Vor fi sau nu majorate pensiile în 2010?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii spun că se vor mobiliza pentru buget
Parlamentarii spun că se vor mobiliza pentru buget

UDMR spune că îngheţarea pensiilor este o măsură cu care nu poate fi de acord şi, prin urmare, s-ar putea abţine la votul asupra bugetului asigurărilor de stat pe 2010. Pe fondul acestei decizii, parlamentarii din comisiile reunite pentru muncă au votat pentru majorarea  punctului de pensie cu aproape 100 lei, până la 826,2 lei.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan însă,  susţine că această propunere nu este una realizabilă pentru că nu sunt bani. “Pensiile nu se vor majora în cursul anului 2010. Ar fi vorba despre 15 miliarde lei, iar această sumă nu există pentru a asigura pensiile în noile condiţii. Este clar că pensiile nu vor creşte în acest an”.

Şeitan a arătat miercuri, la comisii, că valoarea punctului de pensie va fi 732,8 lei, pensia medie de 701,2 lei, iar numărul pensionarilor 4.690.000, pensiile urmând a fi păstrate la nivelul celor din 2009.

Punctul de pensie majorat la 826,2 lei de comisiile de muncă din Parlament

Premierul Emil Boc: “Bugetul de stat nu are soluţii financiare miraculoase”

“Proiectul de buget nu permite majorarea punctului de pensie. Dacă economia ne va permite, vom mări pensile. Dar orice sumă pusă într-o parte presupune luarea unor resurse financiare din altă parte. Niciun amendament nu poate fi acceptat dacă nu are sursa de finanţare asigurată", a spus Boc. De altfel, o astfel de măsură face parte din respectarea angajamentului faţă de FMI.

Avem două tabere: pe de o parte, guvernanţii spun că deficitul bugetar se va adânci cu două miliarde de euro dacă pensile cresc, iar pe de altă parte, susţinătorii măsurii pun totul pe seama capacităţii de gestionare a bugetului.

"Îngheţarea pensiilor înseamnă o lovitură foarte puternică pentru pensionari. În plus, noi ţinem la această majorare a pensiilor şi pentru că electoratul UDMR se constituie preponderent din populaţie mai bătrână", a explicat Karoly Kerekes, deputat UDMR.

În schimb, UDMR nu este de accord cu propunerea  Opoziţiei ca valoarea pensiilor să reprezinte 45% din salariul brut de pe 2010, considerând-o irealizabilă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite