Obiective turistice care-ţi dau fiori. Unde se află capela făcută din schelete umane
0
Istoriile macabre, destinaţiile înspăimântătoare şi sinistre au trezit mereu interesul şi curiozitatea turiştilor aflaţi în căutarea unor experienţe neobişnuite.
Deşi osuarele, catacombe şi cripte - spaţii în care sunt depuse oseminte umane - par nu doar nişte locuri ciudate, ci şi înfricoşătoare, ele nu au fost privite astfel dintotdeauna. În vechile tradiţii creştine, rămăşiţele pământeşti ale celor decedaţi erau păstrate şi expuse în astfel de locuri, pentru a le fi onorată memoria.
Unele dintre cele mai sumbre şi mai spectaculoase aşezăminte pot fi vizitate şi în prezent.
Turnul cu cranii
Un loc mai puţin neobişnuit, Turnul cu cranii din oraşul sârb Nis datează din secolul al XIX-lea şi măsoară 15 metri înălţime.
Povestea acestei construcţii datează de la începutul anilor 1800, când rebelii sârbi, temându-se de consecinţele teribile ale unei înfrângeri, şi-au aruncat în aer cetatea în momentul atacului trupelor otomane. Revoltat de gestul inamicului, în urma căruia oamenii săi au fost ucişi, generalul otoman a dat ordin să fie adunate capetele tuturor revoluţionarilor sârbi - aproape 1.000 la număr - pentru constuirea unui turn. În loc să insufle teamă, turnul a devenit un simbol al patriotismului. De-a lungul anilor, rudele îndurerate au luat multe dintre cranii pentru a le înmormânta, în prezent rămânând doar 58, printre care şi al comandantului rebel Stevan Sinđelić.
Capela Craniilor
Această construcţie neobişnuită din Polonia este opera preotului paroh al Bisericii Sf. Bartolomeu, Vaclav Tomasek, la finele secolului al XVII-lea. Pereţii sunt alcătuiţi din zeci de mii de oase, amplasate cu grijă şi răbdare, iar capela are în pereţii săi circa 3.000 de cranii, în subsol zăcând rămăşiţele a altor 20.000 de oameni. După moarte, craniul lui Tomasek a fost adăugat celorlate existente în lăcaşul de cult.
Talentul creator al preotului a transformat acest loc într-un mormânt comun pentru localnicii morţi în războaiele din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, dar şi din cauza molimilor, un loc căutat anual de zeci de mii de curioşi.
Osuarul din Sedlec
Această micuţă biserică creştină din Cehia datează din secolul al XV-lea şi face parte din Patrimoniul UNESCO; a fost transformată în osuar pentru gropile comune descoperite în timpul construcţiei şi, potrivit estimărilor, în interiorul său ar exista scheletele a 40.000-70.000 de oameni. Se spune că proprietarii terenului ar fi angajat un sculptor în lemn pentru a face ordine în mulţimea de oase, rezultatul muncii sale fiind unul de-a dreptul macabru.
Aşa s-au născut un imens candelabru din oase, diverse obiecte de mobilier, ghirlande, suporturi de lumânări ori clopote din rămăşiţe umane. Acest decor neobişnuit atrage în fiecare an circa 200.000 de turişti.
Cripta Capucinilor
Criptata Capucinilor din Roma a inspirat mai multe osuare din Europa. Situată sub Biserica Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, în centrul Romei, acest loc impresionează prin decoraţiunile construite din peste 4.000 de schelete ale călugărilor capucini, datând din perioada 1500-1870.
Fiecare din cele şase încăperi poartă denumiri inspirate din diverse părţi ale corpului; astfel, turiştii pot vizita cripta craniului, cripta pelvisului, cripta femurului şi chiar cripta celor trei scheletele, unde sunt expuse schelete îmbrăcate în haine specifice călugărilor capucini,
Catacombele Parisului
Cea mai mare colecţie cunoscută de oase umane se află sub străzile din Paris. Acest labirint subteran de circa 300 km, cunoscut sub numele de Catacombele Parisului, păstrează rămăşiţele a 6 milioane de oameni. În secolul al XVIII-lea, cimitirele urbane din Paris au devenit supraaglomerate, iar când oraşul a inundat în 1780, cadavrele au început să iasă la suprafaţă. Soluţia a fost mutarea rămăşiţelor în tunelurile fostelor mine de calcar utilizate în Evul Mediu.
Locul a fost deschis publicului la sfârşitul secolului al XIX-lea, în prezent fiind unul din cele 14 muzee ale Parisului.
Citiţi şi:
Masacrul animalelor de companie din Anglia. Cum şi-au omorât britanicii 750.000 de câini şi pisici