Android, ţintă pentru viruşi: patru din cinci aplicaţii maliţioase se duc către sistemul de operare Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Android este o ţintă predilectă a viruşilor de mobil
Android este o ţintă predilectă a viruşilor de mobil

Utilizatorii de telefoane şi tablete de Android trebuie să acorde o grijă sporită securităţii online, deoarece hackerii s-au concentrat pe acest sistem de operare în ascensiune.

Pe fondul creşterii unui sistem de operare, apar şi atacurile informatice asupra sa. Din acest motiv viruşii ţintesc mai degrabă Windows decât Mac, iar pe mobil Android decât iOS. De asemenea, pe sistemul de operare dezvoltat de Google, aplicaţiile sunt mai puţin controlate, responsabilitatea revenind utilizatorului.

Acum, Departamentul de stat al SUA atrage atenţia asupra pericolului din aceste telefoane. Potrivit unui sondaj realizat de aceştia, majoritatea viruşilor de tip malware din 2012 au avut ca ţintă ecosistemul Android – mai exact, 79% din malware. iOS a fost ţintit de doar 0,7% din malware, Windows Phone şi BlackBerry de 0,3%, iar pe locul secund a fost sistemul Symbian, din ce în ce mai puţin popular.

Problema identificată de americani este şi faptul că 44% din utilizatorii de gadgeturi cu Android rulează pe o versiune anterioară, Gingerbread, care are vulnerabilităţi ce pot fi folosite cu uşurinţă de cei care realizează viruşi. Problema apare din cauza neactualizării sistemului de operare, dar şi a faptului că terminalele nu au suport pentru un nou software.

Troianii de tip mesaj-text, preferaţi în continuare

Cei mai mulţi viruşi identificaţi de americani sunt troiani de tip mesaj-text, care provoacă utilizatorul să dea click, iar apoi aceste suprataxează utilizatorul. De asemenea, populari sunt şi viruşii „rootkit“, care spionează activitatea utilizatorilor. Potrivit românilor de la Bitdefender, în prima parte a anului, a crescut popularitatea ameninţărilor care vizează furtul datelor personale şi al detaliilor de autentificare în conturile bancare. Viruşii la modă sunt cei de tip „ransomware“, ce blochează terminalul şi solicită plata unei amenzi. Bitdefender consideră că ZitMo este cel mai periculos virus de pe Android, prin care se câştigă controlul complet al tranzacţiilor cuiva.

Problema Android este accesul la magazinele neoficiale. Acestea au avantajul de a aduce aplicaţii gratuite în telefonul utilizatorilor (lucru ilegal), dar sunt şi gazde ale unor viruşi periculoşi. Magazinele de aplicaţii neoficiale au de multe ori antiviruşi neoficiali, care sunt mascaţi foarte bine. Practic, utilizatorii sunt tentaţi de promisiunea unor antiviruşi eficienţi, dar de fapt primesc un malware.

„Pe fondul unei slabe reglementări a folosirii terminalelor personale la birou şi a accesului acestora la datele companiei, atacatorii ar putea exploata vulnerabilitatea de pe Android şi neştiinţa angajaţilor pentru a obţine accesul la sistemele companiei. Soluţiile de securitate sunt obligatorii“, consideră Cătălin Coşoi, specialist Bitdefender. Astfel, chiar dacă sistemul este unul securizat, este nevoie de un antivirus.

Un terminal Android virusat poate fi identificat uşor prin cinci elemente cheie identificate de specialişti: factori telefonice mai mari, trafic de date crescut, baterie cu autonomie mică, apeluri întrerupte şi scăderea performanţei generale a telefonului.

Android dominator

79,3% din smartphone-urile vândute la nivel mondial sunt Android, faţă de 69,1% anul trecut, potrivit datelor IDC. Există 187,4 milioane de noi unităţi pe piaţă, ţinte pentru cei care trimit viruşi. Pe piaţa tabletelor, în primele trei luni ale anului, Apple mai avea o cotă de piaţă de 39,6%. 

Haideţi să discutăm. Vă aşteptăm pe Tech Adevărul Facebook. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite