TBC-ul şi hepatita se pot lua din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii Zalăului pot contacta boli infecţioase în piaţa agroalimentară. Asta şi pentru că legislaţia nu-i obligă pe micii comercianţi să-şi facă periodic controale medicale. Boli ca TBC sau hepatită pot fi contactate de la un vânzător care are una din cele două afecţiuni. Autorităţile medicale spun că nu sunt legi să-i oblige, dar totuşi ne asigură că „situaţia e sub control“.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, spune că inspectorii de sănătate publică nu au pârghii să-i verifice pe vânzătorii din piaţă din punctul de vedere al sănătăţii, aşa ca în cazul lucrătorilor din comerţul organizat, care sunt obligaţi să aibă analizele medicale la zi.


„Situaţia e sub control“


„Lucrătorilor din unităţile de alimentaţie publică li se aplică reglementările Hotărârii de Guvern 355 din 2007 privind periodicitatea controlului stării de sănătate. Consumatorii sunt la curent cu această situaţie şi îşi asumă riscurile. Fiind un comerţ  de mică amploare, neorganizat, nu avem pârghii legale să-i verificăm pe comercianţi. Însă lucrurile acestea se află. Dacă cineva într-o familie are hepatită, TBC sau o altă boală infecţioasă se internează în spital şi informaţiile ajung şi la noi. Iar medicii de familie, prin natura meseriei lor, trebuie să-i consilieze pe aceşti oameni, să-i facă să conştientizeze pericolul la care îi expun pe ceilalţi”, afirmă directorul DSP Sălaj. Ligia Marincaş a mai spus că medicii cunosc, în general, situaţia familială a acestor mici comercianţi şi îi verifică, prin urmare situaţia se află, totuşi, sub control.


„Noi n-avem atribuţii de control asupra comercianţilor“


La rândul său, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, spune că, deşi inspectorii sanitari veterinari n-au atribuţii de a verifica starea de sănătate a comercianţilor, totuşi, ei controlează temeinic, de două ori pe an, respectivele exploataţii. „În verificările noastre la exploataţii intră şi igiena personalului, a animalelor şi a mulsului, starea de sănătate a animalelor şi produsele. De asemenea, verificăm şi în pieţe, prin medicii veterinari zonali şi inspectorii sanitari veterinari. Avem o fişă de evaluare şi ne referim la toate aspectele. Însă doar pentru produsele animaliere. Cele vegetale nu intră în atribuţiile noastre”, spune Mircea Martin.

„La ce-mi mai trebuie  alte controale?“


Maria Raţ, de 64 de ani, care vine de două ori pe săptămână de la Sîg să vândă legume în piaţă din Zalău, spune că nu vede necesitatea unor controale medicale periodice. „Fac eu destule controale, dragă. Mă duc eu la doctori aproape în fiecare lună, că am probleme cu tensiunea şi cu inima. La ce-mi mai trebuie să fac alte controale? TBC n-am şi nimeni din familia mea n-are. Şi nimeni nu s-a plâns de produsele mele. Dacă nu le-o plăcea, să cumpere de la alţii!“, s-a revoltat Maria Raţ.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite