Maestru în escrocherii din spatele gratiilor. Cum a reuşit un deţinut să dea ţepe de peste 50.000 de lei în doar două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au identificat un bărbat din Giurgiu, bănuit de mai multe fapte de înşelăciune săvârşite în timp ce era încarcerat în penitenciar.

Un "client" mai vechi al oamenilor legii, giurgiuveanul Codruţ Licea a ajuns din nou în vizorul anchetatorilor, după ce a înşelat mai multe persoane prin metoda "Premiul". În perioada iulie-august 2014, în timp ce era în închisoare, bărbatul a comis cinci fapte de înşelăciune şi trei de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, în dauna a opt persoane vătămate (cinci din Sălaj, două din Suceava şi o persoană din Neamţ), potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. Prejudiciul cauzat de Licea a fost estimat la aproximativ 52.000 de lei, sumă din care s-a recuperat mai puţin de jumătate.

Potrivit sursei citate, modul de operare folosit în cazul infracţiunilor de înşelăciune avea ca obiect câştigul unor sume de bani oferite de o companie telefonie fixă. Numerele de telefon ale părţilor vătămate erau accesate de pe un site dedicat.

Licea le suna cu număr ascuns şi se prezenta ca fiind inspector şef zonal al unei firme de telefonie, anunţându-i pe cei de la capătul firului că au câştigat sume de de bani cuprinse între 9.000 şi 12.000 euro, pe motiv că sunt clienţi fideli. Pentru a intra în posesia premiului, "câştigătorii" trebuiau să plătească diferite sume de bani, care reprezentau diferite taxe. "În activitatea infracţională, bărbatul a fost sprijinit de alte 20 de persoane din Galaţi, Argeş şi Bucureşti", au mai precizat oficialii IPJ Sălaj.

Dosarul a fost instrumentat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău şi înaintat cu propuneri legale. De asemenea, în documentarea activităţii infracţionale, poliţiştii au fost sprijiniţi şi de specialişti de la structura de Operaţiuni Speciale.

Codruţ Licea este un escroc cu acte în regulă. Aflat în spatele gratiilor din 2012, el a fost condamnat definitiv, în februarie 2017, de către Curtea de Apel Cluj, la opt ani şi jumătate de închisoare, după ce a înşelat mai multe persoane, printre care şi o femeie din Mirşid.

Ce este Metoda "Premiul"

Răufăcătorii sună la întâmplare diferite persoane cărora le spun că au câştigat un premiu la anumite promoţii sau jocuri organizate de firme de renume, constând într-o sumă importantă de bani.
Pentru a intra în posesia premiului, victimele sunt sfătuite şi convinse că trebuie să transfere prin serviciile de curierat bancar o sumă substanţial mai mică, pe numele unei persoane din anturajul autorilor.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii fac următoarele recomandări:

Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

Ignoraţi mesajele în care se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.

Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont, sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Vă mai recomandăm:

Escrocul din închisoare loveşte din nou în Sălaj. Cum şi-a convins o victimă să-i trimită aproape 14.000 de lei şi 500 de euro

Cum a reuşit un sălăjean să păcălească două instituţii de credit să-i dea 10.000 de lei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite