Ziua de 1 martie s-a împărţit la Barcelona între Huawei, HTC şi Samsung. Despre HTC, la a cărui eveniment nu am fost, am auzit numai lucruri negative. Despre Huawei părerile au fost împărţite, iar la Samsung încă deliberăm.

Huawei a lansat ieri Watch. Restul de produse nu contează. Watch e prima încercare Android Wear şi e, în primul rând, o realizare inginerească.

Nopţile Mobile World Congress videoblog - am vorbit despre toate produsele lansate de Huawei la Barcelona până acum. Ne ducem şi la standul lor de mâine. 

Provocarea Watch

Cel mai greu lucru pentru producători a fost să pună un ecran de Android Wear pe un cadran circular. Motorola Moto 360 aproape că a reuşit. Dar a lăsat o bară neagră jos. LG G Watch R a făcut ceasul un pic mai gros şi prea sportiv. Huawei Watch îmbină, de la distanţă, elementele potrivite.

Alchimia ceasului inteligent perfect, care va face lumea să le transforme în dispozitive de dorit e aproape de a fi descoperită. Huawei Watch e un pas, pentru că are defecte.

Defectele Huawei Watch

Ceasul inteligent e gros. Chinezii se laudă că are curele şi pentru bărbaţi, dar şi pentru femei. E adevărat, ele pot fi subţiri, dar ceasul nu e potrivit pentru femeile care vor ceva feminin. E încă un instrument circular, destul de mare.

De asemenea, deşi a ajuns la 42 de centimetri, ceasul Huawei e încă un mic Frankenstein faţă de instrumentele analogice.

Mai are un mare defect ceasul acesta - a fost lansat pe 1 martie, cu opt zile înainte de Apple Watch. Ceasul care va seta trendul va fi Apple Watch. Succesul sau insuccesul lui va marca evoluţia sau uitarea acestei nişe. Dacă Apple Watch o va duce bine, atunci şi producătorii cu Android Wear vor veni din urmă, ei având chiar un sistem de operare mult mai bun şi potrivit, decât struţo-cămila tehnologică de pe Apple Watch.

„Cu de toate“, dar fără consistenţă

Cuvintele sunt mari la astfel de conferinţe. Toţi şefii de companii îşi laudă produsele şi ajung la concluzia că e vorba de inovaţie. Huawei a vorbit despre design „timeless“, care să reziste şi inovare tehnică. Tehnic nu e cu nimic mai bun decât alte ceasuri. Are acelaşi Android Wear care se conectează doar la telefoane cu Android. Pe ecran vor apărea mesaje, notificări de apeluri, notificări din Facebook şi vom putea răspunde vocal. Nu uita, în România nu vei putea răspunde în limba ta, pentru că mai durează.

Şeful Huawei a mai spus că ecranul are o densitate a pixelilor foarte mare. Să vă spun eu adevărul - nici nu se observă. Ceasul rămâne un ecran mic de 1,4 inci, în culori foarte bune.

Şi realitatea sună destul de dur pentru Huawei. Chiar dacă au zeci de interfeţe pentru ceas, care să-l facă să semene cu obiecte de artizanat din Elveţia sau alţi mari producători, de aproape se observă imitaţia. Pe un ceas inteligent, aceste imitaţii par ca un Turn Eiffel de Slobozia.

Tehnic, ceasul e aproape ce trebuie. La design, e peste celelalte. Dar ceasurile inteligente sunt încă pariuri pentru oricine le cumpără. Dar Huawei Watch m-a făcut să-l doresc o zi. Cât l-am văzut în poze. Când l-am atins, mi-a adus aminte de ce nu vreau Moto 360. Sticla de cristal safir nu schimbă lucrurile.

Huawei Watch va apărea în magazine abia prin vară şi nu are un preţ anunţat, deşi va fi poziţionat mai mult ca sigur sub Moto 360. Până atunci, rămâne cam la fel ca prezentarea Huawei: tot ce încerca să nu fie chinezesc părea kitchos, inclusiv parodia de video de prezentare inspirat de cele de la Apple.