FOTO Martirii comunismului nu sunt uitaţi în Ardeal. Peste o sută de pelerini refac, simbolic, drumul de la naştere la moarte al lui Iuliu Maniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinii vin la Bădăcin din aproape toată ţara
Pelerinii vin la Bădăcin din aproape toată ţara

Peste o sută de tineri din Sălaj, dar şi din alte judeţe din Transilvania şi Moldova pornesc, sâmbătă, 23 august, de la Bădăcin, locul unde a văzut lumina zilei Iuliu Maniu, către Sighetu Marmaţiei, într-un pelerinaj pe un traseu ce măsoară 165 de kilometri.

Preotul Cristian Borz, parohul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, spune că pelerinajul este organizat încă din 2000 de către Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi Congregaţia “Don Orione”. Părintele Florian Gui, călugăr în Congregaţia “Don Orione”, astăzi vicar al Episcopiei Greco Catolice din Oradea, este iniţiatorul pelerinajului, care a avut ideea organizării unui pelerinaj în cinstea martirilor morţi în temniţele comuniste încă din 1997, dar primul drum a avut loc doar în 2000. În 2000, traseul lung de 165 de kilometri a fost parcurs doar de doi pelerini. În 2001 a crescut la 32, apoi la 46 în 2002, pentru ca, din 2009, să depăşească 100.

Preotul Cristian Borz spune că participanţii provin, an de an, din diferite parohii din mai multe zone ale ţării: Oradea, Beiuş, Ştei, Zalău, Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Tăşnad, Baia Mare, Cluj, Cugir, Timişoara, Iaşi, Piatra Neamţ, Roman, Bacău, Sighetu Marmaţiei. Din Sălaj, pleacă, de obicei, în acest pelerinaj tineri - şi nu numai – din Bădăcin, Iaz, Plopiş, Halmăşd, Cerişa, Porţ, Şumal, Crişeni, Bulgari, Nadiş. ”Participanţii sunt marea majoritate greco-catolici, dar pelerinajul are şi un caracter ecumenic prin participarea a multor pelerini ce aparţin altor culte: ortodocşi, baptişti sau reformaţi”, punctează preotul.

Pelerinajul începe, efectiv, sâmbătă, 23 august, din satul natal al lui Iuliu Maniu, Bădăcin. Preotul paroh greco-catolic de acolo, Cristian Borz, spune că pelerinii se vor întâlni, mai întâi, vineri, la Şimleu Silvaniei. De acolo se porneşte, apoi, spre Bădăcin, se vizitează Casa Memorială Iuliu Maniu, mormintele familiei, centrul de copii, apoi se merge la Biserică. Aici comunitatea le oferă pelerinilor cina şi micul dejun şi sunt găzduiţi, peste noapte, în  familii. Pelerinii dorm pe fân, în şuri sau oriunde li se oferă un loc.
Însoţiţi şi de preoţi, pelerinii pornesc sâmbătă dimineaţa de la Bădăcin spre Bocşa, satul lui Simion Bărnuţiu. Preotul Cristian Borz spune că, având ân vedere că anul se împlinesc 150 de ani de la moarte cărturarului, se va celebra şi un Parastas în biserica de la Bocşa în memoria marelui tribun. ”De asemenea, în mod particular, va fi amintit Corneliu Coposu, de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani”, spune preotul.


De la Bocşa, pelerinii pleacă, apoi, pe şosea, către Borla, Guruslău (locul victoriei lui Mihai Viteazul din anul 1601), urmând să se oprească, peste noapte, la Bocşiţa, unde vor fi găzduiţi de localnici.


În 24 august se trece dealul spre Deleni, Naimon şi se ajunge spre amiază la Bulgari. Spre seară se ajunge la Cehu Silvaniei, unde pe lângă comunitatea parohială locală, organizatorii au o relaţie de bună colaborare cu Colegiul Gheorghe Pop de Băseşti. Aici se pune în valoare istoria şi cultura acestor locuri, dar mai ales figura istorică, culturală şi religioasă a marelui om Gheorghe Pop de Băseşti.


În 25 august urmează trecerea în judeţul Maramureş, Ulmeni şi popas la Mireşu Mare. În următoarele două zile se parcurge traseul Mireşu Mare - Baia Mare - Şişeşti (localitatea în care a activat ca preot paroh Vasile Lucaciu, unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru drepturile românilor ardeleni) - trecerea Gutinului, cu popas la Hărniceşti.


În 28 august din Hărniceşti, trecând prin Giuleşti (localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr), Vadu Izei, spre seară pelerinii ajung la Sighetu Marmaţiei, oraşul ce va fi traversat până la Cimitirul Săracilor (loc în care erau aruncate sub o brazdă de pământ trupurile celor ce mureau în închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul victimelor comunismului).


”Pe data de 29 august, se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ocazie cu care pelerinii celebrează Sfânta Liturghie pe Celularul din Memorial, singura de altfel în cursul unui an, după care se vizitează Memorialul”, precizează preotul.

Citeşte şi Cum justifică Seniorul Coposu cele trei „greşeli“ ale lui Iuliu Maniu

FOTO Jurnalul lui Coposu şi secretele politice ale lui Iuliu Maniu. Dezvăluirile Seniorului care dizolvă istoria scrisă de comunişti

„Cadoul” lui Băsescu pentru localnicii din satul lui Iuliu Maniu. Posibila vizită a preşedintelui le-a adus uliţe asfaltate

FOTO Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi Consiliul Judeţean Sălaj îşi dispută în instanţă moşia lui Iuliu Maniu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite