Protest spontan la Rominserv IAIFO Zalău. 260 de salariaţi au oprit lucru pentru a doua zi consecutiv
0
Salariaţii producătorului de armături industriale Rominserv IAIFO Valves Zalău au declanşat un protest spontan, nemulţumiţi de nivelul salariilor din unitate şi de condiţiile de muncă.
Cei 260 de lucrători ai fabricii Rominserv IAIFO Valves Zalău au întrerupt lucrul pentru a doua zi consecutiv, în cadrul unei greve spontane, cerând majorarea salariilor. Protestarii susţin că de aproape patru ani, lefurile lor nu au suferit nicio modificare, astfel că aproape jumătate dintre angajaţi sunt remuneraţi la valoarea salariului minim pe economie. "Într-o vreme, oamenii câştigau peste salariul minim, însă creşterile repetate ale acestui indicator au făcut ca majoritatea lefurilor să nu depăşească 1.450 de lei brut, deşi vorbim despre lucrători cu zeci de ani vechime în muncă", ne-a declarat Vasile Pop, liderul sindicatului din cadrul fabricii. O altă nemulţumire vizează condiţiile de muncă, protestatarii susţinând că sunt nevoiţi să lucreze în hale care sunt adevărate congelatoare pe timp de iarnă şi saune, vara.
Liderul de sindical a mai spus că reprezentanţii salariaţilor au încercat de mai multe ori în ultimii ani să poarte negocieri cu angajatorul, însă niciodată nu s-a ajuns la un numitor comun. "De fiecare dată ni se spunea că nu sunt comenzi, că funcţionăm pe pierdere şi că nu sunt bani pentru a asigura creşteri de salarii", menţionează Pop. Explicaţiile oferite de conducerea companiei nu erau departe de adevăr, ca dovadă programul redus de muncă din fabrica de la Zalău. Astfel, în unitate se lucra fie patru zile pe săptămână, fie cu o pauză de până la patru luni pe an, timp în care angajaţii erau în şomaj tehnic.
Protestul a fost declanşat spontan în cursul zilei de miercuri, 3 mai, când angajaţii au întrerupt lucrul şi s-au strâns în curtea fabricii. Acţiunea continuă şi astăzi, întrucât conducerea IAIFO nu s-a arătat dispusă să negocieze cu salariaţii.
Rominserv Valves Iaifo Zalău a fost înfiinţată în 1969, fiind specializată în proiectarea, fabricarea şi comercializarea unei game largi de armături industriale din fontă şi oţel, cu diverse utilizări în domeniile petrolier, petrochimic, transport de gaze, centrale termice etc.
Dacă în vremurile de vârf ale Armăturii, din 1990, fabrica avea 7.200 de angajaţi, fiind cea mai mare din judeţ. Declinul a fost declanşat de dispariţia Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (o organizaţie economică creată la iniţiativa URSS pentru a stimula comerţul dintre ţările din blocul comunist), principalul beneficiar al armăturilor industriale produse la Zalău. Anii 1997 şi 1998 au fost marcaţi de restructurări masive de personal, fiind daţi afară mai întâi 1.100 de oameni, iar apoi, 1.500. Pe fondul reducerii comenzilor, au continuat şi disponibilizările, astfel că în prezent aici mai lucrează doar 260 de persoane.
Jurnaliştii Adevărul au solicitat joi un punct de vedere companiei şi au fost rugaţi să facă o cerere în acest sens. Cu toate acestea, joi până la ora 19.00 reprezentanţii companiei nu au trimis redacţiei un punct de vedere.
Vă mai recomandăm:
Salariaţii de la Mediu au întrerupt lucrul. "Suntem o categorie de bugetari discriminaţi"