Samsarul Radu Dan, de un an în arest preventiv. Instanţa i-a respins cererea de arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă încercare a omului de afaceri zălăuan Radu Dan de a ieşi din penitenciar a fost sortită eşecului. El se află în spatele gratiilor din octombrie 2015.

Magistraţii Tribunalului Sălaj au respins luni, 10 noiembrie, ca nefondată cererea acestuia de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Instanţa a respins ca nefondată şi cererea inculpatului de constatare a încetării de drept a măsurii sechestrului asigurator aplicată asupra clădirilor şi terenurilor lui Dan Radu.

Acesta a fost trimis în judecată în luna ianuarie a acestui an, de către procurorii DNA Cluj, într-un dosar ce priveşte retrocedările de terenuri din Zalău, sub acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi dare de mită în formă continuată. El a fost încarcerat la finalul lunii octombrie 2015 fiind suspectat că a intervenit în emiterea unor titluri de proprietate, prin influenţa asupra unor funcţionari din primărie.

În acelaşi dosar este trimis în judecată, în stare de libertate, şi Lucian Băican, fostul suprefect al judeţului Sălaj, pentru luare de mită, în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată.

Ar fi intervenit în emiterea unor titluri de proprietate

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2012 - iulie 2015, Radu Dan a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei şi o suprafaţă de teren de 1.570 mp, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren.

Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. În cazul unuia dintre contracte, samsarul a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei). Din această suprafaţă, la data de 22 ianuarie 2014, prin aceleaşi persoane interpuse, el a vândut 1470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei. În ambele cazuri,  preţurile stabilite de părţi au fost subevaluate, taxarea tranzacţiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari.

Fostul subprefect ar fi primit un teren şi materiale de construcţii

Procurorii susţin că în perioada 2014-septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, Lucian Băican, în calitate de funcţionar public, având funcţia de subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior de şef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la Radu Dan foloase constând într-un teren în suprafaţă de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum şi materiale de construcţii în sumă de 4.262,58 lei.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor bunuri primite cu titlu de mită, fostul subprefect a încheiat contractul de vânzare-cumpărare al terenului respectiv cu aceleaşi persoane interpuse, iar materialele de construcţie au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive.

Vă mai recomandăm:

Verdict usturător în dosarul contrabandistei care era cât pe ce să omoare un poliţist. Ce pedeapsă i-au aplicat judecătorii

Instanţa sălăjeană a decis: Înmatricularea autovehiculelor se face fără plata timbrului de mediu

Candidatul la fotoliul de primar al unei comune din Sălaj a recunoscut că a dat mită electorală. Ce pedeapsă i-au aplicat judecătorii

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite