Cinci femei celebre care au fascinat şi scandalizat. Poveştile pline de controverse rămase în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vieţile lor au născut controverse FOTO Colaj wikipedia.org
Vieţile lor au născut controverse FOTO Colaj wikipedia.org

Nu puţine sunt femeile care au rămas în istorie prin stilul de viaţă extravagant pe care l-au dus ori prin controversele pe care le-au născut.

Misterioase, ambiţioase, periculoase, senzuale ori lipsite de scrupule, numeroase femei au rămas în istorie pentru modul controversat în care au ales să îşi trăiească viaţa. Unele dintre ele au devenit personaje de film, altele continuă să îi inspire pe contemporani.

Agrippina

Născută în 15 d.Hr., Agrippina Minor Iulia, a patra soţie a împăratului roman Claudius, a fost pe cât de frumoasă, pe atât de nemiloasă. Influenţa ei a fost atât de mare încât localitatea în care a văzut lumina zilei - Opidum Ubïorum - a fost denumită mai târziu, în cinstea ei, Colonia Agrippinensis (astăzi Köln).

Extrem de ambiţioasă şi dând dovadă de multă măiestrie, Agrippina şi-a sedus propriul unchi, pe împăratul Claudius, şi s-a căsătorit cu acesta, pentru a se asigura că fiul ei iubit, Nero, rod al unei căsnicii anterioare, să devină moştenitor al tronului. După ce a reuşit să îl elimine din linia succesiunii pe fiul legitim al lui Claudius şi să îl convingă pe împărat să îl înfieze pe Nero, Agrippina a mers până la a-şi otrăvi soţul. A devenit regentă când fiul său a preluat tronul la 16 ani, reuşind să devină, într-o perioadă a dominaţiei masculine, una dintre cele mai puternice femei din timpul Dinastiei Iulio-Claudiane.
A murit în urma unui asasinat comandat de însuşi Nero.

Împărăteasa Teodora

Împărăteasa Theodora a fost, fără îndoială, cea mai influentă femeie din epoca bizantină. Născută într-o familie de circari, copilăria ca dansatoare de circ, actriţă şi femeie de moravuri uşoare. Avea doar 14 ani când a născut primul copil, pentru ca în jurul vârstei de 20 de ani să renunţe la viaţa agitată pe care o ducea şi să se dedice creştinismului. A devenit amantă adorată a moştenitorului tronului Imperiului Bizantin, Iustinian, când avea 21 de ani, acesta reuşind să schimbe legea care interzicea mariajul dintre un demnitar şi o curtezană, pentru a o putea lua de soaţă.

Devenită principalul consilier al împăratului în probleme de stat, Teodora a militat pentru acordarea mai multor drepturi femeilor, s-a implicat în reformele religioase, a legiferat pedeapsa cu moartea pentru viol.

Clara Petacci

Clara Petacci avea 20 de ani când l-a întâlnit pe Benito Mussolini În ciuda diferenţei de vârstă de 28 de ani, atracţia dintre ei a fost instantanee. Petacci s-a îndrăgostit într-atât de Mussolini încât şi-a petrecut întreaga viaţă ca amantă a dictatorului italian.
Mussolini, care era deja căsătorit şi avea cinci copii, a continuat să aibă numeroase relaţii cu diferite femei, însă

Petacci a fost singura dintre amante căruia îi pusese la dispoziţie maşină cu şofer, garda de corp, dar şi o cameră la Palatul Regal. Clara Petacci i-a fost extrem de loială dictatorului; în primăvara lui 1945, când armata germană din nordul Italiei era pe cale să capitule, iar Mussolini a încercat să fugă în Elveţia, l-a însoţit şi a fost executată alături de el. Cadavrele lor au fost aruncate într-o piaţă din Milano şi batjocorite de mulţime.

Luisa Casati

Personaj extrem de controversat al secolului al XX-lea, nobila italiancă Luisa Casati a fost o adevărată femeie fatală a epocii sale. Născută în 1881, Marchiza Casati a dus o viaţă excentrică şi s-a remarcat prin stilul vestimentar nonconformist, ţinutele sale arătând mai degrabă a costume pentru bal mascat, decât a haine normale.

La dineuri apărea cu şerpi vii încolăciţi în jurul gâtului, pe post de colier, la cine venea însoţită de o păpuşă şi nu de puţine ori a fost văzută pe străzile din veneţia umblând cu un leopart pe post de animal de companie, purtând doar tocuri şi o haină de blană. A fost muză pentru scriitori, creatori de modă, fotografi, pictori şi sculptori şi continuă să fie sursă de inspiraţie pentru designerii contemporani.

Isadora Duncan

Iniţiatoarea unui stil expresiv în arta dansului, Isadora Duncan este considerată de mulţi drept creatoarea dansului modern. Plictisită de structura rigidă a baletului, ea a spart barierele dansului şi a predat mişcare liberă şi conexiunea emoţională, inspirându-se din tragediile şi folclorul grecesc. Stilul său coreografic a fost preluat şi dezvoltat de maeştri ai baletului.

În viaţa privată, a dus o existenţă dezordonată şi lovită de evenimente tragice, după ce doi dintre copiii săi au murit înecaţi în Sena. Relaţiile amoroase scandaloase, numeroasele datorii, precum şi excesele de alcool erau de notorietate. A sfârşit într-un accident stupid, strangulată de şalul prins în roata unei decapotabile cu care circula.

Vă mai recomandăm:

Viaţa tumultuoasă a unei femei fatale. Actriţa superbă pentru care Frank Sinatra a vrut să se sinucidă

Destinul dramatic al unei mari artiste. Cine a fost Dalida, femeia fatală ai cărei foşti iubiţi s-au sinucis

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite