Metalul care pluteşte pe apă şi roboţii care-şi schimbă forma

Metalul care pluteşte pe apă şi roboţii care-şi schimbă forma

FOTO Shutterstock

O echipă de cercetători de la Universitatea Tsinghua din China a creat un material metalic lichid, care este atât de uşor, încât poate pluti pe apă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii speră că materialul extrem de uşor ar putea fi utilizat pentru a construi exoscheleţi uşori şi roboţi care-şi pot schimba forma, în stil „Terminator 2” , relatează New Scientist.

Cercetătorii au creat un amestec din metalele galiu şi indiu, amestec care are un punct de topire de doar 15.7 Celsius (60.3 Fahrenheit). Pentru a-l face să plutească, echipa a adăugat în lichid picături microscopice de sticlă, umplute cu aer.

În acest proces, oxigenul combinat cu metalul lichid ajută picăturile să rămână suspendate, potrivit lui Jing Liu, autorul principal al unei lucrări despre proiectul publicat în revista Advanced Functional Materials, în februarie 2020.

În ciuda densităţii sale extrem de scăzute, materialul metalic lichid îşi „menţine în continuare proprietăţile, conductibilitatea electrică şi rigiditatea sub influenţa temperaturii”, potrivit studiului.

Materialul este suficient de rezistent pentru a putea fi reutilizat „de opt ori fără pierderi evidente ale proprietăţilor”, prin plierea lui ca origami sau transformarea acestuia în diferite forme.

Cercetătorii chinezi nu sunt primii care au descoperit acest material. Cercetătorii americani, de la Universitatea North Carolina, au realizat un material asemănător în 2014.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările