WhatsApp ar putea fi amendată cu 50 de milioane euro de Uniunea Europeană. Facebook a pregătit banii

WhatsApp ar putea fi
amendată cu 50 de milioane euro de Uniunea Europeană. Facebook a pregătit banii

WhatsApp şi Facebook. FOTO Shutterstock

Aplicaţia de mesagerie deţinută de Facebook, WhatsApp, ar putea fi amendată cu până la 50 de milioane EUR pentru încălcarea regulilor Uniunii Europene privind protecţia datelor, potrivit unor surse ale publicaţiei POLITICO.

Ştiri pe aceeaşi temă

Propunerea de amendarea a WhatsApp cu 50 milioane de euro este iniţiată de Comisia pentru protecţia datelor din Irlanda, iar valoarea amenzii este în consultare cu celelalte agenţii de protecţie a datelor din ţările europene. Ar fi una dintre cele mai mari amenzi înregistrate în temeiul Regulamentului General privind Protecţia Datelor din UE (GDPR), un set de reguli de confidenţialitate care a intrat în vigoare în 2018.

Whatsapp ar putea primi o amendă cuprinsă între 30 şi 50 de milioane de euro pentru că nu respectă cerinţele de transparenţă în cadrul regimului european de confidenţialitate şi ar putea fi obligată să modifice modul în care gestionează datele utilizatorilor săi, deoarece aplicaţia de mesagerie a eşuat în a-şi informa în mod corespunzător utilizatorii din UE despre modul în care partajează datele cu Facebook.

Autorităţile franceze au amendat deja Google cu 50 de milioane de euro pentru încălcări separate ale confidenţialităţii, în timp ce Comisia Irlandeză pentru protecţia datelor a emis recent o sancţiune de 450.000 euro împotriva Twitter. Aceasta a reprezentat prima sa amendă împotriva oricărei companii din Silicon Valley. Multe dintre companiile americane intră sub jurisdicţia Dublinului, deoarece au domiciliul legal în Irlanda, în principal din motive fiscale.
 
Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat că aşteaptă o decizie finală din partea Uniunii Europene. Dar, ţinând cont de cât de mare e amenda, şi de ce alte condiţii ar trebui să accepte WhatsApp, este de aşteptat ca decizia să nu fie luată mai curând de un an.
 
În noiembrie, Facebook a alocat 77,5 milioane de euro pentru o posibilă amendă de confidenţialitate împotriva serviciului său de mesagerie WhatsApp care, spre deosebire de Instagram, este o entitate juridică separată în Irlanda şi, prin urmare, are propriul set de înregistrări financiare. Agenţia irlandeză pentru protecţia datelor efectuează o anchetă separată pentru a stabili dacă WhatsApp poate partaja în mod legal datele utilizatorilor săi cu alte servicii digitale ale Facebook.
 
Proiectul de penalizare împotriva WhatsApp, pe care Irlanda l-a trimis altor agenţii europene pentru revizuire chiar înainte de Crăciun, vine în momentul în care aplicaţia de mesagerie se confruntă cu o reacţie globală la schimbările termenilor şi condiţiilor. Devine necesară clarificarea pentru miliarde de utilizatori a modului în care datele lor sunt partajate cu celelalte servicii ale Facebook.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările