( 2013), a fost urmat de „Nume de militari şi eroi” (2014), de „Personalităţi ale Bisericii. Medici şi farmacişti” ( 2014), şi de volumul „Domnitori şi dregători”.

Cine şi cum l-a falsificat pe Shakespeare

Cine şi cum l-a falsificat pe Shakespeare

Opera lui Shakespeare nu a devenit cunoscută imediat după moartea sa, în 1616. Până să devină simbolul dramaturgiei, au existat mai multe încercări de a falsifica diverse scrieri de-ale sale. Printre ele, se numără şi cea a lui William Henry Ireland care, după ce a reuşit să păcălească mai mulţi literaţi că textele pe care le furniza erau scrise de Shakespeare, a fost prins înainte de montarea unei piese scrise de el, sub semnătura dramaturgului.

Laura Ţeposu, fondatoarea Libris.ro, despre campania de încurajare a lecturii, Respect Yourself: „N-ar trebui să existe conceptul de lectură obligatorie”

Laura Ţeposu, fondatoarea Libris.ro, despre campania de încurajare a lecturii, Respect Yourself: „N-ar trebui să existe conceptul de lectură obligatorie”

Cu ocazia zilei internaţionale a cărţii, Laura Ţeposu, fondatoarea celei mai mai librării online din România, Libris.ro, a vorbit într-un interviu pentru „Adevărul” despre o campanie care are ca scop stimularea lecturii în rândul românilor, mesajul central fiind că aceasta este într-o relaţie directă cu respectul de sine. 100.000 de euro au fost investiţi în campania cu ajutorul căreia, speră Ţeposu, interesul publicului faţă de carte va creşte.

CRONICĂ „Dureri fantomă”, în regia lui Bogdan Budeş, sau cum înalţi spectatorul la tăcere

CRONICĂ „Dureri fantomă”, în regia lui Bogdan Budeş, sau cum înalţi spectatorul la tăcere

Spectacolul de la Teatrul de Artă Bucureşti, „Dureri fantomă”, de Vasili Sigarev, în regia lui Bogdan Budeş, aduce pe scenă trei actori care ştiu să îşi asume durerea şi mizeria celor loviţi de soartă. Durerile despre care scrie Sigarev sunt greu de pus în scenă, pentru că există riscul exagerării, însă datorită calităţii regiei lui Budeş, rezultatul e un spectacol echilibrat în care durerea este dublată de un umor amar.

Nu ştiu exact câte zile are minivacanţa de Paşte în cazul vostru, nu ştiu dacă plecaţi sau rămâneţi, dacă ieşiţi sau staţi în casă, dacă aţi pregătit filme sau întâlniri cu prietenii, dar un lucru e sigur: ar fi cazul să vă puneţi deoparte măcar o singură carte. Eu, una, am deja pe lista mea personală destul de multe titluri, nu că aş spera să le termin pe toate, dar mă incită că nu m-am decis încă de care să mă apuc.

acum 21 zile · comentarii (4)

Aplauze prelungite, aclamaţii entuziaste, nesfârşite rechemări la rampă; suplimente muzicale oferite la solicitarea insistentă a publicului... Atmosfera unei generoase comunicări i-a însoţit pe muzicienii români pe parcursul întregului serial al concertelor susţinute la sfârşit de martie în Kuwait City, în fabulosul complex cultural Sheikh Jaber Al-Ahmad (JACC). Nici nu putea fi altfel!

acum 22 zile · comentarii (2)

Nu e 1 Aprilie. Tocmai când constatam că dl secretar de stat Mădălin Voicu nu s-a ţinut de cuvânt când promitea, la momentul ungerii celui de-al şaselea interimar (Ştefan Ignat), că va anunţa în luna Martie data concursului pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, website-ul Ministerului Culturii a publicat anunţul privind concursul.

acum 23 zile · comentarii (0)

Am avut şansa să mă ocup, în ultimii zece ani, de promovarea unor evenimente de muzică clasică, multe dintre ele de anvergură naţională. Recent, am fost invitat să dau o mână de ajutor pentru campania de promovarea în online a primului turneu de recitaluri al sopranei Teodora Gheorghiu în România.

acum 24 zile · comentarii (1)

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

acum 27 zile · comentarii (1)

Acest articol s-ar adresa consilierilor şcolari şi psihologilor din sfera educaţiei (dacă aceştia nu ar fi, la noi, o „rara avis“) şi care ar trebui să vină în sprijinul elevilor cu probleme de învăţare a limbii române cultivate. În lipsă publicului specializat, mă adresez prietenilor şi suporterilor de aici şi de pretutindeni.

acum 27 zile · comentarii (21)

O descriere a sindromului post-traumatic, suferit de foştii combatanţi din războaiele duse de America, dar şi o radiografie a corupţiei care macină societatea americană la vârf, lucruri care pe drept cuvânt l-au făcut să fie considerat „Şoferul de taxi“ al secolului XXI, este filmul scoţienei Lynne Ramsay, „N-ai fost niciodată aici“, pentru care Joaquin Phoenix a primit premiul de interpretare la Cannes.

acum 27 zile · comentarii (0)

Dragi elfi, hobbiţi, gnomi şi rangeri, dragi prieteni şi fani ai operei Profesorului J.R.R. Tolkien, avem plăcerea să vă invităm la un nou Tolkien Rading Day – de primăvară sau de Buna Vestire. Despre „Bătălii faimoase în opera lui J.R.R. Tolkien”. Sâmbătă, pe 31 martie, la Librăria Humanitas Kretzulescu, începând cu ora 17.00.

luna trecuta · comentarii (2)

Recent a avut loc Târgul de Carte de la Leipzig, unde ţara noastră a fost invitat de onoare, după două decenii. Felul în care s-au prezentat scriitorii şi editorii români la unul din cele mai importante Târguri de Carte ale lumii este demn de toată lauda, iar eforturile lor, ca şi ale celor care au muncit efectiv pentru reuşita Târgului, au fost apreciate în Germania.

luna trecuta · comentarii (2)

„Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor! Numai că geniile îl au permanent, în vreme ce omul care ascultă muzică îl are doar cât ascultă muzica, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria.“

luna trecuta · comentarii (2)

„Omul cel bun din Sîciuan“, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, a fost, iniţial, o producţie a Secţiei de Teatru de la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii sibiene. Regizoarea Anca Bradu, cadru didactic la respectiva facultate, nu şi-a dorit punerea în scenă a întregului text al piesei, nu şi-a fixat drept obiectiv o reprezentare  strict riguroasă a atât de dificilei scrieri a lui Bertolt Brecht.

luna trecuta · comentarii (1)

Astăzi poeta Ana Blandiana împlineşte 76 de ani. Cartea „Întoarcerea lui Arpagic“, cu vestitul motan Arpagic din anii ’80, pentru care Ana Blandiana a fost interzisă din cauza pamfletului la adresa dictatorului, a inclus într-o formă grafică inedită, versuri mai noi şi mai vechi pentru copii: „Întâmplări din grădina mea“, „Alte întâmplări din grădina mea“, „Întâmplări de pe strada mea“ şi „Cartea Albă a lui Arpagic (file de dosar)“.

luna trecuta · comentarii (5)

Să afirm de la bun început. Volumul semnat de dr. Cristina Radu, cunoscuta soprană, solistă a Operei Braşov şi a podiumurilor de concert din ţară şi străinătate, profesor asociat la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din municipiul de sub Tâmpa, este o lectură indispensabilă pentru toţi cei pasionaţi de arta cântului, fie aspiranţi sau profesionişti, fie simpli melomani.

luna trecuta · comentarii (0)

Vom cerceta astăzi o normă ortografică care a stârnit destulă agitaţie şi un val de comentarii atunci când Academia a introdus-o, în 2005: scrierea legată, în majoritatea enunţurilor, a cuvintelor: „niciunul, niciuna“, respectiv „niciun, nicio“. Deşi a trecut ceva vreme, continuăm să ne confruntăm cu majore dificultăţi de asimilare.

luna trecuta · comentarii (35)

Istoria a consemnat povestea celebrului mausoleu de la Taj Mahal construit în statul Agra din India ca urmare a unui înalt ordin al împăratului Shaj Jahan. Cu gândul de a-i servi drept mausoleu celei mai iubite dintre soţiile sale, Mumtaz Mahal. 20 000 de muncitori au lucrat la respectiva construcţie, una colosală, socotită a face parte dintre cele 7 minuni ale Lumii, preţ de mai bine de 20 de ani.

luna trecuta · comentarii (2)
Postari Recente