Liiceanu, şicanat de primarul din Vâlcea după discursul din Parlamentul European. Filosoful: „Cu titlul meu de cetăţean de onoare cum rămâne?“ | parlamentul european

Liiceanu, şicanat de primarul din Vâlcea după discursul din Parlamentul European. Filosoful: „Cu titlul meu de cetăţean de onoare cum rămâne?“

Discursul lui Gabriel Liiceanu de săptămâna trecută, din Parlamentul European, nu a rămas fără ecouri. Dimpotrivă, acestea au ajuns până în Râmnicu Vâlcea, acolo unde primarul Mircia Gutău a decis că este cazul să riposteze, şicanându-l pe directorul Editurii Humanitas, ca „pedeapsă“ pentru că „ar fi făcut de râs România“.

Ziua Mondială a Teatrului, "serbată" printr-o nouă petiţie online pentru salvarea Studioului de Teatru "Casandra"

Ziua Mondială a Teatrului,

Soarta Studioului de Teatru "Casandra", cel care a fost martorul unor debuturi actoriceşti de excepţie şi prin care au trecut numeroase generaţii de artişti de prestigiu ai scenei româneşti, este departe de a se fi desluşit. După numeroase proteste şi declaraţii, după procese şi discuţii, este rândul unei petiţii online să ceară ca acest studio din Centrul Vechi să nu fie lăsat să moară.

Criticul de artă George Banu, despre Salonul Cărţii de la Paris: „E o sărbătoare a cărţii pe timp de ciumă“ FOTO

Criticul de artă George Banu, despre Salonul Cărţii de la Paris: „E o sărbătoare a cărţii pe timp de ciumă“ FOTO

Prezent la Livre Paris, la manifestările realizate de Institutul Cultural Român la standul României, teatrologul George Banu vorbeşte despre cărţile sale, prietenii săi şi despre piaţa editorilă din Franţa. Eseistul spune, într-un interviu pentru Adevărul, că cea mai mare problemă editorială în Franţa este "demobilizarea tinerilor lectori".

TNB reia spectacolele la matineu

TNB reia spectacolele la matineu

Matineele revin pe afişul Naţionalului bucureştean, ocazie cu care unele din cele mai solicitate spectacole vor putea fi urmărite de la ora 11.oo, sau de la ora 15.00. Între primele titluri ce urmează această programare figurează spectacole din repertoriul sălilor Atelier, Pictura şi Studio.

Lume multă la Salonul Cărţii de la Paris. România are un stand avangardist cu oglinzi lângă Maroc, ţara invitată de onoare la Livre Paris

Lume multă la Salonul Cărţii de la Paris. România are un stand avangardist cu oglinzi lângă Maroc, ţara invitată de onoare la Livre Paris

Sâmbătă a fost una dintre zilele de vârf de la Salonul Cărţii de la Paris, desfăşurat între 24 şi 27 martie în Capitala Franţei. Lansările la standul României, organizat de Institutul Cultural Român, au început cu dezbaterea Bucarest/Paris-Paris/Bucarest: lectures et amitiés & lansarea volumului Parisul personal de George Banu.

INTERVIU Marius Chivu, scriitor: „Am legat literatura de viaţă şi de experienţa morţii, adică accident, deznădejde, regret“

INTERVIU Marius Chivu, scriitor: „Am legat literatura de viaţă şi de experienţa morţii, adică accident, deznădejde, regret“

Cât a fost în grija bunicilor, scriitorul Marius Chivu (38 de ani) a locuit la Horezu, un oraş înconjurat de munţi joşi şi dealuri. Apoi, s-a mutat cu părinţii la Râmnicu Vâlcea, unde s-a împrietenit cu literatura, deşi a învăţat la un liceu economic. A debutat editorial la 33 de ani, cu volumul de poeme „Vântureasa de plastic“, despre timpul alături de mama lui, care, în urma unui accident cerebral, a fost în comă câteva săptămâni.

