Oamenii de știință șochează: Pământul e ca un pacient cu tensiune foarte mare înaintea unui atac de cord

0
Publicat:

Într-o evaluare științifică de „sănătate globală” fără precedent, oamenii de știință au avertizat că Pământul se află într-o stare precară, asemănătoare cu a unui pacient cu tensiune arterială foarte mare, înaintea unui atac de cord iminent.

Planeta noastră, la un pas de „atac de cord” FOTO Shutterstock
Planeta noastră, la un pas de „atac de cord” FOTO Shutterstock

Cercetarea dezvăluie că majoritatea sistemelor globale ale planetei noastre au depășit limitele critice, punând în pericol stabilitatea pe care oamenii au cunoscut-o în ultimii 10.000 de ani, potrivit The Guardian.

Sistemele de susținere a vieții Pământului au fost atât de deteriorate încât planeta se află „cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru umanitate”, au avertizat oamenii de știință.

„Asta nu indică un atac de cord cert, dar riscul e foarte crescut”, spune profesorul Katherine Richardson, de la Universitatea din Copenhaga.

„Granițele plantare” distruse de poluare

Oamenii de știință au folosit conceptul de „granițe planetare” pentru a evalua sănătatea Pământului. Evaluarea, prima dintr-o serie, a constatat că șase din nouă granițe planetare au fost distruse de poluare, cauzată de oameni și de degradarea lumii naturale.

Granițile planetare sunt limitele sistemelor globale cheie - cum ar fi clima, apa și diversitatea vieții sălbatice - dincolo de care capacitatea de a menține o planetă sănătoasă este în pericol de a eșua.

„Ceea ce ne îngrijorează și mai mult sunt semnele tot mai mari că rezistența planetară este în scădere”, a completat profesorul Johan Rockström, fost director al Centrului de Reziliență din Stockholm.

Oamenii de știință au spus că descoperirea „cea mai îngrijorătoare” a fost că toate cele patru granițe biologice, care acoperă lumea vie, au fost la sau aproape de cel mai înalt nivel de risc.

Acestea sunt vitale pentru Pământ, deoarece oferă rezistență prin compensarea unor schimbări fizice, de exemplu, copacii care absorb poluarea cu dioxid de carbon. De asemenea, alte două granițe, aproape de a fi distruse sunt: poluarea aerului și acidificarea oceanelor.

Singura graniță care nu este amenințată este ozonul atmosferic, după ce acțiunile de eliminare treptată a substanțelor chimice distructive din ultimele decenii, care au dus la micșorarea găurii de ozon.

Evaluarea, care a fost publicată în revista Science Advances și s-a bazat pe 2.000 de studii, a indicat că mai multe granițe planetare au fost depășite cu mult timp în urmă. Granița pentru integritatea biosferei, care include funcționarea sănătoasă a ecosistemelor, a fost ruptă la sfârșitul secolului al XIX-lea, au spus cercetătorii, pe măsură ce distrugerea lumii naturale a decimat fauna sălbatică.

În special prin distrugerea pădurilor limita de utilizare a terenurilor a fost depășită încă din secolul trecut.

„Planeta intră într-o stare nouă și mult mai puțin stabilă – nu ar putea fi un avertisment mai puternic cu privire la necesitatea unor schimbări structurale profunde în modul în care tratăm mediul”, afirmă profesorul Simon Lewis, de la University College London.

Cu toate că granițele planetare nu reprezintă puncte de vârf ireversibile, ele semnalează creșterea semnificativă a riscurilor schimbărilor fundamentale în sistemele de susținere a vieții ale Pământului. Această rezistență eșuată ar putea face dificilă limitarea încălzirii globale la obiectivul climatic de 1,5°C și ar putea aduce lumea mai aproape de punctele de vârf reale.

Pentru a inversa această tendință alarmantă, oamenii de știință au subliniat importanța eliminării treptate a arderii combustibililor fosili și a încetării agriculturii distructive.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite