Reţeta unui savuros preparat de la stână. Cum gătim năcreala, ciorba dreasă cu zer
0Năcreala este o ciorbă pe care obişnuiesc s-o facă ciobanii la stână. Are ca ingredient de bază zerul rămas în urma preparării brânzeturilor.
Un preparat potrivit pentru zilele caniculare, bogat în vitamine şi cu un gust acru, de zer, îl reprezintă năcreala, o ciorbă cu obârşie ciobănească, a cărei reţetă ne este oferită de către maestrul bucătar sălăjean, Mircea Groza.
Un morcov, o bucată de ţelină, un păstârnac, o ceapă, trei-patru frunze de ţelină şi leuştean, câteva fire de usturoi şi ceapă verde, trei-patru cartofi, un ardei rosu, un pahar de păsat cernut, spălat şi opărit, şi verdeţuri cât mai diverse: lujeri fragezi de hamei, măcriş, leurdă, salată verde, ştevie, lobodă, zer, mărar.
Curăţaţi rădăcinoasele, daţi-le pe răzătoare şi puneţi-le într-o oală cu apă. Adăugaţi ceapa tocată mărunt, frunzele legate cu o bucată de aţă, precum şi partea albă de la usturoi şi ceapă verde, şi lăsaţi să fiarbă. Între timp, curăţaţi cartofii şi ardeiul, tăiaţi-i cuburi, apoi răsturnaţi-i în oală, şi adăugaţi păsatul, care va da consistenţă ciorbei. Când legumele au fiert, puneţi verdeţurile tăiate.
Fierbeţi zerul separat, îl lăsaţi să se limpezească, după care îl turnaţi în ciorbă, pentru a mai da câteva clocote. Tot acum puneţi şi cozile de usturoi şi de ceapă, iar pentru un plus de savoare, la servire, nu uitaţi de frunzele de mărar şi leuştean mărunţite.
Poftă bună.
Vă mai recomandăm:
Cum faci cea mai bună ciorbă cu morcovi şi afumătură. Reţeta simplă, pas cu pas