Taxele consulare, un lux pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre principalele comunităţi de străini, doar pe englezi îi costă mai mult schimbarea actelor decât pe compatrioţii noştri. Pentru a obţine un nou buletin, de exemplu, un român stabilit în străinătate va cheltui peste 100 de euro, în timp ce un portughez, doar 7,56 euro.

Un român din Spania care şi-a pierdut cartea de identitate trebuie să scoată din buzunar peste 115 euro. Primul pas este identificarea, care costă 30 de euro.

După aceasta, solicitantului i se întocmeşte un titlu de călătorie, pentru care se percepe o taxă în valoare de 55 de euro, în baza căruia se face o procură pentru buletin, care costă 30 de euro.

Procedura pe care trebuie să o urmeze de exemplu un portughez care şi-a pierdut cartea de identitate este mult mai simplă şi mai puţin costisitoare. El trebuie să se prezinte la ghişeul Consulatului Portugaliei de la Madrid cu o copie a documentului pierdut, dacă deţine una, şi să plătească 7,56 euro pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate.

La bulgari e mai ieftin

Dacă solicitantul nu deţine o copie a documentului pierdut, consulatul se ocupă de verificarea datelor acestuia în bazele de date ale Ministerului de Interne. Portughezul nu este nevoit să mai obţină un certificat de călătorie sau alt document. 

Pentru obţinerea aceluiaşi document, marocanii plătesc o taxă de 10 euro. Bulgarii trebuie să scoată din buzunar 26 de euro pentru a obţine cartea de identitate din ţara natală. Procedura pe care trebuie să o urmeze ecuadorienii pentru obţinerea aceluiaşi document este diferită.

O procură costă 30 de euro

Ei trebuie să obţină doar o procură care costă 56 de euro şi pe care trebuie să o trimită familiei din Ecuador, care se ocupă de obţinerea actului.

La consulatele României din Spania, preţul unei simple procuri este de 30 de euro, în timp ce la cele ale Marocului, taxa percepută pentru acelaşi tip de document este de 4 euro. Tot pentru o procură făcută prin intermediul consulatelor, un portughez plăteşte 16 euro, iar un bulgar, 15 euro.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică la 30 septembrie 2009, în Spania locuiau 758.174 de marocani, 728.174 de români, 441.455 de ecuadorieni, 125.420 de portughezi, 142.734 de bulgari şi 221.073 de britanici.

Calcularea preţurilor

Consulul României la Madrid, Petre Constantin, explică faptul că taxele consulare sunt stabilite prin lege şi sunt calculate de către specia­liştii din cadrul a trei ministere - cel al Finanţelor, cel al Administraţiei şi Internelor şi cel al Afacerilor Externe.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite