Graba strică treaba. Cum au eşuat planurile şefului CJ Maramureş de a depozita deşeurile în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Bogdan, preşedintele CJ Maramureş, şi Dinu Iancu Sălăjanu, preşedintele CJ Sălaj FOTO Facebook.com/Ionel Bogdan
Ionel Bogdan, preşedintele CJ Maramureş, şi Dinu Iancu Sălăjanu, preşedintele CJ Sălaj FOTO Facebook.com/Ionel Bogdan

Nevoite să găsească o soluţie rapidă după închiderea rampei de gunoi din Sighetu Marmaţiei, autorităţile din Maramureş s-au grăbit să anunţe că vor trimite deşeurile menajere în Sălaj şi Bihor.

"Deşeurile menajere din Maramureşul istoric vor fi depozitate la Oradea şi Zalău", anunţa, în urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

Acesta preciza că i-a convocat pe reprezentanţii celor trei societăţi de colectare a deşeurilor de la nivelul judeţului, în vederea găsirii celor mai eficiente soluţii în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor menajere şi depozitarea acestora, în condiţiile în care, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Cluj, rampa de gunoi de la Sighetu Marmaţiei de fost închisă.

"Deşi vechea conducere a Consiliului Judeţean Maramureş cunoştea faptul că rampa de gunoi amenajată la Sighetu Marmaţiei îşi va sista activitatea din februarie 2021, nu s-a făcut niciun demers în această privinţă. Însă, iată că, în urma unei acţiuni în instanţă, nu mai pot fi depozitate resturile menajere aici începând din această săptămână. Pentru a rezolva situaţia, în momentul de faţă, Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a luat legătura cu conducerea administraţiilor din judeţele Bihor şi Sălaj primind acordul ca deşeurile menajere din Maramureşul Voievodal să fie colectate şi depozitate la Oradea şi respectiv Zalău", a precizat oficialul maramureşean, subliniind că "este o soluţie rapidă, temporară şi absolut necesară, pentru că nu putem lăsa cetăţenii cu gunoaiele la poartă şi pe străzi".

"Aceasta este soluţia pe care o avem la dispoziţie", a mai spus Ionel Bogdan, adăugând că în paralel, au fost demarate procedurile necesare în vederea amenajării unui nou depozit temporar, operaţional până în 2023, când va fi dat în folosinţă depozitul ecologic de la Sârbi-Fărcaşa, ce se va intinde pe aproape 12 ha.

Dincolo de faptul că la Zalău nu există groapă de gunoi, un astfel de amplasament funcţionând în comuna Dobrin - unde este depozitat gunoiul menajer din întreg Sălajul - preşedintele CJ Maramureş s-a grăbit să dea vestea înainte de a aştepta un răspuns al oficialilor sălăjeni. "Adevărul" a cerut, însă, un punct de vedere de la conducerea CJ Sălaj, aceasta explicând motivul pentru care trebuie să refuze solicitarea omologilor din judeţul vecin: "În data de 29 decembrie 2020, a fost depusă o solicitare din partea Consiliului Judeţean Maramureş pentru a-i sprijini, temporar, cu depozitarea la Centrul de Management Integrat Dobrin a deşeurilor colectate. Consiliul Judeţean Sălaj nu va putea da curs acestei solicitări, deoarece aplicaţia de finanţare din fonduri europene a proiectului ”Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor” prevede că deponia Dobrin este destinată exclusiv deşeurilor provenite (colectate) de pe raza teritorială a judeţului Sălaj.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Licitaţie pentru 41 de km ai Autostrăzii Transilvania. Tronsonul include cel mai lung tunel din România

Când vom putea circula pe tronsonul Nuşfalău-Suplacu de Barcău. Termenul optimist lansat de ministrul Lucian Bode

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite