Fata pentru care limba română nu are capcane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiana Petre este clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Silvania" FOTO Arhiva personală
Cristiana Petre este clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Silvania" FOTO Arhiva personală

La Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, desfăşurată în luna aprilie la Constanţa, Cristiana Petre a uimit juriul obţinând punctaj maxim la toate probele. Şi-a reconfirmat valoarea la Olimpiada Internaţională de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească, care s-a încheiat ieri la Oradea, unde fata de 16 ani, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău, a obţinut premiul al III-lea, plus un premiu special.

La cei 16 ani ai săi, Cristiana vorbeşte cursiv şi elevat, asemeni unui mare orator şi în contrast izbitor cu generaţia sa, adeptă a "limbajului SMS". Uşor timidă, dar totuşi încrezătoare în capacităţile ei, tânăra, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Silvania", şi-a conturat deja o filosofie de viaţă şi are stabilite principiile pe care vrea să le urmeze. "Eu cred că cele mai durabile, cele mai frumoase realizări în viaţă sunt cele clădite pe dragostea, pe pe pasiunea pentru un anumit lucru şi nu neapărat pe anumite priorităţi", proclamă ea, explicându-ne că de aceea a şi ajuns să facă performanţă la limba şi literatura română: "De română, întotdeauna m-am simţit mai apropiată, am simţit că mă defineşte, pentru simplu fapt că mi-a creat un spaţiu propice originalităţii şi creativităţii mele şi dorinţei de a mă exprima. Matematica am simţit întotdeauna că mă constrânge".

"Lorelei", cartea care a apropiat-o de lectură

Pe lângă faptul că limba şi literatura română este o disciplină care i se potriveşte, Cristiana recunoaşte că secretul succesului ei la această materie, succes concretizat în primul rând  prin calificarea, în fiecare an, la etapa naţională a olimpiadei de specialitate, este lectura. Ea recunoaşte, însă, că nu i-a plăcut dintotdeauna să citească. "Nu prea mi-a plăcut să citesc până prin clasa a V-a, când am decoperit o carte care m-a impresionat profund - «Lorelei», de Ionel Teodoreanu - care timp de doi, trei ani a rămas cartea mea de suflet, pe care am recitit-o, parţial, de mai multe ori", povesteşte tânăra.

"Performanţă poţi să faci doar dacă eşti constant"

La capitolul principii de viaţă, Cristiana spune că nu este de acord cu "îngrăşatul porcului în ajun", cel puţin nu atunci când este vorba de învăţat, mai ales de învăţatul pentru un concurs atât de important cum este o olimpiadă naţională sau internaţională. "Eu mă pregătesc din clasa a V-a pentru olimpiadă şi cred că munca anilor precedenţi s-a reflectat în rezultatul de anul acesta. Pentru că performanţă poţi să faci doar dacă eşti constant, iar excelenţa o poţi obţine doar printr-o muncă asiduă, dublată, bineînţeles, de pasiune", spune ea.

Elevă de 10 pe linie, dar extrem de discretă

Deşi a terminat gimnaziul la Şcoala "Gheorghe Lazăr" cu 10 pe linie şi continuă acelaşi "trend" şi la liceu, Cristiana nu încearcă să epateze cu nivelul său. Faptul ne este confirmat şi de diriginta şi profesoara sa de limba şi literatura română de la CNS, Clara Dan, care o descrie ca "o persoană extrem de discretă, ce nu-şi impune părerile, nu-şi etalează vocabularul sau judecăţile de valoare", în care spune că a descoperit, cu satisfacţie, un discipol de mare valoare.

Toate aceste calităţi au convers anul acesta către cea mai frumoasă performanţă şcolară a Cristianei: locul I la Olimpiada Naţională de Limbă, comunicare şi literatură română, ceea ce i-a adus, automat, calificarea la Olimpiada Internaţională de Limbă, Literatură şi Spiritualitate românească, desfăşurată zilele trecute la Oradea. Eleva din Zalău şi-a reconfirmat valoarea în competiţia cu cei mai buni 89 de elevi din ţară (ocupanţii primelor trei locuri de la etapa naţională) şi din diaspora, reuşind să obţină, în final, premiul al III-lea şi un premiu special. "Având în vedere că a fost prima mea experienţă de acest gen, pot spune că a fost o provocare, o experienţă care, din punct de vedere potenţial, m-a marcat, pentru că mi-a impus o arie largă de lectură; a fost pentru prima dată când am aprofundat folclorul, acea parte de spiritualitate, şi, de aceea, pot spune că sunt mulţumită de rezultat", ne-a declarat, imediat după aflarea rezultatului, olimpica din Zalău.

Cinci premii internaţionale pentru Sălaj

olimpici

Cele trei olimpice internaţionale din Sălaj, încadrate de profesorii Clara Dan şi Marcel Lucaciu, acesta din urmă inspector şcolar de specialitate şi membru în Comisia Centrală

Cristiana nu este singura elevă din Sălaj care a reprezentat judeţul la competiţia internaţională de la Oradea. Ioana Pavel, elevă în clasa a X-a la CNS, pregătită de profesoara Ioana Tuduce, s-a întors de la concurs cu o menţiune şi un premiu special, iar Eliza Bob, clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău, (minorităţi), pregătită de profesoara Daniela Şandru a venit acasă de la Oradea cu un premiu special.


Citeşte şi FOTO „Incubatorul” de genii a funcţionat din nou: şapte absolvenţi ai CNS, elevi de 10 pe linie în toţi cei patru ani de liceu

Ei sunt copiii cu care ne mândrim: cine sunt elevii care şi-au spulberat concurenţa la olimpiadele naţionale

Olimpicii internaţionali şi profesorii lor, premiaţi miercuri la Palatul Victoria

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite