O reţetă de sarmale altfel. Cum găteşti un preparat absolut delicios cu minimum de efort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gătite cu regularitate şi nelipsite de pe mesele românilor, în special în zilele de sărbătoare, sarmalele există în numeroase dimensiuni, texturi, arome, pregătite cu învelişuri şi umpluturi diferite.

Gustoase şi versatile, sarmalele sunt reţeta preferată a românilor. Umplute cu combinaţii diferite de cărnuri, legume, orez, păsat, şi învelite în frunze de varză, viţă de vie, măcriş, potbal, ştevie, dud şi chiar în flori de dovleac, sarmalele sunt o soluţie perfectă pentru o masă săţioasă. O reţetă neobişnuită este cea a sarmalelor neînvelite, oferită cititorilor "Adevărul" de către cunoscutul bucătar sălăjean Mircea Groza.

Pentru acest preparat aveţi de nevoie de o bucată de carne de porc, mai grasă, două cepe, un ardei roşu,o varză, afumătură, sare, piper, untură, ulei.

Ceapa şi ardeiul se mărunţesc, se călesc într-o cratiţă împreună cu o lingură de untură, iar când s-au înmuiat, se iau de pe foc şi se adaugă carnea tăiată cubuleţe. Săraţi şi piperaţi după gust, apoi daţi amestecul rezultat prin maşina de tocat carne. Puneţi boia dulce, orez, mărar verde şi omogenizaţi.

Imagine indisponibilă

Separat, tăiaţi trei-patru felii de afumătură, după preferinţe, şi mărunţiţi fideluţă o căpăţână de varză; puteţi opta pentru varză proaspătă sau pentru cea murată, indiferent de alegere, veţi obţine un preparat extrem de delicios.

Pregătiţi, apoi, oala în care veţi găti sarmalele: pe fundul ei aşezaţi câteva crenguţe de mărar şi cimbru, peste care presăraţi varza tocată, apoi feliuţele de afumătură şi din nou varză. Din amestecul de carne modelaţi nişte chiftele de dimensiunea unui ou, pe care le puneţi în oală în straturi, alternând cu varza tocată. La final puneţi felii de roşii şi mărar verde, iar apoi, două-trei frunze întregi de varză.

Turnaţi peste sarmale un amestec făcut dintr-o o ceapă mărunţită călită în ulei, o cană de suc de roşii, apă, sare, piper şi cimbru, apoi puneţi oala la fiert, aşezând deasupra o farfurie întoarsă, care să nu permită mâncării să se ridice la suprafaţă, apoi un capac. Când varza este fiartă, preparatul este gata.
Se serveşte cu o lingură generoasă de smântână. Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Istoria sarmalei la români. Cum a ajuns preparatul alimentar patentat de turci să fie ridicat la rang de mâncare naţională

Măreţia târgului românesc în secolul al XIX-lea: „Era parte din viaţa populară“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite