S-au încins spiritele în Consiliul Judeţean. „Un parc industrial ar atrage investitori în zonă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea liberalilor privind amenajarea, în judeţ, a unui parc industrial a născut discuţii aprinse în ultima şedinţă de Consiliul Judeţean.

Aleşii judeţeni liberali au venit cu un amendament la proiectul de buget pe 2017, prin care solicită CJ Sălaj să îşi asume dezvoltarea unui parc industrial. În susţinerea propunerii lor, reprezentanţii PNL au venit cu documentaţia stufoasă pe care cei din judeţul Cluj au folosit-o pentru înfiinţarea parcului industrial Tetarom 3. Ei au solicitat alocarea unui milion de lei din excedentul bugetar de 18 milioane al anului precedent, demers care, spun ei, ar reduce din diferenţa considerabilă dintre secţiunea de dezvoltare şi cea de funcţionare (celei din urmă îi revin mai mult de două treimi din bugetul de 176,7 milioane de lei).

"Insistăm pentru majorarea sumei direcţionate din excedentul bugetar de 18 milioane de lei pe anul precedent şi transpunerea ei în obiective de investiţii pentru dezvoltarea judeţului, lucru pe care l-am susţinut, de altfel, toţi în campania electorală. Trebuie să ne şi ţinem de cuvânt, pentru că nu ne place să scadă forţa de muncă din Sălaj. Crearea unui parc industrial ar reprezenta o şansă pentru judeţul nostru, un argument în plus ca investitorii să fie atraşi pentru afaceri în zonă, iar tinerii sălăjeni să rămână şi să muncească la ei în judeţ, fără a fi nevoiţi să plece în străinătate sau în parţi ale ţării", a precizat consilierul liberal Adrian Margin. Acesta a sugerat ca viitorul incubator de afaceri să fie rezultatul unei asocieri dintre municipalitate şi administraţia judeţeană şi să beneficieze de un buget multianual.

Propunerea lor a fost contestată de social-democraţi, prin vocea lui Alin Demle, care a opiniat că o astfel de investiţie nu ar fi justificată, de vreme ce Sălajul se confruntă cu o acută lipsă de personal calificat. "Cât timp nu există personal calificat, investitorii nu vor fi interesaţi să vină aici", a replicat Demle, care are o firmă ce furnizează servicii de formare profesională.

La rândul său, liderul grupului UDMR din CJ Sălaj, Csoka Tiberiu, a explicat că înainte de a demara o astfel de investiţie trebuie parcurşi anumiţi paşi, unul dintre ei fiind realizarea unui studiu de oportunitate, pentru care s-au alocat, de altfel, 100.000 de lei.

Necesitatea unui studiu de oportunitate a fost subliniată şi de către şeful administraţiei judeţene, Tiberiu Marc, care a ţinut să amintească de Parcul Industrial de la Jibou, care nu este ocupat complet, dar şi de intenţia Primăriei Zalău de a amenaja un astfel de spaţiu. "Nu putem face un concurs de parcuri industriale. Cred că ar fi oportun să analizăm problemele de aşa manieră încât asigurăm o dezvoltare echilibrată în judeţ, iar studiul de oportunitate ar trebui să ne spună dacă e nevoie de aşa ceva şi dacă da, unde ar fi cel mai potrivit să fie amplasată investiţia şi ce tipuri de activităţi ar trebui să se desfăşoare acolo. A aloca bani unui proiect care nu are decât un titlu - şi acela nu foarte clar - nu este nici legal, nici oportun în acest moment", a menţionat Marc.

Vă mai recomandăm:

Consiliul Judeţean împarte banii pentru primării. Cum se face distribuirea fondurilor

Planuri de milioane. Consiliul Judeţean vrea să reabiliteze clădirile care îi pun în pericol pe trecători

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite