Autorităţile din China sunt mulţumite: cenzura a reuşit să cureţe Internetul

Autorităţile din China sunt mulţumite: cenzura a reuşit să cureţe Internetul

Autorităţile chineze îşi laudă strategia asupra online-ului. FOTO Reuters

Oficiali chinezi laudă cenzura pe care au practicat-o în ultimii ani şi susţin că şi-a dovedit eficienţa pe Internet, oprind zvonurile. De cealaltă parte, activiştii pentru drepturile omului afirmă că, de fapt, nu face decât să anuleze dreptul cetăţenilor de a se exprima liber.

Ştiri pe aceeaşi temă

China are cel mai dezvoltat sistem de monitorizare a mediului virtual, cunoscut în afara ţării drept Great Firewall. Sub această campanie de cenzurare a zvonurilor şi a informaţiilor false distribuite online, au ajuns să fie blocate şi multe dintre site-urile mari ale lumii, cum ar fi YouTube, Facebook sau Twitter, notează Business Insider. Activiştii care vor ca în China cetăţenii să se poată exprima liber susţin că ceea ce fac autorităţile nu are ca scop decât amuţirea celor care nu se supun politicii partidului.

Ren Xianliang, viceministru al Biroului de Stat pentru Informaţia de pe Internet (SIIO), a spus că scopul campaniei este să oprească răspândirea informaţiilor jignitoare sau critice. „Lupta contra zvonurilor şi-a dovedit eficienţa. Internetul a devenit un loc mai curat. Rata calomniilor a scăzut, dar asta nu a afectat fluxul de informaţii obişnuite“, a precizat acesta, citat de Reuters.

În ţările din afara Chinei, în cele mai multe, online, pe reţelele sociale, se organizează cetăţenii când vine vorba de proteste, dar în China toate site-urile trebuie să se supună regulilor oficiale, adică să şteargă orice conţinut publicat de utilizatori care s-ar dovedi sensibil din punct de vedere politic. Xianliang a spus că va continua această campanie de monitorizare şi curăţire a Internetului de mesajele care n-ar trebui să apară, administrând inclusiv motoare de căutare şi reţele sociale.

„Unele site-uri care promovează materiale despre Tibet sau Xianliang vor să destrame naţiunea noastră sau vor să submineze statul. Asta încalcă legile Chinei“, a mai spus viceministrul. „Le vom furniza cetăţenilor acel ciberspaţiu pe care îl vor, cu caracteristici chineze“.

Vizitează-ne şi pe Facebook la „Tech Adevărul“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările