Experimentul care aduce matematica, astronomia şi geografia mai aproape de elevi. Cum poate fi măsurată, în câteva minute, circumferinţa Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experimentul lui Eratostene, prin care matematicianul, poetul şi geograful grec a calculat, în urmă cu peste 2.000 de ani, circumferinţa Pământului, a fost reeditat joi, 17 martie, la Zalău, de către un grup de elevi de la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", coordonaţi de profesorul de matematică Mirel Matyas.

Un soare strălucitor şi un cer albastru fără nicio urmă de nor. Au fost condiţiile perfecte care au asigurat succesul reeditării Experimentului lui Eratostene. S-a întâmplat joi, 16 martie, pe terenul de sport al Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", acolo unde profesorul de matematică Mirel Matyas a vrut să le demonstreze elevilor că geometria, trigonometria sau astronomia nu sunt ştiinţe abstracte, ci instrumente cu care realitatea înconjurătoare poate fi mai bine înţeleasă.


În ce constă experimentul


Pentru a determina circumferinţa Pământului după "modelul" lui Eratostene, elevii, împărţiţi în mai multe grupe, a măsurat umbra lăsată pe sol de un gnomon (băţ vertical) la ora 12,35 atunci când Soarele ajunge la culminaţia superioară. "Ne interesează măsura unghiului de la vârful triunghiului dreptunghic determinat de lungimea gnomonului şi a umbrei. Practic, acel unghi reprezintă unghiul de la centrul Pământului care subîntinde arcul de cerc delimitat de punctul de observaţie (curtea şcolii) şi ecuator, măsurat pe meridian. Apoi, cunoscând distanţa de la API la ecuator (determinată de exemplu cu Google Earth), de 5.228 de kilometri, se calculează prin regula de trei simplă diametrul Pământului", explică profesorul Mirel Matyas.

Pentru că experimentul ar fi trebuit realizat de echinocţiul de primăvară, adică duminică, 20 martie, profesorul spune că măsurătorile nu se vor raporta la ecuator, ci la un punct situat la 1,8 grade la sud de ecuator, acolo unde la momentul experimentului razele soarelui au căzut perpendicular.


Peste 200 de şcoli participă la experiment


Experimente similare au loc, în preajma echinocţiului de primăvară, în peste 200 de şcoli din România, Grecia, Bulgaria, Estonia şi Finlanda. Mirel Matyas spune că, după finalizarea experimentului, elevii din Zalău vor schimba măsurătorile cu elevi din alte şcoli participante - de pe acelaşi meridian - pentru a-şi confrunta rezultatele. "Este un proiect care prinde foarte bine la elevi. Cu atât mai mult cu cât ei au posibilitatea de a intra în contact cu colegi de-ai lor din alte şcoli din ţară sau din străinătate", concluzionează profesorul.


Cum a determinat Eratostene circumferinţa Pământului


Potrivit geografilia.blogspot.ro, Eratostene a observat că la Syene (Aswan, situat pe tropic, Egipt ), Soarele se află la amiază (la 22 iunie) chiar deasupra capului, corpurile nearuncând umbră. Şi-a dat seama de verticalitatea razelor, observându-le că luminează până pe fundul unei fântâni. La aceeaşi dată, la Alexandria, situat la N, corpurile au umbră, ceea ce demonstra curbura Pământului. Pentru a-i calcula circumferinţa, s-a folosit de următoarele date: ştia distanţa de la Syene la Alexandria (~800 km); ştia înălţimea turnului din Alexandria; a măsurat lungimea umbrei lăsate pe sol de turn.

Cunoscând catetele, Eratostene a calculat valoarea unghiului de la bază, 7.2 grade. Prin regula de trei simplă, el a obţinut o valoare de 40 000 de kilometri,  extrem de apropiată de cea reală.
 

Vă mai recomandăm:

Coincidenţă sau destin: Albert Einstein, născut într-o zi de 3/14

Rezultate simulare Evaluare Naţională Sălaj: o singură notă de 10 la limba română, niciuna la matematică

Cine sunt elevii care s-au calificat la Olimpiada Naţională de Limba Română

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite