Laserul de la Măgurele, investiţie finală de 350 de milioane de euro

Laserul de la Măgurele, investiţie
finală de 350 de milioane de euro

Centrul de la Măgurele ar putea fi construit în şase ani

Cel mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), care va fi construit în România, la Măgurele, va costa 1,5 miliarde de lei (aproape 350 de milioane de euro).  

Informaţia apare într-o hotărârea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investiţie, arată hotnews.ro. Finanţarea construcţiei se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeană, şi de la bugetul de stat. România va contribui cu 20% din buget.

Construcţia va avea o suprafaţă de peste 68.000 de metri pătraţi, va avea subsol, parter şi cinci etaje. Durata de realizare a investiţiei este de 4 ani şi 7 luni. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat la finalul şedinţei Executivului din 4 iulie că „guvernul a aprobat indicatorii economici pentru o investiţie ştiinţifică şi tehnică de foarte mare performanţă”. Potrivit Hotnews, cel mai puternic laser din lume va avea 10 petawaţi.

Proiectul ELI-NP a fost aprobat pe 16 februarie de către Comisia Europeană şi va consta în dezvoltarea celui mai puternic laser din lume şi crearea unui centru de cercetare paneuropeană în România, care va duce la descoperiri şi teste în domeniile medicinei, fizicii nucleare, electronicii sau ale tehnologiei informaţiei.

13 ţări colaborează pentru realizarea investiţiei, iar Cehia, România şi Ungaria sunt statele care vor găzdui câte o parte din acest proiect. Centrul din apropierea Bucureştiului va avea ca obiect de activitate aprofundarea fizicii nucleare folosind particule laser cuplate cu gamma. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: