Poliţia în pană de cauciucuri de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mare parte din echipajele de poliţie nu sunt dotate cu anvelope de iarnă
O mare parte din echipajele de poliţie nu sunt dotate cu anvelope de iarnă

În fiecare iarnă poliţia recomandă şoferilor să îşi doteze maşinile cu anvelope corespunzătoare şi lanţuri pentru zăpadă.

Dar puţini ştiu că multe din echipajele aflate în trafic nu sunt dotate corespunzător. Multe dintre maşinile Poliţiei Rutiere şi de Ordine Publică circulă fără anvelope de iarnă. Principalul motiv: nu sunt bani.

Mai citeşte şi:

Comandament de deszăpezire convocat la Primăria Capitalei

Intervalul de schimbare a cauciucurilor la autoturismele Dacia Logan din dotarea Poliţiei Române este de 38.000 de kilometri. Anvelopele uzate sunt înlocuite cu unele noi, în funcţie de perioada în care s-a atins limita maximă de uzură.

Astfel, multe dintre maşinile de poliţie de ordine publică au în anotimpul rece anvelope noi, dar de vară, iar de lanţuri nici nu poate fi vorba. Acest lucru se întâmplă pentru că limita de 38.000 de kilometri nu este atinsă de toate maşinile în sezonul rece.

Maşinile care au primit acum anvelope de iarnă vor merge cu aceleaşi cauciucuri şi vara până vor ajunge la 38.000 km. La posturile de poliţie din ţară, această cotă este atinsă în aproximativ doi - trei ani.

Oficial e bine

Oficial, maşinile poliţiei sunt dotate cu anvelope de iarnă, dar acestea şi lanţurile se montează doar atunci când este cazul, adică drumurile sunt acoperite cu zăpadă sau polei. Inspectoratul General al Poliţiei Române recunoaşte că sunt şi unele cazuri „izolate" care nu au fost „încă" dotate corespunzător.

Poliţiştii din teren spun însă că multe dintre maşinile de patrulare au atins cota de 38.000 de kilometri prin lunile septembrie - octombrie, când temperaturile au fost destul de ridicate, astfel că anvelopele primite au fost de vară.

Acum, când temperaturile sunt scăzute, cauciucurile îşi pierd aderenţa, iar misiunile se desfăşoară cu greutate. Cu toate acestea, ei încearcă să se descurce. Merg mai încet, iar atunci când chiar nu se poate circula cu maşina, mai ales în zonele rurale, se deplasează pe jos.

Ce spune Legislaţia

În România, echiparea cu lanţuri şi cauciucuri de iarnă este obligatorie doar în cazul maşinilor cu masa mai mare de 3,5 tone, iar absenţa acestor dotări se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 240 de lei şi 320 de lei. Echiparea de iarnă a maşinilor mai uşoare de 3,5 tone este doar o recomandare a poliţiei, atât în ţara noastră, cât şi în Uniunea Europeană.

Poliţia spune că în ţara noastră nu poţi să le interzici şoferilor să mai circule pe stradă dacă nu au cauciucuri de iarnă, pentru că pot acuza poliţia de îngrădirea dreptului de a conduce. (Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară" )

Dotări în ţară

Constanţa: anvelope de vară . Autoturismele Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa nu sunt dotate cu anvelope de iarnă. Agenţii de circulaţie se feresc să facă declaraţii şi spun că oricine poate constata cum sunt echipate maşinile.

Iaşi : Pneuri de iarnă doar pe faţă. Şefii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi spun că majoritatea maşinilor de intervenţie au fost echipate cel puţin pe roţile din faţă cu pneuri de iarnă. „Ar mai putea fi un caz izolat pe ici, pe colo", susţine subcomisarul Lucian Mursa, şeful Poliţiei Iaşi.

Dolj: echipare corespunzătoare. Maşinile de poliţie din Dolj sunt dotate corespunzător pentru iarnă. „Avem absolut tot ceea ce ne trebuie pentru iarnă", a declarat Alin Apostol, de la Poliţia Rutieră Dolj.

Timiş: fără lanţuri. Criza se resimte la Inspectoratul de Poliţie Timiş. Pe lângă faptul că o parte din maşini nu beneficiază de asigurare CASCO din cauza uzurii, nici un autovehicul nu a fost dotat cu lanţuri de iarnă.

Braşov: echipare corespunzătoare. „Maşinile noastre au fost echipate corespunzător pentru sezonul rece încă din toamnă", susţine agentul-şef Costel Andrei, Poliţia Rutieră Braşov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite