Muntele Sfintei Treimi din Sălaj: secretele locului încărcat de misticism spre care se îndreaptă, în fiecare lună, mii de pelerini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mânaţi de credinţă sau de curiozitate şi motivaţi invariabil de nevoia unei vindecări divine, trupeşti sau spirituale, mii de pelerini pornesc, la fiecare început de lună, către un loc din Sălaj pustiu până în urmă cu puţin timp.

Într-un judeţ în care relieful montan nu este tocmai specific, un indicator pe care scrie ”Muntele Sfintei Treimi” îţi atrage, cu siguranţă, atenţia. Dacă eşti curios ce poate însemna acel indicator, situat pe DN 1H, cam la mijlocul distanţei între Şimleu Silvaniei şi Nuşfalău, vei vedea că ”muntele” este mai degrabă o metaforă, însă drumul până acolo merită tot efortul. O linişte adâncă apasă vârful „muntelui” ocupat, acum, de câteva construcţii. Este locul de pelerinaj ”Muntele Sfintei Treimi”, un loc spre care se îndreaptă, la fiecare început de lună, români şi maghiari cu miile.


Totul a început cu o viziune


Locul devenit astăzi atât de popular, în special în rândul credincioşilor catolici, a fost, până nu demult, un loc pustiu. ”Pustiul” a fost moştenit, însă, de o femeie pe care viaţa a învăţat-o să aibă credinţă: Evei Madarász. Femeie de afaceri în Oradea (avea un atelier de modă în oraş), Eva a moştenit locul cu pricina de la mama sa.

”Cum la bătrâneţe eu am întreţinut-o pe mama mea, ea prin testament mi-a lăsat proprietatea de pe munte, cu condiţia să o folosesc pentru un scop sfânt. După moartea mamei mele am oferit Sfintei Treimi proprietatea de pe munte, de aceea numele locului a devenit Muntele Sfintei Treimi. Cei din Cer au spus permanent ce anume trebuie să fie pe munte”, scria, înainte de a muri, cea de la care a pornit totul.

image


Primul gest care a marcat locul ce avea să devină, în scurt timp, un magnet pentru pelerini, s-a făcut în anul 2000, când a fost montată, în vârful ”muntelui”, o cruce de lemn, înaltă de câţiva metri. Treptat, apoi, Evei Madarász a construit acolo, prin eforturi proprii, capela lui Isus Îndurător, care este o grotă de câţiva zeci de metri săpată în pământ, capela Sfintei Fecioare, Casa celor Două Inimi Sfinte, Calea Crucii, cu 176 de trepte, şi Calea Rozarului.

Treptat, Muntele Sfintei Treimi şi-a câştigat reputaţia unui loc binecuvântat, iar pelerinii care au început să vină aici în căutarea unui răspuns la cererile lor ori pur şi simplu pentru a-şi găsi liniştea au fost tot mai mulţi. Din 2004, acolo se organizează, la fiecare început de lună, de joi până duminică, programe de rugăciuni, oficiate în două limbi: română şi maghiară.

image

FOTO salajulpursisimplu.ro


”Vine foarte multă lume, chiar şi 2.000 de persoane, din ţară, dar şi din Ungaria, Slovacia, Cehia. Din Bucureşti vin foarte mulţi”, ne explică primarul comunei Nuşfalău, Radu Mate.


Izvor cotat cu puteri miraculoase


Gradul de misticism al locului a crescut odată cu apariţia, în zonă, a unui izvor, cotat cu puteri vindecătoare miraculoase. ”Este o apă promisă din Ceruri, care a apărut într-o vară, pe timp de secetă, când nu era apă în fântâni nicăieri. Cu un an înainte, doamna Eva primise mesaj că va apărea”, povesteşte una dintre credincioasele care ajută la întreţinerea locului. ”De atunci, aici au avut loc multe vindecări - copii cu epilepsie şi altele”, completează ea.

image


Povestea merge mai departe


În 2010, Eva Madarász a murit, răpusă de o necruţătoare boală. Povestea locului este dusă, însă, mai departe de cei lăsaţi în urma ei. Pintre ei, preotul Csilik János, care luptă, acum, pentru a învinge o boală cumplită doar cu puterea credinţei şi a naturii. ”Dacă el nu ar avea credinţă că Dumnezeu îl va vindeca, în ce chip ar mai aştepta o astfel de credinţă de la alţii?”, i-a justificat alegerea un credincios.

Vă mai recomandăm:

Care sunt diferenţele dintre maghiari şi secui. O istorie comună controversată: ce îi uneşte şi ce îi desparte

FOTO Sărbătoare la Strâmba. Sute de credincioşi şi zeci de preoţi au participat la hramul mănăstirii


 

Zalău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri