Mii de facturi falsificate de un afacerist chinez din România. Ce pedeapsă a primit pentru imensa fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri s-a sustras de la urmărirea penală FOTO Arhivă
Omul de afaceri s-a sustras de la urmărirea penală FOTO Arhivă

Antreprenorul chinez şi partenera lui de afaceri au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, procurorii acuzându-i că au produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 3 milioane de lei.

Chen Bufang, un afacerist de 51 de ani din China, a fost condamnat de către magistraţii Tribunalului Sălaj la 10 ani de închisoare cu executare, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Bărbatul a fost trimis în judecată în 2017, alături de X.B., partenera lui de afaceri, o femeie de 45 de ani, pe care prima instanţă a achitat-o. Cei doi afacerişti chinezi aveau deschise magazine în mai multe oraşe din România, printre care Zalău, Şimleul Silvaniei, Bacău şi Gheorgheni.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii sălăjeni, în perioada 2009 – 2015, cei doi chinezi au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii administrate 2.772 de facturi de achiziţie mărfuri, care nu au avut la bază operaţiuni reale, de la 37 de societăţi comerciale din Bucureşti. Prejudiciul astfel provocat bugetului de stat depăşeşte 3 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA, spun achetatorii.

Neregulile comise au ieşit la iveală în urma unor controale făcute de organele fiscale, care, apreciind că există suspiciunea înregistrării în contabilitate a unor facturi fictive, au sesizat organele de cercetare penală. Procurorii au intrat pe fir şi i-au trimis în judecată pe cei doi, procesul întinzându-se pe parcursul a aproape trei ani.

Partenera de afaceri, achitată

Conform motivării sentinţei instanţei, publicată pe rolii.ro, unele dintre cele 37 de societăţi comerciale în numele cărora au fost emise cele 2.773 de facturi fiscale erau declarate inactive, alte societăţi nu desfăşurau efectiv activitate la sediul social şi la punctele de lucru, nu deţineau spaţii, stoc de marfă şi nu aveau angajaţi. 

Pentru majoritatea firmelor, persoanele care figurau ca administratori erau cetăţeni străini ce nu aveau drept de şedere în România la data emiterii facturilor. O parte dintre societăţi nu conduceau evidenţă contabilă şi nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative la organele fiscale, iar altele, care erau funcţionale, nu au declarat livrările de mărfuri ori aveau alt obiect de activitate, iar reprezentanţii acestora nu recunoşteau existenţa operaţiunilor comerciale consemnate în facturile fiscale.

„Operaţiunile de livrare de mărfuri consemnate în cele 2.773 facturi fiscale nu au avut loc în mod real, iar cele 37  societăţi comerciale  în numele cărora au fost emise facturile fiscale nu au fost în mod real furnizori ai acestor bunuri", apreciază judecătorii.

În baza probelor administrate, instanţa a apreciat că "nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpata X.B. în perioada 2009-2015 ar fi participat sau ar fi coordonat activitatea de aprovizionare cu mărfuri a societăţii, nici că ar fi emis facturi fiscale fictive sau că ar fi cerut altor persoane să întocmească astfel de facturi în care să fie înscrise operaţiuni  economice nereale, dar nici că ar fi avut cunoştinţă de emiterea unor astfel de facturi şi nici că a dispus înregistrarea lor în contabilitate, asta cu atât mai mult cu cât aproape jumătate din această perioadă de timp, inculpata a lipsit din ţară şi nu a participat în nici un fel la activitatea societăţii". Ca urmare, femeia a fost achitată.

A plecat din ţară în timpul cercetărilor

În schimb, despre Chen Bufang, magistraţii Tribunalului Sălaj susţin că „a coordonat activitatea de aprovizionare cu mărfuri, a avut reprezentarea faptului că mărfurile achiziţionate nu au provenienţă legală, a făcut demersuri pentru a obţine facturi fiscale pentru a crea aparenţa de legalitate a operaţiunilor şi pentru a le înregistrate  în contabilitatea societăţii în scop de diminuare a obligaţiilor fiscale". 

După cum se precizează în motivarea soluţiei, afaceristul chinez a achiziţionat marfă de la chinezi despre care ştia că folosesc fără drept datele de identificare ale altor firme, în numele cărora emit facturi fictive pentru marfa vândută. „Scopul urmărit de către inculpat a fost acela de a diminua obligaţiile fiscale ale societăţii şi de a obţine pentru sine beneficii financiare din comercializarea mărfurilor achiziţionate în mod ilegal", opinează judecătorii.

Aceştia au apreciat că faptele omului de afaceri chinez prezintă un pericol social ridicat, având în vedere împrejurările concrete ale săvârşirii faptei, prejudiciului foarte mare produs bugetului de stat, perioadă îndelungată de timp în care a persistat în conduita infracţională, dar şi nerecuperarea prejudiciului produs nici măcar  în parte. Un alt element luat în considerare a fost acela că inculpatul s-a sustras de la urmărirea penală şi judecată, având în vedere că a părăsit ţara în 12 martie 2015, după demararea cercetărilor şi începerea urmăririi penale in rem. În plus, deşi avea drept de şedere în România valabil până în 11 martie  2020, afaceristul nu s-a mai întors în ţara noastră, procesul penal având loc  în lipsa acestuia.

Chen Bufang a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare cu executare în regim de detenţie şi a fost obligat să achite statului român 3,1 milioane de lei, plus majorările de întârziere şi penalităţile aferente.

Vă mai recomandăm:

Politician ajuns evazionist de meserie. Fostul vicepreşedinte al PNL Sălaj, la a doua condamnare la închisoare

Reţeta de evaziune fiscală a unui afacerist din Sălaj. A înregistrat aproape 7.000 de bonuri fiscale fictive

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite