Politician ajuns evazionist de meserie. Fostul vicepreşedinte al PNL Sălaj, la a doua condamnare la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost consilier judeţean şi fost vicepreşedinte al PNL Sălaj, afaceristul Marius Şandru a fost încarcerat în urmă cu doi ani, iar zilele trecute a primit o nouă condamnare: 7 ani de închisoare, cu executare.

Omul de afaceri sălăjean Marius Şandru, fost consilier judeţean din partea liberalilor şi fost vicepreşedinte al PNL Sălaj, a primit, joi, 1 iulie, o nouă condamnare la închisoare, într-un al treilea dosar de evaziune fiscală.

Tribunalul Sălaj l-a găsit vinovat de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuate şi i-a dat 7 ani de detentie. Potrivit procurorilor, în calitate de administrator de fapt al SC Consgrup AMG Consulting SRL, între 2007 şi 2008, a înregistrat în contabilitatea firmei 162 facturi fiscale de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni economice reale şi emise de alte patru societăţi. În felul acesta, spun anchetatorii, s-a sustras de la plata către bugetul de stat a sumei de 900.332 lei.

Şandru are la activ şi ale pedepse cu închisoarea, el aflându-se după gratii încă din martie 2018, pentru o evaziune de aproape 300.000 de lei, pentru care a primit şapte ani şi jumatate. Prin contopirea pedepselor, judecătorii Tribunalului Sălaj au decis ca omul de afaceri să stea în detenţie 8 ani şi jumătate, din care i-au scăzut perioada executată până acum.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi cei doi complici ai săi, administratorii care au emis facturile false. Unul dintre ei va sta la închisoare patru ani şi jumătate, iar celălalt s-a ales cu o pedeapsă de doi ani cu suspendare pe o perioadă de patru ani.

Pe latură civilă, instanţa l-a obligat pe Şandru la plata către ANAF a 108.000 lei, iar în solidar cu ceilalţi doi inculpaţi, alţi aproape 750.000 de lei, reprezentând obligaţii fiscale principale şi accesoriile aferente.
Sentinţa nu este definitivă poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.

Marius Şandru a candidat, fără succes, la alegerile locale din 2012 pentru şefia Consiliului Judeţean Sălaj, din partea PP-DD. A câştigat, în schimb, un fotoliu de consilier judeţean şi a migrat, ulterior, la PNL. Tot în 2012, şi-a încercat norocul la alegerile parlamentare, în speranţa că va obţine un mandat de deputat, însă a fost învins detaşat de către contracandidatul UDMR.

Mai puteţi citi:

Colecţie de condamnări penale pentru un fost consilier judeţean. Pedepse cu închisoarea în două dosare de evaziune fiscală

Prejudiciu de aproape 400.000 de lei cauzat de un afacerist din Sălaj. Ce a făcut bărbatul în speranţa unei pedepse mai blânde

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite