Trompetistul faimos care şi-a pus muzica în serviciul armatei. A dispărut în mod misterios în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai populari muzicieni, compozitori şi dirijori de orchestră ai anilor `40, Glenn Miller a rămas în istoria muzicii cu compoziţii precum „Moonlight Serenade“ şi „Tuxedo Junction“.

Născut în 1904, în Iowa, reputatul muzicianul Glenn Miller a făcut primii paşi în lumea notelor muzicale în copilărie, când cânta la mandolină, iar apoi, la corn. Ca adolescent, a făcut parte din trupa de muzică a liceului şi a devenit instrumentist profesionist după absolvire, în 1921, când a fost recrutat în orchestra lui Boyd Senter.

În 1923 renunţă la locul din trupă, pentru a urma cursurile universitare, însă după doar doi ani revine în industria muzicală, ca trombonist şi aranjor. În 1934, Miller a devenit director muzical al trupei lui Tommy Dorsey, pentru ca mai apoi să formeze o orchestră americană pentru britanicul Ray Noble.

În cele din urmă, se hotărăşte să îşi creeze propria orchestră, cu care Glenn Miller devine un nume greu în muzică. Spectacolele "The Glenn Miller Orchestra" erau difuzate la toate posturile de radio, oferindu-se membrilor o mare expunere publică. În scurt timp, trupa doboară recorduri în ceea ce priveşte vânzările albumelor.
Anul 1942 a fost cel în care americanul, aflat în plină glorie, a fost nevoit să-şi lase deoparte cariera muzicală pentru a-şi sluji ţara. S-a înrolat în armata Statelor Unite, cu gradul de căpitan la Forţele Aeriene, unde a pus pe picioare o orchestră, din dorinţa de a-i delecta pe soldaţi şi a le ridica moralul.

În mai puţin de un an, orchestra Forţelor Aeriene Americane cu Miller drept lider a susţinut peste 800 de spectacole, 500 dintre ele fiind difuzate la radio. În 1944, trupa urma să susţină un turneu de şase săptămâni în Europa, cu cazare la Paris, motiv pentru care dirijorul a decis să meargă mai repede, pentru a face aranjamentele necesare viitoarelor concerte. Glenn Miller s-a urcat într-un avion şi nu a mai fost văzut vreodată. Ce s-a întâmplat cu avionul lui rămâne un mister. Nici aparatul de zbor, nici trupul lui Miller nu au fost vreodată recuperate. "Avionul a fost doborât", "a murit în urma unui complot", "a decedat din cauza unui atac de cord"... au fost doar câteva dintre ipotezele care au circulat imediat după dispariţia misterioasă şi încă neelucidată a muzicianului de jazz. Cea mai credibilă variantă rămâne cea potrivit căreia aeroplanul monomotor C-64 în care se afla a fost doborât în mod eronat de către un bombardier aliat, în timp ce survola Canalul Mânecii.

Orchestra militară a lui Glenn Miller şi-a continuat recitalurile încă câteva luni după moartea liderului, fiind reînviată în 1956, pentru a-l onora pe fondatorul ei. Înregistrările iniţiale ale marelui muzician continuă să se vândă în milioane de exemplare.

Mai puteţi citi:

Ultimul condamnat la moarte prin decapitare. Ce fapte l-au trimis la ghilotină

Povestea fizicianului genial care a dispărut în mod misterios la doar 32 de ani. Trupul său n-a fost găsit niciodată

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite