Căpuşele au invadat judeţul. Patru sălăjeni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi sălăjeni ajuns la medic după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Specialiştii ne recomandă să nu încercăm să extragem singuri această insectă mică, dar periculoasă.

Ploile şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au creat condiţii perfecte pentru înmulţirea căpuşelor. Sute de sălăjeni se adresează în fiecare lună Urgenţei Spitalului Judeţean din Zalău după ce au fost muscaţi de căpuşe.

Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, în intervalul 24-26 iunie, la Unitatea de Primire a Urgenţelor au ajuns 15 persoane cu vârste cuprinse între 2 şi 70 de ani, victime ale muşcăturilor de căpuşe. În weekendul anterior, numărul pacienţilor a fost de 25, cel mai mic având abia opt luni.

Nici Spitalul, nici Direcţia de Sănătatea Publică (DSP) Sălaj nu deţin o evidenţă exactă a numărului sălăjenilor care s-au confruntat cu astfel de probleme. În schimb, oficialii DSP Sălaj ne-au transmis că de la începutul anului în curs, patru sălăjeni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme. Denimită şi “boala cu o mie de feţe”, boala Lyme implică simptome ce pot fi deseori confundate cu cele ale altor afecţiuni, ceea ce o face extreme de greu de depistat. Pe termen scurt, zona muşcăturii se înroşeşte, se umflă, se extinde. Pe parcursul a câteva săptămâni, erupţia se extinde şi este însoţită de febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală. Dacă boala nu este tratată apar complicaţii neurologice grave, cardiovasculare, oculare, hepatice.

Cum ne protejăm împotriva atacului căpuşelor

În condiţiile în care căpuşele au invadat şi zonele rezidenţiale, nu doar pădurile şi parcurile, reprezentanţii DSP Sălaj recomandă o serie de măsuri care să ne protejeze în faţa acestor insecte parasite.

  • reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri)
  • tunderea gazonului şi a spaţiilor înierbate
  • înlăturarea frunzelor moarte şi a crengilor căzute, precum şi arderea acestora
  • înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor
  • astuparea crăpăturilor din pereţii caselor
  • folosirea de capcane ori momeli otrăvite pentru a elimina prezenţa rozătoarelor
  • aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor domestice
  • aplicarea prin pulverizare şi de către personal calificat şi atestat, a unor formule recomandate de acaricide pe zone restrânse şi în microfocare. “Nu se fac aplicări masive prin pulverizare/stropire din avion sau maşină”, avertizează reprezentanţii DSP Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Aproape 1.400 de doze de vaccin hexavalent au ajuns la medicii de familie din Sălaj

Spitalul Judeţean Zalău foloseşte lunar sute de litri din dezinfectanţii suspectaţi că ar fi neconformi

Condiţii de spitalizare moderne la Pneumologie. Cum arată secţia în care se investesc 4 milioane de lei
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite