Care sunt semnele clare ale depresiei, boala secolului XXI. Dacă simptomele durează două săptămâni trebuie mers de urgenţă la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depresia este o boală pe care nu trebuie să o trecem cu vederea. Netratată, ea poate avea urmări grave asupra calităţii vieţii persoanei, ducând, în situaţiile extreme, la suicid, atrag atenţia specialiştii.

Simptomele generale ale depresiei pot pune individul în imposibilitatea de a-şi desfăşura în mod normal activităţile cotidiene. Printre cele mai des întâlnite manifestări ale aceste afecţiuni se numără dispoziţia tristă, stresul, instabilitatea afectivă, oboseala, inapetenţa, insomniile, scăderea apetitului sexual, irascibilitatea, dificultăţi de concentrare, scăderea iniţiativei şi a interesului pentru activităţi care înainte produceau plăcere.

În situaţiile în care simptomele amintite durează cel puţin două săptămâni, ele pot fi considerate nişte semnale de alarmă, deloc de neglijat, spune dr. Radu Oroian, medic specialist psihiatru.

Uneori, problema poate fi ameliorată sau chiar soluţionată fără să fie nevoie de intervenţia psihiatrului. “Un concediu de odihnă, departe de toate problemele cotidiene, pentru deconectare şi reîncărcarea bateriilor, ar putea fi varianta salvatoare. Acest lucru nu este posibil întotdeauna, motiv pentru care situaţia se poate înrăutăţi insidios. Evoluţia lentă a bolii este, de cele mai multe ori, ignorată, pacientul afundându-se, astfel, în stări depresive cât se poate de serioase”, explică medicul.

În această etapă, un consult psihiatric este mai mult decât necesar. Din păcate, însă, de teama stigmatizării, prea puţini sunt cei care fac acest pas. “În România, educaţia medicală este aproape inexistentă, motiv pentru care de multe ori, pacienţii nu apelează la un specialist, cu atât mai puţin dacă este vorba despre o tulburare psihică. Frica de stigmatizare, refuzul de a conştientiza această afecţiune ori de a accepta un ajutor de specialitate, îi determină pe oameni să sufere în tăcere, amăgindu-se că pot trece şi singuri peste problema cu care se confruntă. Majoritatea se tem că vor fi catalogaţi ca nebuni dacă trec pragul cabinetului de psihiatrie”, susţine doctorul Radu Oroian.

În aceste condiţii, spune specialistul, simptomele se agravează, putând duce la o depresie severă, care în unele situaţii, naşte idei suicidare.

Conform studiilor de specialitate, depresia reprezintă prima cauză de suicid.

La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni, iar în Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de această boală. Aceste cifre se bazează pe statistica oficială. În realitate, însă, ele pot fi mult mai mari, tocmai din cauza neprezentării pacienţilor la specialist.

Vă mai recomandăm:

Monumentul plăcerilor sexuale în aer liber. Locul în care Mihai Viteazul este omagiat cu sute de prezervative folosite

Bunul samaritean din Sălaj. Cine este femeia care atinge cu fapte bune vieţile celor năpăstuiţi

Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite