Descoperire spectaculoasă. Titan, luna lui Saturn, are un climat asemănător cu cel al Pământului
0Telescopul spațial James Webb a confirmat că Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, are un ciclu climatic similar cu cel al Pământului, cu nori care pot aduce ploaie pe suprafața sa.

Oamenii de știință suspectau de mult timp că Titan ar putea avea un climat ce seamănă cu cel al Pământului, cu nori ce aduc precipitații pe un teren accidentat. Dacă această ipoteză este adevărată, Titan ar deveni singura altă lume din Sistemul Solar care împărtășește această caracteristică cu planeta noastră.
Folosind Telescopul Spațial James Webb și telescopul Keck II din Hawaii, astronomii au observat pentru prima dată nori plutind deasupra emisferei nordice a lui Titan, zona unde se află majoritatea lacurilor și mărilor de metan și etan, relatează publicația Mashable.
Conor Nixon, cercetător științific la NASA și autor principal al studiului publicat în revista Nature Astronomy, a explicat: „Am putut observa nori de metan evoluând și schimbându-se în apropierea polului nord al lui Titan pe parcursul mai multor zile, în regiunea în care sonda spațială Cassini a descoperit mări și lacuri mari de metan”.
Un ciclu climatic asemănător cu cel al Pământului
Această descoperire confirmă teoria că lacurile de metan și etan de pe Titan sunt alimentate prin ploaie, asemănător cu furtunile de vară de pe Pământ. Spre deosebire de planeta noastră, unde aceste substanțe sunt gaze, pe Titan ele sunt lichide, din cauza temperaturilor foarte scăzute, de aproximativ -160 °C.
Norii de pe Titan se ridică mult mai sus decât pe Pământ, până la 45 de kilometri, datorită gravitației mai mici a lunii.
Atmosfera misterioasă și viața pe Titan
Titan are o atmosferă densă, compusă în mare parte din azot, învăluită într-un smog galben. Aceasta, împreună cu prezența ingredientelor organice, face ca luna să fie un candidat important pentru căutarea vieții extraterestre.
Nixon a subliniat un aspect important despre metan: „Este posibil ca (metanul) să fie reaprovizionat constant și să se evapore din scoarță și interior de-a lungul a miliarde de ani. Dacă nu, în cele din urmă va dispărea cu totul, iar Titan va deveni o lume în mare parte fără aer, formată din praf și dune.”
Molecule misterioase și reacții chimice în atmosferă
Webb a detectat și o moleculă efemeră numită radical metil în atmosfera lui Titan, semn că au loc reacții chimice complexe, similare cu cele asociate cu originea vieții pe Pământ.
Stefanie Milam, coautoare a studiului, a explicat: „Este pentru prima dată când putem vedea „tortul chimic” în timp ce crește în cuptor, nu doar ingredientele inițiale de făină și zahăr, apoi tortul final decorat.”
Deși norii indicați de telescop sugerează că ar putea ploua pe Titan, nu a fost observată încă nicio precipitație. Echipa de cercetători va continua monitorizarea pentru a înțelege mai bine cum se schimbă vremea, mai ales după echinocțiul recent.