- ’Tu-i mama mă-sii de politician! E SRI-ist sau mason! interveni în forţă cel din umbră, care repetase până atunci „Exact!”. Noul personaj nu se linişti nici aşa, mai adăugase ceva şi despre ochiul perfid al lui Băsescu, patronul lor. Ceva sexual îi înflorea când şi când pe buze când îl obijduia pe bietul politician de azi. Omul avea o barbă puternică, buze musculoase, rotunde.

acum 3 zile · comentarii (5)

În primele zece-cincisprezece minute ale spectacolului cu piesa Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, piesă tradusă şi montată de foarte tânărul regizor Dragoş Alexandru Muşoiu pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, am avut acutul sentiment al unei şi stranii, şi confortabile întoarceri în timp.

acum 5 zile · comentarii (2)

Cel puţin în materie de solişti invitaţi, în actuala stagiune, „sfânta scândură” a scenei din Splai s-a dovedit foarte primitoare. O întreagă panoplie de artişti străini - celebri, în plină formă sau care şi-au arătat doar experienţa acumulată, cântăreţi mai tineri, de valoare, cu daruri vocale mai mult sau mai puţin atrăgătoare - au populat o diversitate de evenimente:

acum 6 zile · comentarii (1)

Chiar dacă spaţiile dedicate teatrului independent – care n-au nicio treabă cu cele finanţate din bani publici – au devenit invadate, de ani buni, de comedii uşurele şi spectacole mediocre – aşa-numitele „şuşe pentru corporatişti“ –, mai există locuri în care nu numai că se face teatru adevărat, dar i se adaugă şi o latură politică sau socială, sincronă cu ce se întâmplă azi în lume, dimensiune cam inexistentă până acum pe plaiurile mioritice.

acum 8 zile · comentarii (1)

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, face speculă cu paşapoartele moldoveneşti. Totul se rezumă acum la cât vor costa aceste paşapoarte ce oferă libera circulaţie în spaţiul european. Cu toate acestea, altele sunt motivele pentru care se întâlnesc pe 23 martie guvernele României şi Republicii Moldova.

acum 9 zile · comentarii (4)

De multă vreme nu s-a mai întâmplat ca un lanţ de evenimente să atragă melomanii, seară de seară, la Ateneu, aşa cum s-a petrecut la sfârşit de săptămână, când trei orchestre, trei dirijori şi... trei solişti (...plus unul!) au oferit programe cu totul speciale, în interpretări mozaicate, aplaudate entuziast de un public ce a făcut ca sala să devină neîncăpătoare.

acum 9 zile · comentarii (0)

Urmărindu-i de ceva vreme atotcuprinzătoarea pasiune pentru muzică, aceasta mi se pare a fi deviza lui Radu Lupaşcu: Iubeşte rockul ca pe tine însuţi! Pentru a te apropia de muzica de valoare îţi trebuie calităţi, o spune însuşi Radu Lupaşcu în Cuvânt de Încheiere la volumul „Interviuri rock 3”: străduinţă, perseverenţă, răbdare, deschidere şi disponibilitate. Mai e nevoie de ceva inteligenţă şi mai ales de o mare pasiune, aş adăuga.

acum 9 zile · comentarii (6)

Pentru români, anul 1971, cu celebrele Teze din iulie a fost sfârşitul iluziilor. Era limpede că vremea relaxării ideologice trecuse, că regimul comunist revine la metodele dure, că cel ales în fruntea Partidului Comunist în 1965, devenit doi ani mai târziu preşedinte al Consiliului de Stat, adică şef de Stat, îşi consolidase suficient puterea personală şi îşi putea deja permite luxul de a-şi arăta adevărata faţă.

acum 11 zile · comentarii (3)

Lume multă la Ateneu pentru reîntâlnirea cu Christian Zacharias, pentru prima oară într-o stagiune ordinară a unei instituţii muzicale româneşti. După multe prezenţe la Festivalul Enescu, pianistul german are în Bucureşti o întreagă legiune de fani, surpriza invitării lui la Ateneu fiind foarte plăcută.

acum 12 zile · comentarii (0)

Să dăm la o parte clişee precum „lectură cu sufletul la gură”, „m-am oprit din citit căci nu voiam să se termine aşa de repede” ş.a.m.d. Poţi decide tu singur dacă volumul de dialoguri dintre Haruki Murakami şi Seiji Ozawa, Absolutely on Music (Random House, 2016, ebook), se prelungeşte în metalectură la nesfârşit, sau se rezumă doar la parcurgerea textului.

acum 14 zile · comentarii (0)
Postari Recente