VIDEO Imagini spectaculoase din una dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară. Cum arată o moară de vânt din lalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un peisaj floristic uriaş, ce reprezintă o moară de vânt olandeză şi lanuri de lalele multicolore, a fost conceput de compania ce furnizează flori pentru Casa Regală Olandeză.

Închisă din cauza pandemiei de coronavirus, Grădina Botanică de la Jibou, una dintre cele mai frumoase din ţara, oferă, în aceasta perioadă, un spectacol de culoare şi parfum. Peste 23.000 de flori creează imagini desprins parcă dintr-un basm, pe care, pentru prima dată in istoria locului, publicul nu le poate admira.

"Grădina Botanică arată extraordinar şi anul acesta, majoritatea soiurilor de flori de primăvară - lalele, zambile, narcise - sunt înflorite. Am avut un număr record de soiuri şi bulbi plantaţi şi ne pare rău ca nu se poate bucura toată lumea spectacolul de culoare. Sperăm ca după încetarea stării de urgenţă, grădina să se redeschidă, iar publicul să o poata revedea, mai ales că până la toamnă este o oază de verdeaţă", spune Cosmin Sicora,  directorul Centrului de Cercetăru Biologice Jibou, instituţie ce administrează Grădina Botanică.

În această perioadă este în floare şi sectorul ornamental, care în acest an a avut temă olandeză. Potrivit lui Sicora, printr-un parteneriat cu compania ce furnizează flori pentru Casa Regală Olandeză, la finele anului trecut, pe un teren de 12/15 metri, la Jibou au fost plantate lalele - unele dintre soiuri nefiind prezentate nicăieri în lume până acum - şi alte flori de primăvară, care dau impresia unei mori de vânt olandeze, cu lanurile de flori colorate specifice Olandei. Demersul face parte dintr-un program al Guvernului olandez, numit "Urban landscapes", care îşi propune să popularizeze florile şi natura, în general, şi în peisajul urban al României.
Din cauza pandemiei de coronavirus, cei de la Grădina Botanică au fost nevoiţi să amâne evenimentele planificate. Unul dintre acestea viza botezarea unei specii noi de lalea, concepută de firma olandeză, de culoare albă, cu dungi verzui, şi care va fi introdusă, mai apoi, în cultura de lalele de la nivel mondial.

Grădina Botanică a Centrului de Cercetări Biologice a fost înfiinţată în anul 1968 din iniţiativa profesorului Vasile Fati în oraşul Jibou. Aceasta se întinde pe spaţiul parcului de agrement al castelului medieval ce a fost reşedinţa familiei Wesselényi.

Amplasamentul este organizat pe sectoare, fiecare sector grupând plantele dintr-un anumit punct de vedere: un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, un sector ornamental, un complex de acvarii, un parc zoo, şi moderna şi frumoasa gradină japoneză.
În ultimii ani, au fost realizate câteva adăugiri importante, şi anume un nou Rozariu, cu colecţii de trandafiri, un Alpinariu, unde sunt prezentate plante din principalele grupe de munţi ale Terrei si un spaţiu de joacă pentru copii.

Vă mai recomandăm:

Lalele donate de furnizorul Casei Regale Olandeze uneia dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară

O grădină botanică din România se implică în lupta împotriva COVID-19. Va împrumuta autorităţilor două aparate pentru testarea coronavirusului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite