Galaxia noastră se află pe o traiectorie de coliziune cu Andromeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Canibalismul" galaxiei Andromeda - Revista presei internaţionale

În aproximativ patru miliarde de ani, Calea Lactee şi galaxia vecină, Andromeda, se vor ciocni, arată un nou studiu realizat de cercetătorii australieni.

Andromeda este recunoscută pentru apetitul ei, devenind extrem de mare prin ”înghiţirea” galaxiilor mai mici din jurul ei. Una dintre victimele sale a fost M32p, care era la acea vreme cea de-a treia cea mai mare galaxie după Andromeda şi Calea Lactee, fiind considerată ruda de mult pierdută a Căii Lactee.

Natura canibalistică a Andromedei a fost descoperită datorită şirurilor mari de stele din aureola ei galactic, rămăşiţe ale galaxiilor consumate.

”Calea Lactee se află pe o traiectorie de coliziune cu Andromeda în aproximativ patru miliarde de ani. Aşadar, cunoscând cu ce fel de monstru vom avea de-a face, ar putea să ne fie util în aflarea destinului către care se îndreaptă galaxia noastră” a spus Dougal Mackey, autor al studiului realizat de Şcoala de Cercetare Astronomică şi Astrofizică a Universităţii Naţionale din Australia.

Ce s-ar întâmpla cu planeta noastră

Autorii studiului au indicat însă că planeta noastră nu va fi distrusă fizic, însă va suferi consecinţe grave ca urmare a coliziunii dintre Andromeda şi Calea Lactee.

”Cred că este puţin probabil ca Pământul să fie distrus fizic de coliziunea cu Andromeda” indică Mackey. ”Nu iese din discuţie acest lucru, însă, în general, stelele din galaxii sunt îndeajuns de depărtate pentru ca o coliziune directă între acestea să fie destul de rară. ”

”Cu toate acestea, este posibil ca Soarele să fie aruncat din galaxia rezultată după unirea dintre Andromeda şi Calea Lactee în urma unei coliziuni. O stea apropiată ar putea de asemenea să perturbe orbita Pământului, astfel încât acesta nu ar mai fi capabil să susţină viaţă” a spus cercetătorul, citat de CNN.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite