Lecţia dată de supravieţuitoarea din Sălaj a experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz: l-a adoptat, simbolic, pe nepotul unui comandant nazist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eva, alături de nepotul călăului ei FOTO Daily Mail
Eva, alături de nepotul călăului ei FOTO Daily Mail

O supravieţuitoare de origine română a lagărului de exterminare de la Auschwitz l-a adoptat, neoficial, pe nepotul comandantului nazist al lagărului, de al cărui nume se leagă moartea a peste 1,1 milioane de prizonieri.

Eva Mozes Kor, care a supravieţuit, alături de sora sa geamănă, Miriam, experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz, uimeşte din nou opinia publică. Într-o înregistrare video redată de publicaţia britanică Daily Mail, Eva este înfăţişată alături de Rainer Hoess, un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Germania, nepotul lui Rudolf Hoess, comandant al lagărului nazist de al cărui nume se leagă moartea a 1,1 de evrei prizonieri la Auschwitz.


 Înregistrarea este făcută la una dintre conferinţele la care Eva a fost invitată pentru a vorbi despre experienţele traumatizante prin care a trecut. Ea îl prezintă, zâmbind,  pe Rainer drept ”nepotul” său. Potrivit Daily Mail, Rainer i-a cerut Evei să-i devină ”bunică adoptivă” printr-un mail, pe care i l-a trimis pentru a-i cere scuze pentru chinurile suferite din pricina bunicului său. Bărbatul a rupt orice legătură cu familia sa de sânge şi s-a dedicat luptei împotriva anti-semitismului şi discriminării de orice fel, mai întâi în Europa, iar apoi şi în Statele Unite.


Când s-a întâlnit cu Eva, aceasta a fost de acord să-i devină ”bunică”, deşi această legătură simbolică nu a fost niciodată oficializată. Supravieţuitoarea le-a declarat jurnaliştilor că este mândră să fie bunica lui Rainer şi că a ajuns să îl iubească întocmai ca şi cum i-ar fi, cu adevărat, nepot. ”Îl admir şi îl iubesc. Avea nevoie de dragostea unei familii pe care n-a avut-o niciodată”, a spus ea.


În vârstă de 80 de ani, Eva Mozes Kor s-a întors anul trecut în România, pentru o scurtă vizită. Însoţită de studenţi şi de profesori universitari americani, ea şi-a vizitat satul natal - Porţ, din judeţul Sălaj, acolo de unde, în martie 1944, a fost luată, alături de sora geamănă, de celelalte două surori şi de părinţi şi duşi cu toţii în ghetoul de la Şimleu Silvaniei, de unde - după câteva săptămâni - au fost deportaţi în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau.

Potrivit historia.ro, Eva îşi aminteşte cum ea şi familia sa au ajuns la staţia finală: “Când uşile vagonului nostru s-au deschis, am auzit un ofiţer SS strigând, ‘Schnell! Schnell!’, şi ordonând tuturor să iasă afară. Mama mea a luat-o pe Miriam şi pe mine de mână. Mereu încerca să ne protejeze pentru noi eram cele mai mici. Totul se mişca foarte repede şi, uitându-mă în jur, am observat că tata şi cele două surori mai mari dispăruseră. În timp ce strângeam mâna mamei, un om din SS s-a grăbit să strige ‘Gemeni! Gemeni!’. S-a oprit să se uite la noi. Miriam şi cu mine semănam foarte tare. ‘Sunt gemene?’, a întrebat-o pe mama. ‘Asta e bine?’ a răspuns ea. El a dat din cap în semn de aprobare. ‘Sunt gemene’, a zis mama. Odată ce gardianul SS a aflat că suntem gemene, Miriam şi cu mine am fost luate de lângă mama, fără nicio avertizare sau explicaţie. Strigătele noastre au fost în zadar. Îmi amintesc că m-am uitat înapoi şi am văzut-o pe mama cu braţele întinse a disperare în timp ce noi eram conduse de un soldat. Atunci a fost ultima dată când am văzut-o.” – precizează cei de la historia.ro, redând dintr-un documentar realizat de supravieţuitoare.

În timpul experienţei teribile de cobai pentru nazişti, Eva şi Miriam au fost supuse unor numeroase intervenţii chirurgicale brutale şi experimente conduse de doctorul Mengele. Eva relatează despre una dintre experimente: „Mi s-au făcut cinci injecţii. În acea seară am făcut febră foarte mare. Tremuram. Braţele şi picioarele mi s-au umflat, la dimensiuni uriaşe. Mengele, dr. Konig şi alţi trei doctori au venit în dimineaţa următoare. S-au uitat la graficul febrei şi dr. Mengele a spus, râzând, ‘Păcat, este atât de tânără. Mai are numai două săptămâni de trăit.’”. Eva îşi aminteşte că, mai târziu, o pereche de gemeni ţigani au fost adusă din laboratorul lui Mengele unde fuseseră cusuţi unul în spatele celuilalt. Mengele a încercat să creeze gemeni siamezi prin conectarea vaselor de sânge şi a organelor. Copii ţipau zi şi noapte, până ce s-a format o cangrenă, iar după trei săptămâni, au murit.

Pe 27 ianuarie 1945, cu patru zile înainte ca cele două fete să împlinească 11 ani, lagărul de la Auschwitz a fost eliberat de armata sovietică. După nouă luni în lagăr, Eva şi Miriam s-au întors acasă unde au aflat că niciunul dintre membrii familiei nu a supravieţuit. În 1950, Eva şi Miriam au plecat în Israel unde au devenit membre ale unui kibbutz, locuit, în mare parte, de copii orfani. În 1952, s-au înrolat în armata Israelului, Eva studiind desenul tehnic, iar Miriam asistenţa medicală. Eva s-a căsătorit cu un turist american, Michael Kor, şi el un supravieţuitor al lagărului de concentrare, şi s-a mutat în Indiana, în Statele Unite. Miriam a murit în 1993 în urma unei forme rare de cancer.

Citeşte şi FOTO Cum erau umiliţi evreii în ghetoul de la Cehei: poze cu ei făcându-şi nevoile, lipite în vitrinele magazinelor

74 de ani de la masacrul de la Ip, când 157 de români au fost ucişi de armata horthystă. Mesajul urmaşilor: „Iertăm, dar nu putem uita!“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite