Cinci greşeli frecvente în căsnicie care te pot costa fericirea. De ce să nu minţi în privinţa banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greşelile pot distruge un cuplu
Greşelile pot distruge un cuplu

Psihologii susţin că pentru un mariaj solid reprezintă rezultatul eforturilor celor doi parteneri. Nu puţine sunt situaţiile în care aspecte aparent lipsite de importanţă pot da naştere unor conflicte.

Trăinicia unei căsătorii nu vine de la sine, ci se clădeşte în timp, cu răbdare, înţelegere şi devotament. Psihoterapeutul american Karen Gail Lewis, autorul al unui volum dedicat relaţiilor de cuplu, susţine că indiferent de problema ce apare la un moment dat între cei doi parteneri, comunicarea este cheia. Iată câteva dintre cele mai frecvente obiceiuri care pot afecta în mod negativ o căsnicie.

1. Monotonia. Specialiştii spun că pentru a simţi siguranţă şi stabilitate în cuplu, avem nevoie de rutină; totuşi, când totul devine monoton, riscăm să ne plictisim. Pentru a evita situaţiile de acest fel, psihologii recomandă să comunicăm cu partenerul, să ieşim la restaurant, să bem împreună o sticlă de vin, să nu amânăm discuţiile despre subiectele care ne interesează. Astfel de activităţi ne pot da ocazia de a-l redescoperi pe ce de lângă noi.

2. Activitatea sexuală redusă. Când vine vorba despre sex, majoritatea aşteaptă ca partenerul să ia iniţiativa, iar când nu se întâmplă aşa, apar resentimentele. Renunţaţi, aşadar, la această abordare, spune consilierul matrimonial Sherry Amatenstein. Faceţi primul pas şi petreceţi, din când în când, un weekend doar cu perechea, departe de stresul cotidian.

3. Minciunile pe tema banilor. Fie că ascundem detalii despre veniturile proprii, fie despre sumele pe care le cheltuim, minciunile ce implică bani pot afecta în mod serios relaţia. Şi asta pentru că banii au legătură atât cu sentimentul de putere, cât şi cu cel de încredere.
De aceea, nu strică să discutaţi împreună despre situaţia financiară a familiei, despre cheltuielile cotidiene şi obiectivele pe termen lung. În plus, vă va ajuta să simţiţi că sunteţi o echipă.

4. Lipsa de susţinere a carierei celuilalt. Reproşurile aduse partenerului pentru orele prea multe petrecute la serviciu, în defavoarea timpul alocat cuplului pot fi percepute ca o lipsă de sprijin. Psihologii recomandă să apelaţi la formulări constructive precum "îmi doresc să petrecem mai mult timp împreună", în loc de "îţi urăsc jobul" sau "parcă eşti căsătorit cu locul de muncă".

5. Să-ţi bârfeşti soţul/soţia prietenilor. Pentru femei mai ales, acest obicei este un fel de descărcare emoţională, însă, specialiştii avertizează că dezvăluirea prea multor informaţii despre partener este un lucru lipsit de respect. Ca urmare, păstraţi nişte limite în ceea ce priveşte detaliile pe care le împărtăşiţi prietenilor; există aspecte ce ţin de intimitatea cuplului şi care vă vor ajuta să vă cimentaţi legătura.

Vă mai recomandăm:

9 tradiţii ciudate de nuntă în lume. În ce ţară viitoarea mireasă este murdărită din cap până-n picioare înainte de petrecere

Cum ne alegem naşii de cununie. De ce nu putem opta pentru un cuplu necăsătorit

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite