Cum faci cei mai buni gomboţi cu prune. Reţeta originală din Ardeal
0
O reţetă rapidă, uşor de făcut şi cu ingrediente puţine, care vă va aminti cu siguranţă de gusturile copilăriei, este propunerea culinară a cunoscutului gastronom ardelean Mircea Groza pentru cititorii "Adevărul".
Găluştele cu prune sau gomboţii, cum li se spune prin părţile Ardealului, sunt un preparat savuros ce vă va încânta papilele gustative. Îi puteţi servi fie ca desert, fie pe post de cină rapidă. Pentru a obţine o mâncare delicioasă, gastronomul sălăjean recomandă gospodinelor să folosească prune bistriţe, nu foarte mari, dar coapte bine, astfel încât să asigure aroma şi dulceaţa preparatului. În timpul verii, în loc de prune puteţi opta pentru caise.
Spălaţi fructele, le desfaceţi cu grijă, fără a le rupe, pentru a scoate sâmburii, puneţi-le într-un castron şi presăraţi-le cu zahăr tos şi scorţişoară. Separat, fierbeţi în coajă patru-cinci cartofi - alegeţi cartofi albi, făinoşi, pe care îi curăţaţi mai apoi şi îi zdrobiţi, amestecându-i cu puţină sare şi o lingură de untură. Când s-au răcit, puneţi peste ei un ou şi suficientă făină cât să obţineţi un aluat nu prea moale. Luaţi câte o bucătă de aluat pe care o aplatizaţi cu mâna şi aşezaţi în mijloc câte o prună, apoi sigilaţi bine aluatul. Întrucât aluatul este destul de lipicios, este important să lucraţi tot timpul cu mâinile pudrate cu făină.

Când aţi terminat de modelat toţi gomboţii, puneţi-i să fiarbă, la foc mediu, într-o oală cu apă şi sare, câteva minute, până se ridică la suprafaţă. Pentru că se pot lipi uşor de fundul vasului, scuturaţi uşor oala sau folosiţi-vă de o lingură pentru a-i desprinde.
Prăjiţi pesmetul în ulei, amestecând continuu, ca să nu se ardă, până capătă o nuanţă roşiatică, apoi adăugaţi zahăr şi scorţişoară după gust. Tăvăliţi fiecare gomboţ prin acest amestec parfumat.
Vă mai recomandăm: