Cum ne alegem naşii de cununie. De ce nu putem opta pentru un cuplu necăsătorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsătoria reprezintă un eveniment extrem de important în viaţa unui bărbat şi a unei femei, momentul în care cei doi pornesc împreună pe un drum nou, călăuziţi de naşi.

Naşii de cununie sunt foarte importanţi pentru tinerii care vor să îşi unească destinele, motiv pentru care alegerea acestora trebuie făcută cu grijă. Iar asta cu atât mai mult cu cât naşii nu se aleg pentru câteva ore, ci pentru o viaţă întreagă.

Consideraţi a fi părinţii spirituali ai mirilor, naşii trebuie să joace un rol esenţial nu doar în actul nunţii, ci şi după aceea, ei trebuind să se implice în viaţa finilor lor, să îi călăuzească, să îi înveţe să fie o familie fericită. "Alegerea naşilor se face de către tânăra pereche după o gândire serioasă, oprindu-se asupra perechii pe care o iubesc şi o respectă cel mai mult. Tot ei le vor boteza eventual copiii. Dacă aceştia nu au posibilităţi materiale, cheltuielile pe care ar trebui să le facă vor fi preluate de către părinţi sau chiar de către tineri, pentru că valoarea morală este mult mai preţioasă decât cea materială", susţine Aurelia Marinescu, în "Codul bunelor maniere astăzi".

Potrivit tradiţiei, mirii trebuie cununaţi de urmaşii naşilor părinţilor lor sau, în unele zone ale ţării, de persoanele care i-au botezat. Puţini sunt, însă, cei care mai ţin cont de aceste reguli vechi, tinerii însurăţei preferând să îşi îndrepte atenţia asupra prietenilor ori a rudelor. Mulţi optează în baza criteriilor financiare, pentru a-şi asigura o parte din bani. O astfel de decizie se va dovedi a fi ineficientă pe termen lung, tocmai datorită rolului pe care, prin definiţie, îl au naşii.

Pentru cununiile oficiate în credinţa ortodoxă, este obligatoriu ca relaţia lor să fie consfinţită de Biserică.

Naşii trebuie să fie căsătoriţi, pentru că ei sunt cei care dau sfaturi mirilor pentru un drum pe care tinerii nu îl cunosc. Cum ar putea face asta dacă nu ar avea experienţa căsniciei? Chiar şi prezenta lor de-a dreapta şi de-a stânga mirilor în timpul ceremoniei religioase, nu oricum, ci cu lumânarea în mână, simbolizează că prin statutul lor luminează acest nou drum al mirilor preot Claudiu Nechita, purtător de cuvânt al Episcopiei Sălajului

Importanţa acestora este evidenţiată şi de participarea naşilor în anumite gesturi liturgice, alături de preot: punerea inelelor şi a cununiei.

Reprezentantul Episcopiei susţine că în alegerea părinţilor spirituali este recomandat să fie luate în calcul cuplurile cu probitate morală, care trăiesc în armonie şi sunt un model demn de urmat de către fini: "Ca să poţi da sfaturi trebuie să îţi faci mai întâi rânduială în propria familie".

De asemenea, spune preotul, naşii trebuie să aibă autoritate în faţa tinerilor însurăţei, care au nevoie nu doar de un prieten, ci şi de cineva care să le atragă atenţia atunci când greşesc şi de care să asculte pentru a avea o căsnicie reuşită. Deloc de neglijat sunt afinităţile dintre fini şi naşii lor, cei dintâi să simtă că rezonează cu perechea aleasă să le fie călăuze pentru restul vieţii.

Vă mai recomandăm:

Ce spun preoţii despre presupusele pedepse divine pentru munca în zi de sărbătoare: „Sfinţii nu sunt slujitori ai răului“

Preot ortodox, despre notele informative în comunism: „Dădea bine să trec în rapoarte că au fost mai puţini oameni“

Etapele psihologice ale doliului. Ce rol au ritualurile de înmormântare în acceptarea decesului persoanei dragi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite