Viruşii care atacă gadgeturile inteligente vor fi de două ori mai mulţi în 2017

Viruşii care atacă gadgeturile inteligente vor fi de două ori mai mulţi în 2017

FOTO Reuters

Conform experţilor în securitate cibernetică, în 2017 vom vedea o dublare a numărului de programe malware create pentru dispozitive inteligente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dispozitivele inteligente, ca ceasurile şi televizoarele smart, routerele şi camerele foto, sunt conectate între ele şi, împreună, contribuie la dezvoltarea fenomenului IoT (Internet of Things), o reţea de dispozitive echipate cu tehnologie integrată care le permite să interacţioneze – unele cu altele sau cu mediul extern. Din cauza numărului mare şi a varietăţii dispozitivelor, IoT a devenit o ţintă atractivă pentru infractorii cibernetici. Prin compromiterea dispozitivelor IoT, infractorii reuşesc să spioneze utilizatorii, să-i şantajeze şi chiar să îi facă, discret, complicii lor.

Experţi Kaspersky Lab au cercetat malware IoT pentru a determina cât de serioase sunt riscurile. Cele mai multe dintre atacurile înregistrate de experţii companiei au ţintit dispozitive de înregistrare video sau IP-urile camerelor (63%), iar 20% din atacuri au fost lansate împotriva unor dispozitive ca routere şi modem-uri DSL. Aproximativ 1% din ţinte au fost dispozitive foarte folosite, precum imprimante şi dispozitive electrocasnice inteligente.

China (17%), Vietnam (15%) şi Rusia (8%) se află în top trei ţări cu dispozitive IoT afectate, fiecare cu un număr considerabil de aparate infectate. Urmează Brazilia, Turcia şi Taiwan, toate cu câte 7%. Până acum, pe parcursul acestui experiment, au fost colectate informaţii despre mai mult de 7.000 de mostre de malware create special pentru dispozitive conectate.

Conform experţilor, motivul acestei creşteri este simplu: lumea IoT este fragilă şi expusă în faţa infractorilor cibernetici. Majoritatea dispozitivelor smart au sisteme de operare Linux, atacurile asupra lor fiind mai simple, deoarece infractorii pot să scrie coduri malware generice care ţintesc un număr imens de dispozitive simultan.

Conform experţilor, deja sunt peste şase miliarde de dispozitive inteligente în lume. Cele mai multe dintre ele nici măcar nu au instalată o soluţie de securitate şi producătorii lor nu mai vin, de regulă, cu actualizări de securitate sau firmware nou. Acest lucru înseamnă că sunt milioane de dispozitive posibil vulnerabile sau deja compromise.

Pentru protecţia dispozitivelor, experţi în securitate cibernetică recomandă ca dispozitivul să nu fie folosit într-o reţea externă, dacă nu e nevoie, să fie dezactivate serviciile, dacă nu e folosit, iar dacă parola standard nu poate fi schimbată, ar trebui dezactivat sau restricţionat accesul către reţele externe. Implicit, înainte de folosire trebuie schimbată parola predefinită. Şi, evident, trebuie actualizat software-ul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările