Gustoase, dar extrem de ciudate. Cinci fructe exotice de care nu ai auzit niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea e plină de fructe exotice, cu gusturi, forme şi culori extrem de variate, bogate în vitamine. Multe dintre ele sunt o necunoscută pentru majoritatea consumatorilor.

Un raid pe la raionul de fructe dintr-un hipermarket îţi poate da impresia unei oferte extrem de variate, însă, în realitate, ţi se dezvăluie doar o părticică din deliciile oferite de Mama Natură. Şi asta pentru că în lume există extrem de multe fructe neobişnuite şi exotice despre care probabil nu aţi auzit niciodată.

Ackee
Originar din vestul Africii, acest fruct a fost importat şi cultivat mai apoi în Jamaica, al cărei fruct naţional a devenit, Haiti şi Cuba. Datorită formei pe care o are, este numit şi "creier vegetal", întrucât doar pulpa cremoasă, gălbuie - este comestibilă, bogată în vitamine, zinc, fosfor, calciu sau Omega 6.
Consumat necorespunzător, ackee poate reprezenta un pericol pentru sănătatea omului, seminţele acestuia conţinând hipoglicină, o toxină ce declanşează simptome grave, putând cauza chiar moartea.

Rambutan
Numele acestui fruct bizar provine de la cuvântul malaezian "rambut", care înseamnă "păros", şi se referă la coaja acoperită cu nişte ţepi moi. În interior, are un miez fraged, cărnos şi delicios. Gustul său este dulce-acrişor, asemănător cu cel al strugurelui. Fructul se poate mânca crud, dar şi înăbuşit cu zahăr şi cuişoare, pe post de desert. Deşi este originar din sud-estul Asiei, rambutanul a fost exportat în multe ţări ale lumii, fiind cultivat în prezent şi în Mexic ori Hawaii.

Jabuticaba
Unul dintre cele mai neobişnuite fructe din lume, jabuticaba cresc direct pe trunchiul arborelui. Aşa se face că în plin sezon, scoarţa acestui pom fructifer originar din America de Sud abundă în boabe negre ori violet, cu un miez cărnos şi dulce, roz sau alb, ce pot fi consumate fie în stare crudă, fie în jeleuri şi gemuri, ori folosite pentru producerea vinului şi lichiorului.

Durian
Supranumit în sud-estul Asiei drept „regele fructelor”, pentru numeroasele efecte benefice pe care le are asupra organismului, durianul este un alt fruct ciudat. Poate fi recunoscut cu uşurinţă graţie cojii acoperite de spini şi mirosului respingător; un fruct poate cântări până la 3 kilograme, miezul fiind moale şi cărnos, de culoare gălbuie sau roşie, în funcţie de specie, bogat în vitamina C, B, E, acizi graşi esenţiali, fosfor, fier, calciu şi magneziu. În ceea ce priveşte gustul, cei care au trecut de mirosul teribil îl descriu ca fiind dulceag, asemeni unei combinaţii de banane şi migdale.

Fructul miracol
Originar din Africa de Vest, fructul şi-a primit numele de la proprietatea sa incredibilă de a face ca fructe acre, cum ar fi lămâia ori limeta, să aibă gust dulce. Acest lucru este posibil graţie unei proteine pe care o conţin - miraculină - care păcăleşte, practic papilele gustative.

Vă mai recomandăm:

Şapte fructe incluse incorect în categoria legumelor. Amănuntul esenţial care împarte vegetalele în cele două categorii

Lista plantelor cu nume pornografice. Ce i-a inspirat pe românii din popor să boteze atât de vulgar lumea vegetală

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite